Z dalekých Klatov bez bodu

Zveřejněno 25.09.2013 | ok, mk, Martin Karlík
Klatovy SKLH Žďár nad Sázavou
2, středa 25.9.2013
Klatovy - SKLH Žďár nad Sázavou KLT - ZNS
Klatovy: Pravda – Hucl, Blumentrit, Martinec, Pour, Mrázek, Zeman, Fait, Rajal, Bernad, Bastl, Pitel, Pavlis, Pacanda, Němec, Vondryska, Čuban, Steiner, Topinka, Uhlík, Pejchar
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Střecha – Staněk, Pleva – Šír (21.Jan), Kolda – Smejkal, Vítek D. – Kaňka – Plachý, Kunstmüller – Hron – Dítě, Man - Kotlík – Gregar, Zídek
Branky a nahrávky: 4. Čuban (Vondryska), 27. Steiner (Pour, Pacanda), 33. Pour (Topinka, Steiner), 36. Pacanda (Vondryska, Rajal), 52. Fait (Bernard, Zeman) – 1. Kaňka (Vítek), 22. Man (Kotlík), 30. Vítek (Plachý, Kaňka), 43. Man (Kaňka)
Rozhodčí: Šmíd - Rubáš, Tvrdík Vyloučení: 7:4+TS Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 281
Střely na branku: 33:41 (12:10, 12:20, 9:11) Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4
K L A T O V Y – Plameny mají za sebou dva dlouhé výjezdy. Oba však měly dost společného. Ani jeden nepřinesl jediný bod. Navíc Sobotkovi svěřenci oba zápasy prohráli o jedinou branku inkasovanou v závěru zápasu po zbytečném faulu. Žďárští byli i na ledě Klatov o něco lepším a aktivnějším týmem. Ovšem Plameny sráží na kolena vlastní chyby a nedisciplinovanost na níž doplatily i dnes, když rozhodující branka padla v oslabení po zbytečném faulu Smejkala.

Foto: Jitka Kilbergerová (Klatovský deník)

Reportáž

Vstup do utkání vyšel Plamenům skvěle, než se domácí stačili rozkoukat, tak už lovili puk ze své branky. Vítek krásně nahrál Michalu Kaňkovi, který poslal puk mezi betony Pravdy – 0:1. Zanedlouho byl vyloučen Uhlík. Oslabení domácí v klidu přečkali, naopak v něm zahrozil Pour z kruhu, ale trefil jen gólmana hostů. Ve 4. minutě zazvonila tyčka Pravdovy branky po střele Koldy.

V 6. minutě nedosáhl Bastl na pas Uhlíka, domácí útočník by zakončoval téměř do odkryté branky. V 7. minutě to zkusil ze stejného místa Němec, ale opět byl úspěšnější Sláma. Na druhé straně vyrazil Pravda střelu Plachého. V 10. minutě se bekhendovou střelou neprosadil Man. O minutu později Slámův beton trefil Čuban. V 15. minutě v přesilové hře vypálil od modré Hucl, ale žďárský gólman měl dobrý výhled, tudíž střelu bez problémů kryl.

Zanedlouho neuspěl bekhendem Čuban. Na druhé straně na Pravdu nevyzrál Kunstmüller. V 17 minutě však již bylo vyrovnáno. Pavel Čuban si po Vondryskově nahrávce položil Slámu a přehodil přes něj kotouč do sítě – 1:1. V 18. minutě se sám před brankou zjevil Blumentrit, ale Sláma opět dobře vytrčil svůj beton. Na začátku poslední minuty nahodil ze středního pásma Smejkal, ale Pravda byl pozorný.

Hned v úvodu prostředního dějství mířil do Pravdovy lapačky Kaňka. Po chvíli se hosté dostali do vedení, když Jiří Man po Kotlíkově nahrávce nadvakrát dotlačil kotouč za ležícího Pravdu - 1:2. Ve 23. minutě byl vyloučen Zeman. V přesilovce vyrazil Pravda střelu Koldy. Na betonu domácího gólmana skončila i střela Staňka.

Ve 27. minutě se do pásma dostal Ondřej Steiner, vystřelil zpoza kruhu a hostující gólman vyrazil kotouč před sebe. Domácí útočník si však sjel na dorážku a vyrovnal stav zápasu – 2:2. Za půl minuty později zvonila na druhé straně tyčka po střele Kunstmüllera a stejná situace z hole stejného hráče se opakovala za okamžik znovu. Na druhé straně našel Pejchar pěkným pasem Čubana, ten ale branku přestřelil.

Ve 30. minutě se skóre již měnilo, když po nahrávkách Plachého a Kaňky z kruhu vystřelil David Vítek a kotouč zaplul za záda dobře zacloněného Pravdy. O minutu později se tváří v tvář Klatovskému brankáři zjevil Kotlík, ale ani nadvakrát domácího gólmana nepřekonal. Za několik desítek sekund později byl v úniku faulován Čuban a sudí nařídil trestné střílení, to ovšem Čuban neproměnil.

Ve 33. minutě hráli domácí přesilovku. Tu využili již po sedmi sekundách, kdy se od modré trefil Josef Pour - 3:3. Ve 35. minutě se střelou od modré neprosadil Dítě. O minutu později Plameny nedokázaly několikrát dostat kotouč z obranného pásma a domácí sevřeli obranu hostů, šachovou kombinaci Vondrysky a Rajala ukončil Tomáš Pacanda zametením puku do prázdné branky a Klatovy šly poprvé v zápase do vedení – 4:3.

Ve 39. minutě byl současně vyloučen domácí Blumentrit s Pourem, hosté tak měli dvojnásobnou přesilovku, po sedmnácti vteřinách byl navíc ještě vyloučen další domácí hráč Pavlis (jeho trest byl odložen). Hosté domácí hodně drtili, ale ti v čele s Pravdou odolali, tudíž odcházeli do kabin s hubeným náskokem 4:3.

A to nebylo vše. V úvodu třetí části pod tlakem hostů fauloval čtvrtý klatovský hráč v řadě Hucl a hosté měli opět luxusní příležitost ke srovnání skóre. Celkem to byly plné čtyři minuty přesilovky 5 na 3. Celé oslabení však domácí srdnatě bránili. A když si všichni mysleli, že se to podařilo, tak se tři vteřiny před návratem vyloučených hráčů trefil mezi Pravdovy betony Jiří Man po nahrávce Kaňky – 4:4.

Vstřelená branka hosty nakopla. Ve 44. minutě proletěla nad domácí brankou střela Koldy. Zanedlouho mířil z mezikruží do Pravdy, kapitán hostů Plachý. Na druhé straně trefil Slámu do betonu Pavlis. Ve 46. minutě zasáhl Plachý vysokou holí Pravdu, který se z této rány chvíli vzpamatovával. O minutu později ve vlastním oslabení domácím upláchl Kotlík, ale jeho střelecké zakončení bravurně zneškodnil Pravda do lapačky a vysloužil si potlesk domácích diváků.

V polovině závěrečné třetiny neovládl emoce Smejkal a po odpískání napadl před brankovištěm protihráče, což mělo pro Žďár fatální následky. Přesilovku domácích sice hosté bránili úspěšně a dokonce sami zahrozili, ale ve chvíli, kdy Smejkal naskakoval na led, se po přihrávkách Bernarda a Zemana z kruhu trefil Ondřej Fait - 5:4. V 54. minutě našel Steiner v akci 2 na 1 Pacandu, který bez přípravy zakončoval, ale Sláma byl pozorný.

Na druhé straně zaúřadoval Pravdův beton po pokusu Vítka. V 56. minutě hledal Bernard před brankou někoho ze spoluhráčů, ale hostující obrana zhatila tento úmysl. Čtyřicet sekund před koncem hosté odvolali gólmana. Domácí byli blízko pojišťovacímu gólu, když Martinec v posledních vteřinách z rohu obraného pásma vyhodil kotouč, který jen těsně minul branku. Po závěrečné siréně mohli domácí slavit vybojované vítězství 5:4 proti kvalitnímu soupeři.

Žďárské Plameny mají za sebou dva daleké výjezdy, ale na bodovém kontě nulu a společně s Jindřichovým Hradcem se krčí na samém chvostu tabulky. Dvě těsné prohry o jednu branku nejsou na psychiku hráčů nic příjemného, ale v sobotu se pokusí nepříznivý vstup do soutěže napravit. V letošní domácí premiéře je však čeká jeden z nejtěžších soupeřů západní skupiny a Plachého parta bude hodně potřebovat podporu svých fanoušků.

Fotografie za zápasu od Jitky Kilbergerové (Klatovský deník).

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Měli jsme výborný vstup do zápasu, pak jsme ještě dvakrát vedli, ale jsme prostě naivní a nedůslední. Prohráli jsme si to opět vlastníma chybama a nedisciplinovaností, protože ty rozhodující fauly byly zbatečné. Prakticky to bylo stejné jako v Děčíně. Je to rozjezd sezóny a ten se nám bohužel nepodařil. Byly to zápasy venku a teď už konečně budeme hrát doma a to musí už vypadat jinak. Musíme ale začít hrát naši hru a hráči musí dodržovat to co si řekneme a co po nich chci. Věřím, že nám pomohou fanoušci a kluci se konečně chytnou.“

.

Radek Mužík (trenér HC Klatovy):

Radek Mužík
„Byl to vyrovnaný zápas a vyrovnaní soupeři. Mohl tady vyhrát jak Žďár tak my. Myslím, že to byla super hra. My jsme ztropili spoustu chyb, ale povedlo se to. Po tom debaklu co jsme dostali na Kobře, jsme strašně spokojení s těma třema bodama. Je důležité, že jsme vyhráli doma, sice tam bylo plno těch chyb, ale body jsou doma a to je skvělé.“

Foto: David Kojan, 5plus2