Špatná koncovka připravila Plameny o tři body

Zveřejněno 14.09.2013 | ok, mk
Děčín SKLH Žďár nad Sázavou
1., sobota 14.9.2013
Děčín - SKLH Žďár nad Sázavou DEC - ZNS
Děčín: Lavinger – Hříbal, Procházka, Kaltenböck, Opava, Saska, Molnár, Motejlek, Bulva – Drnec, Oliverius, Zika – Racek, Chládek, Vacek – Šetka, Faigl, Kuchynka – Müller, Číhal, Nikl
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Střecha, Staněk, Pleva, Šír, Kolda, Smejkal – Kunstmüller, Dítě, Hron – Kotlík, Gregar, Man – Vítek D., Kaňka, Plachý – Zídek
Branky a nahrávky: 53. Müller (Zika), 57. Kuchynka (Oliverius) – 34. Man (Kunstmüller, Sláma)
Rozhodčí: Jechoutek - Hynčica, Kilián Vyloučení: 4:6 Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 401
Střely na branku: 23:27 (5:8, 9:10, 9:9)
Průběh utkání:0:1, 2:1
D Ě Č Í N – Premiéra nevyšla. Ač byly Plameny po více času lepším týmem, nedokázaly svou převahu zúročit brankově. Žďárští od poloviny zápasu vedli, ovšem Děčín dokázal dvěma brankami v závěrečné desetiminutovce stav utkání otočit.

Foto: Miroslav Zdražil

Reportáž

Zápas a obzvláště jeho úvodní třetina se nesly ve znamení značné dávky nervozity a někdy až přehnané opatrnosti. Čtyři stovky diváků, kteří vytvářeli duelu výbornou kulisu, však příliš pohledného hokeje neviděly. Po většinu času měly sice optickou herní převahu hostující Plameny, ale jejich ofenziva byla platonická bez důraznější a nápaditější koncovky.

Za zmínku stojí Dítětem těsně minutá odkrytá branka již v polovině druhé minuty, šance domácího Vacka v páté minutě ve vlastním oslabení a velmi nadějná akce dva na jednoho v podání Dítěte a Kunstmüllera. Slibně zaváněla i rána Staňka v 17. minutě.

Dvě největší šance úvodní třetiny však přišly v jejím závěru a oba soupeři se o ně podělili rovným dílem. Nejprve se v polovině 18. minuty po levém křídle uvolnil Drnec a dostal se do sólového zakončení. Jeho blafák však Sláma bravurně vychytal.

Neuběhla ani půlminuta a velmi podobná situace se opakovala na druhé straně. Tváří v tvář Lavingerovi se zjevil Kotlík, ale ani jeho bekhendová klička gólem neskončila.

Ani prostřední dějství nepřineslo příliš hokejové krásy. Výjimkou byla nádherná souhra Kaňky a Plachého ve třetí minutě, kterou však zlikvidoval děčínský gólman Lavinger.

V šesté minutě se blýskl také strážce žďárské svatyně Sláma, když vytasil proti nebezpečné střele z mezikruží parádní semafor. V polovině zápasu se při vlastním oslabení dostali do přečíslení 2 na 1 Olivierus s Hříbalem, ale ani ti Slámu nepřekonali.

Skóre zápasu otevřely až ve 34.minutě hostující Plameny využitou přesilovkou. Od brankáře Slámy, který si připsal asistenci hned na prvním gólu sezóny, putoval kotouč ke Kunstmüllerovi, jenž jej zavezl do útočného pásma a přesně neservíroval výborně najetému Jiřímu Manovi a ten šikovně stečoval puk mezi Lavingerovy betony – 0:1.

Sobotkův tým vedoucí branka vybudila k výraznější ofenzivní aktivitě. Žďárští si vytvářeli tlak a zavírali Medvědy v jejich obranném pásmu. Útočné aktivitě Plamenů však chyběla přesnější koncovka a častější střelba, proto se do druhé sirény již skóre neměnilo.

Závěrečná dvacetiminutovka nabídla dramatickou koncovku a obrat v zápase. Domácí zahrozili již ve druhé minutě, když Rackovu střelu směřující do branky, v posledním okamžiku zlikvidoval Sláma. Dvoubrankový náskok měl na hokejce Gregar, na kterého zívala prázdná děčínská branka, ale v rozhodujícím okamžiku mu puk přeskočil hůl.

Ke kuriózní situaci došlo v 52. minutě, když čároví rozhodčí mezi střídačkami přerušil hru a signalizoval příliš mnoho hráčů na ledě, ale nebylo jasné kteráže strana se provinila. Dokonce to nejprve vypadalo na domácí střídačku. Alespoň to tak pochopili časoměřiči, protože trest naskočil na straně Děčína.

Ani jedno z mužstev si nebylo přestupku vědomo a začaly protesty a diskuse s rozhodčími. Výsledkem však byl osobní desetiminutový trest pro domácího Kaltenböcka, ale také změna názoru na provinivší se stranu a trest pro hráčskou lavici dostal Žďár. To bylo jedinou skvrnou na jinak rozhodčími výborně vedeném zápase.

Medvědi přesilovku sehráli parádně. Lukáš Zika vypálil od modré a Dominik Müller nastavil hůl tak přesně, že kotouč zaplul za Slámova záda – 1:1. Děčínským hokejistů nalila vyrovnávací branka krev do žil a naopak hosty viditelně zmrazila. Přesto na nich byla vidět snaha vybojovat vítězství a nespokojit se s prodloužením.

Možná až přílišná snaha však vedla k útočnému faulu Dítěte. Domácí dostali v početní výhodě hosty pod tlak. Nejprve ještě zachránil situaci Sláma, když kotouč vytěsnil do tyče, ale v pokračování akce našel Oliverius volného Štěpána Kuchynku na dolním okraji pravého kruhu, odkud neměl složitou práci zavěsit kotouč do sítě odkryté branky – 2:1.

Minutu a patnáct sekund před závěrečnou sirénou si hostující kouč Sobotka vyžádal oddechový čas. Po krátké poradě poslal do hry šestici hráčů a žďárská branka zůstala opuštěná. Ani přes velký závar před Lavingerem však nedokázaly Plameny vyrovnat a vynutit si prodloužení.

K puku se naopak dostali domácí, ale Oliverius nedokázal z kruhu trefit prázdnou bránu. Hosté ještě získali kotouč, ale k ohrožení Lavingera jim zbyl čas již jen na poslední střelu, se kterou si hrdina večera bez větších potíží poradil a na děčínském stadionu mohly vypuknout oslavy prvního vítězství v novém ročníku 2.ligy.

Fotografie za zápasu od Miroslava Zdražila.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Byl to první zápas a na klukách byla vidět taková nervozita a přílišná opatrnost až nerozhodnost. Nebyl to z naší strany dobrý výkon a budeme to muset do příštích zápasů zlepšit. Speciálně pak co se týče produktivity, protože s jedním gólem se dá vyhrávat jen těžko. Zapracovat budeme muset znovu i na disciplinovanosti. Přílišnými a často i zbytečnými vyloučeními dáváme pak soupeři výhodu. Dnes, kdy nás Děčín ve hře pět na pět nijak zvlášť neohrožoval, tak jsme mu nabídli čtyři přesilovky v poslední třetině. Ta dnešní prohra nás hodně mrzí a hlavně proto, že ty body byly dnes hodně blízko, ale musíme jít dál, je to teprve začátek.“

.

Karel Chládek (trenér HC Děčín):

Karel Chládek
„Žďár se v Děčíně prezentoval velice dobrým hokejem. Myslím si, že jsme vyhráli se štěstím, protože Žďár byl určitě dvě třetiny lepší. My jsme se dlouho hledali, máme mladé mužstvo a kluci byli nervózní . Vůbec jsme se nemohli dostat do zápasu a kdyby Žďár vedl po dvou třetinách 3:0 nebo 4:1, tak se nikdo nemohl divit.“

Foto: Jaroslav Zeman - Deník