Žďár v Brně neuspěl a v semifinále končí

Zveřejněno 16.03.2013 | mk
Technika Brno SKLH Žďár nad Sázavou
SF3, sobota 16.3.2013
Technika Brno - SKLH Žďár nad Sázavou TEC - ZNS
Technika Brno: Novák - Habrovec, Valeš, Klimeš, Štindl, Zapletal, Košecký - Kozák, Stehlík, Rajnoha, Bělohlávek, Matouš, Brzobohatý, Hnilička, Blaha, Benýšek, Česnek, Odehnal
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Staněk, Jícha, Pleva, Šír, Smejkal, Kolda, Beneš, Plachý, Kaňka, Ježek, Kunstmüller, Březina, Štěpánek, Kotlík, Vítek, Dítě
Branky a nahrávky: 13. Štindl (Hnilička, Odehnal), 14. Habrovec (Brzobohatý, Bělohlávek), 22. Rajnoha (Brzobohatý, Valeš), 54. Stehlík (Česnek), 59. Stehlík, 60. Kozák (Hnilička) – 5. Štěpánek (Kunstmüller), 23. Kaňka (Ježek)
Rozhodčí: Mrkva, Šutara - Barteček, Moravec
Vyloučení: 7:9 navíc Kotlík 5+DKU a Kaňka DKU (oba ZNS) Využití: 3:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 130
Střely na branku: 31:30 (12:9 10:15, 9:6)
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 6:2
B R N O – Sobotkova družina přijela dnes do jihomoravské metropole s velkým odhodláním odvrátit hrozící vyřazení. Hned od začátku Žďárští šli za svým cílem, když se ujali vedení, ale domácí dostali k dispozici sérii přesilovek, během kterých otočili stav na 2:1. Ve druhé třetině přes výraznou převahu Plamenů padlo po jedné brance na obou stranách a domácí s těsným jednobrankovým náskokem odolávali tlaku SKLH až do 54. minuty, kdy z protiútoku odskočili na dvoubrankové vedení. V závěru při žďárské hře „vabank“ ještě Technici přidali další dvě branky. Po velmi úspěšné sezóně končí Plameny v semifinále, ale na oslavu pomyslných bronzových medailí si budou muset ještě počkat, protože Kolín dnešní výhrou zdramatizoval svoji semifinálovou sérii a pokud by se mu podařilo Hodonín vyřadit, předběhnul by Žďár v celkovém pořadí.

Foto. Veronika Marková

Reportáž

Nástup do utkání zbrzdilo hostům hned v úvodní minutě vyloučení Štěpánka. Žďárští se však přesile ubránili a ve čtvrté minutě se karta obrátila, když byl vyloučen domácí Hnilička. A po pětadvaceti sekundách hosté nabídnuté početní výhody využili, když po Kunstmüllerově nahrávce vypálil od modré ránu po ledě Petr Štěpánek a otevřel skóre zápasu – 0:1.

Ve dvanácté minutě však domácí získali na 48 sekund hned dvojnásobnou přesilovku, když se nejprve provinil Pleva a následně přehnal svůj důraz Smejkal, při ochraně svého brankáře proti osekávajícímu útočníkovi soupeře. Deset sekund před návratem prvního vyloučeného však domácí výhodu zužitkovali.

Po velmi chytré kombinaci vypálil z mezikruží Petr Štindl a bylo vyrovnáno – 1:1. Brňané pokračovali v přesilovkovém obléhání, ale Opršal skvěle zasáhl proti Rajnohově zakončení do poloprázdné branky. O dvacet sekund později však Brzobohatý našel přesně hokejku sjíždějícího Jana Habrovce a otočil skóre zápasu – 2:1.

Třetí branku mohl přidat v patnácté minutě Benýšek, ale kotouč skončil na tyči Opršalovy branky. V závěru úvodní třetiny si Plameny vytvořily silný tlak a domácí se museli osvobozovat zakázaným uvolněním. Několikrát se ve slibné situaci ocitl Březina a jednou nadějně pálil Staněk, ale díky výbornému Novákovi drželi domácí své těsné vedení.

V prostřední části se do první velké šance dostali Technici, když dlouhý pas na útočnou modrou dostal Benýšek, ale v brejku nedokázal Opršala překonat. Ovšem o necelou minutu později už to domácím vyšlo, když využili další svoji početní výhodu. Po střelách Valeše a Brzobohatého již nestihl Opršal pokrýt bekhendovou dorážku Kamila Rajnohy - 3:1.

Za další minutu se však Plameny opět vrátily na dostřel jedné branky. Při signalizované výhodě vystřelil na branku Ježek a puk se odrazil do skrumáže před brankovištěm, kde se nejlépe zorientoval Michal Kaňka - 3:2.

Vzápětí mohl dvoubrankové vedení svému týmu vrátit Vysokoškolák Rajnoha, ale po pohledné akci s Brzobohatým si na Opršala nepřišel. Postupně narůstal tlak hostů a vyrovnání se zdálo být na spadnutí. A dokonce by i přišlo, ale rozhodčí předčasně přerušil hru i když domácí gólman neměl kotouč pod kontrolou a ten překročil brankovou čáru až po odpískání, takže nemohl být uznán.

Ve 27.minutě dohrál Kotlík u mantinelu důrazně Košeckého a kromě pětiminutového trestu odjel z ledu rovnou do kabiny. Hosté se dokázali tři minuty bránit domácí přesile, která faulem Stehlíka skončila. Ovšem uběhlo jen půl minuty a za katr putoval opět žďárský hráč a přesilovka domácích mohla pokračovat.

Několika parádními zákroky podržel Plameny Opršal a tak dělil oba soupeře stále těsný jednobrankový rozdíl ve prospěch domácí Techniky. Kritické chvíle ale hosté přečkali a znovu vrhli síly do ofenzivní snahy po vyrovnání.

Ve 32. minutě z kruhu vypálil Kaňka a Novák srazil kotouč před sebe, ale před dorážejícím Ježkem stačil opět rozhodčí předčasně přerušit hru. O dvě minuty později se situace opakovala. Žďár držel soupeře v obrovském tlaku a v jedné z šancí trefil Pleva tyčku, puk se odrazil před brankoviště, odkud jej domácí Hnilička odpálil na hůl Štěpánka, kterému by stačilo pouze přehodit ležícího Nováka. Sudí však již potřetí zcela nepochopitelně přerušil hru ve chvíli, kdy se Žďár ocitl ve velké šanci.

V dalších minutách pokračoval tlak hokejistů z Vysočiny, kteří na dlouhé chvíle zavírali soupeře v jeho obranném pásmu. Parádní individuální akci předvedl Plachý, který se prokličkoval od vlastní modré až přímo před Nováka, ale ani nadvakrát na něj nevyzrál. Domácí se k ohrožení Opršala dostávali pouze sporadicky. Ovšem ke změně skóre žádná ze šancí nevedla a po čtyřiceti minutách hry Plameny stále ztrácely jednu branku k odvrácení vyřazení.

A také v poslední třetině pokračovalo obléhání Novákovy branky. Hosté věděli, že pokud nechtějí hrát poslední třetinu sezóny, musí alespoň vyrovnat. Ve druhé minutě pálil ve velké šanci z dobré pozice Dítě a o dvě minuty později nepřekonal Nováka pronikající Pleva. Jeden z důležitých okamžiků večera přišel ve 48 minutě.

První žďárská formace se v přesilové hře usadila v útočném pásmu, kde svírala Techniky pod náporem. Puk končí v lapačce Nováka a rozhodčí signalizuje vyloučení. Všichni předpokládají, že potrestán bude domácí obránce Valeš, který s rukama nad hlavou a hokejkou v obličeji masíroval před brankou Smejkala.

Jeden z arbitrů však nečekaně ukázal na Michala Kaňku, který s jeho výrokem evidentně nesouhlasil a sudí nezaváhal a jednoho z klíčových hráčů hostů okamžitě poslal do kabiny. Zmatek sudích a účelovost vyloučení dokresluje i to, že původně nahlásili kapitána Plachého, který byl také ohlášen hlasatelem.

Žďárští oslabení přečkali bez vážnějšího ohrožení a následně pokračovali v dobývání brněnské branky, která však jakoby byla zakletá. Především situace po Štěpánkově přihrávce na Vítka volala po gólu. Vysokoškoláci se několikrát vymaňovali z tlaku jen za cenu zakázaného uvolnění.

V 54. minutě však přišlo varování. Po chybě hostů ve středním pásmu se k nebezpečnému zakončení dostal Česnek, ale Opršal si s jeho pokusem poradil. O minutu později ovšem nedokázala žďárská obrana pokrýt rychlý protiútok Techniky. Rozjetý Ondřej Stehlík přesně vložil hůl do Česnekovy skvěle načasované přihrávky a usměrnil kotouč mezi tyčku a vytrčený Opršalův beton – 4:2.

V tu chvíli už bylo jasné, že naděje na návrat semifinále zpět na Bouchalky se rovnají malému zázraku. Domácím se viditelně ulevilo a najednou s lehkostí a jistotou bránili střední pásmo a Žďárské útoky eliminovali většinou již v zárodku a vyráželi sami na Opršala, který musel několikrát zasahovat.

Minutu a půl před koncem si Martin Sobotka vyžádal oddechový čas a pokusil se o nemožné. Smazat dvoubrankové manko s pomocí šesti hráčů a prázdné vlastní branky. To se však nepovedlo a minutu před koncem pečetil definitivně Ondřej Stehlík trefou do opuštěné branky, postup Brna do finále – 5:2. Konečnou podobu dal výsledku Jiří Kozák čtyři vteřiny před závěrečnou sirénou trefou do horního rohu žďárské branky – 6:2.

Zklamání hráčů i fanoušků bylo patrné, ale přesto se žďárským hokejistům dostalo mnohem větších ovací a poděkování než domácímu postupujícímu Brno. Hráči Techniky již byli dávno v kabině a halou stále zněl potlesk pro Plameny a skandování: „Hoši děkujem!“.

Fotogalerie