Plameny dokázaly v Brně vyrovnat, ale zhasly v prodloužení

Zveřejněno 12.03.2013 | mk
Technika Brno SKLH Žďár nad Sázavou
SF1, úterý 12.3.2013
Technika Brno - SKLH Žďár nad Sázavou TEC - ZNS
Technika Brno: Novák - Blažek, Valeš, Klimeš, Štindl, Zapletal, Košecký, Habrovec - Kozák, Šedý, Rajnoha, Bělohlávek, Látal, Brzobohatý, Hnilička, Blaha, Benýšek, Česnek, Odehnal, Stehlík, Matouš
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Jícha, Pleva, Doležal, Smejkal, Kolda, Beneš - Plachý, Kaňka, Ježek - Kunstmüller, Březina, Štěpánek - Vítek, Kotlík, Dítě
Branky a nahrávky: 10. Stehlík (Česnek), 18. Hnilička (Benýšek), 67. Brzobohatý (Rajnoha) – 24. Ježek (Kaňka), 56. Plachý (Kaňka)
Rozhodčí: Pokorný, Hejduk - Musil, Toman
Vyloučení: 8:6 navíc Brzobohatý (TEB) 10min OT Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 300 (odhad - v zápise neuvedeno)
Střely na branku: 40:30 (13:10, 16:7, 11:13)
Průběh utkání: 2:0, 2:2, 2:3
B R N O – Žďárští hokejisté nevstoupili do prvního semifinálového utkání proti brněnské Technice dobře a po první třetině prohrávali 2:0. Zlepšeným výkonem a obrovským nasazením však dokázali vyrovnat a zápas dospěl do prodloužení. Byť byly Plameny několikrát blízko výhře, nakonec vlastní chybou nabídli první bod série soupeři, který nezaváhal a trestal. Série pokračuje ve čtvrtek na žďárských Bouchalkách.

Foto: Eva Solaříková

Reportáž

Úvod zápasu patřil domácí Technice, která od prvních chvil zaměstnávala Slámu. Ten se hned ve čtvrté minutě blýskl hodně důležitým zákrokem, když vyhmátl Rajnohovi puk, který blafákem zasouval za jeho záda. Na domácích byla znát velká rozehranost z pětizápasového čtvrtfinále a Žďárským se nedařilo dostat do většího tlaku.

Na hokejky hostů se lepily nepřesnosti a vázla rozehrávka a přechod do útočného pásma. Až desátá minuta utkání přinesla první klíčový okamžik večera. Jiří Dítě dostal parádní přihrávku na útočnou modrou, ale v brejku byl zastaven Košeckým a následovalo nedáš – dostaneš.

Po pravém křídle pronikl Česnek a našel přesně hůl volného Ondřeje Stehlíka před brankou, který nedal Slámovi nejmenší šanci – 1:0. Nadále byli aktivnější domácí a Sobotkovi svěřenci se před Nováka dostávali jen sporadicky a prověřovali ho spíše propagačními střelami z uctivé vzdálenosti.

Technici z velkých šancí Slámu nepřekonali, ale v osmnácté minutě se s asistencí Benýška šťastně trefil Lukáš Hnilička, když mu sklouzl kotouč z hole, ale proskotačil po Slámově výstroji do branky – 2:0. Dvanáct sekund před první sirénou zachránil žďárský gólman Plameny před pohromou, když fantasticky vychytal Rajnohu v gólové příležitosti.

Do druhé třetiny již hosté vstoupili výrazně lépe a aktivněji. Za což byli po čtyřech minutách odměněni kontaktní brankou. Michal Kaňka skvěle našel před brankou Ondřeje Ježka, který prostřelil Nováka – 2:1. Žďárští vyrovnali hru a zápas nabíral na obrátkách.

Zhruba tři stovky diváků mohly sledovat strhující podívanou plnou zajímavých akcí na obě strany i tvrdých soubojů či brankářských zákroků. Další důležitý moment přišel v polovině zápasu, kdy byl vyloučen Štindl a za necelou minutu vyhodil puk ze hřiště Košecký a hosté získali dvojnásobnou přesilovku.

Tu sice sehráli v tlaku před Novákem a dvakrát nebezpečně zakončovali, ale na vyrovnání to nestačilo. Další gól v prostřední třetině již nepadl a tak Plameny stále ztrácely jednu branku na svého protivníka.

Třetí třetina byla zpočátku opatrná. Domácí, kteří měli za zády vedení, důsledně bránili střední pásmo a hosté se zase nepouštěli do bezhlavého útočení a vsázeli spíše na jistou a trpělivost. Dramatické okamžiky přinesla opět polovina třetiny, když přišla série pěti vyloučení během pěti minut a hosté se chvíli museli bránit i ve třech.

Největší šanci měl Česnek, jehož tutovou dorážku famózně zlikvidoval vleže Jiří Sláma. Jak mimořádně důležitý to byl zákrok se ukázalo o tři minuty později. V magický okamžik času zápasu 55:55, promluvila žďárská 55ka. Závaru před Novákovou brankou využil kapitán Jiří Plachý a po Kaňkově asistenci vyrovnal na 2:2.

Obrovská radost hodně početné skupiny žďárských příznivců se mohla ještě znásobit o minutu později, kdy měl Petr Štěpánek na hokejce dokonání obratu. Nejprve však pouze rozezvonil tyčku Novákovy branky a vzápětí ji těsně minul. V úplném závěru se znovu dostávali hosté do přečíslení, ale pronikající hráč byly zahákován a na posledních třináct sekund dostaly Plameny výhodu přesilové hry.

V řádné hrací době však již nestihly této výhody využít, ale přesilovka 4 na 3 v úvodu prodloužení dávala hokejistům z Vysočiny značné naděje. Ti svého soupeře svírali v drtivém tlaku, ale zakončení nemělo potřebné parametry.

Převaha hostů pokračovala i po vypršení brněnského trestu, ale přes několik nadějných šancí se jim nepodařilo Nováka překonat. Na začátku sedmé minuty prodloužení přišla první vážnější akce domácích, kdy se dostávali do přečíslení dva na jednoho, ale vracející se obránce skvěle zasáhl a puk skončil za brankou a nebezpečí se zdálo být zažehnáno.

Jenomže žďárský obránce atakovaný Rajnohou chyboval, ztratil kotouč a brněnský forward jej předložil přímo před bránu úplně volnému Michalu Brzobohatému, který z první propálil Slámu a rozhodl úvodní semifinálové utkání pro Vysokoškoláky.

Plameny prohospodařily první třetinu, z nepříznivého vývoje se však dokázali otřepat a následně byli domácím vyrovnaným soupeřem. Svůj výkon Žďárští stupňovali a v závěru měli navrch. Svoji převahu však nedokázali přetavit ve vítěznou branku a naopak Technici potrestali jedinou chybu Plamenů v prodloužení.

Brno vede 1:0 na zápasy a ve čtvrtek pokračuje série na žďárských Bouchalkách. Plameny jsou v nelehké situaci a pro úspěch v semifinále nutně potřebují doma vyhrát a k tomu budou tentokrát obzvláště potřebovat své fanoušky a jejich podporu.

Fotogalerie