Plameny vypálily Pelhřimov a přivezly mečbol

Zveřejněno 04.03.2013 | mk
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
ČF2, pondělí 4.3.2013
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Čekal (29. Jíra) - Adam, Beneš, Jelínek, Veselý, Posmyk, Kořínek, Štebih, Podlipnik, Kasalý- Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Martin Hadrava, Bezděk - Votápek, Marek Hadrava, Suk
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Jícha, Pleva, Doležal, Smejkal, Kolda - Plachý, Kaňka, Ježek - Kunstmüller, Štěpánek, Březina - Man, Kotlík, Vítek
Branky a nahrávky: 2. Hrbatý (Kubát), 52. Hadrava Martin, 54. Bezděk (Hadrava Martin) - 5. Kotlík (Man), 17. Březina (Štěpánek), 25. Doležal (Štěpánek, Březina), 26. Staněk (Kaňka, Ježek), 29. Štěpánek (Jícha, Kunstmüller), 29. Vítek, 31. Štěpánek (Kunstmüller, Březina), 38. Březina (Kunstmüller, Štěpánek), 49. Staněk (Kaňka, Doležal)
Rozhodčí: Talpa - Dančišin, Mertl Vyloučení: 5:7+TS Využití: 1:1 V oslabení: 0:1
Diváci: 668
Střely na branku: 36:41 (10:13, 13:21, 13:7)
Průběh utkání: 1:0, 1:9, 3:9
P E L H Ř I M O V – Početná skupina žďárských příznivců si dnes užila v Pelhřimově fantastický večer. Poté co se domácí ujali vedení, již pak úřadovali naplno Žďárští. Do konce třetiny stihli hosté ještě otočit na 1:2 a ve druhé třetině šesti brankami doslova smetli soupeře. Ve třetí části došlo již jen na kosmetickou korekci výsledku. Pěti kanadskými body přispěl k druhému čtvrtfinálovému úspěchu Petr Štěpánek. Žďár tak již vede 2:0 na zápasy a čeká jej poslední krok k historickému postupu do semifinále. Nejbližší příležitost k tomu budou mít Sobotkovi svěřenci již ve středu na vlastním ledě.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Do zápasu vstoupili lépe domácí, přičemž hosté působili velmi zakřiknutě až ustrašeně. A za svoji pasivitu pykali již po dvou minutách. Chyby žďárské obrany využil Jiří Kubát, který předložil kotouč Janu Hrbatému a ten střelou nad Slámův beton otevřel skóre zápasu – 1:0.

Inkasovaná branka začala Plameny postupně rozpalovat a za další dvě minuty bylo vyrovnáno. Ukázkový důraz v útočném pásmu předvedla třetí útočná řada a za asistence Jiřího Mana a díky dezorientované pelhřimovské obraně propálil Čekala Dan Kotlík 1:1.

Pak se do hlavní role na několik minut dostal žďárský gólman Sláma, když domácí získali dvě početní výhody za sebou a ještě z toho tři čtvrtě minuty dokonce 5 na 3. Hostující defenziva skvěle podporovaná Slámou však tento kritický okamžik přečkala.

V dalších minutách hosté dobrým napadáním a poziční hrou ve středním pásmu nepouštěli soupeře do vážnějších akcí a naopak si vytvořili několik hodně nadějných příležitostí. Jmenovitě Kunstmüller měl na hokejce dvě gólovky. Tři minuty před první sirénou si však přeci jen početná skupina žďárských příznivců zajásala.

Petr Štěpánek objel bránu a přihrál Ondřeji Březinovi, který z těžkého úhlu trefil odkrytou část branky, kam se Čekal teprve přemísťoval – 1:2. Více než pětistovka domácích diváků o přestávce litovala obratu nadějně rozehrané třetiny, ale to ještě netušila, že za chvíli se zjeví ve zlém snu.

Začalo to čtyři minuty po úvodním buly druhého dějství. Po nahrávce Březiny vyslal Petr Štěpánek přesný pas na od modré sjíždějícího Tomáše Doležala, jenž umístěnou ranou z první nedal Čekalovi sebemenší šanci – 1:3.

Ovšem hned za necelých dvacet sekund nabídli hosté Spartaku návrat do zápasu. Za záchrannou brzdu zatáhl Pleva, když nedovoleně zastavil pronikajícího Tomáše Plachého a rozhodčí nařídil trestné střílení. Jiří Sláma však pelhřimovského kanonýra skvělým zákrokem vychytal a podržel svůj tým ve zřejmě zlomovém okamžiku celého zápasu a možná i celé série.

A další okamžiky to potvrdily. O minutu později Michal Kaňka parádně našel Pavla Staňka a ten zvýšil na 1:4. Ve 29.minutě byl vyloučen Kořínek a Plamenům stačila půlminuta k jejímu využití . Po nahrávkách Jíchy a Kunstmüllera trefil mezírku mezi Čekalovými betony Petr Štěpánek - 1:5.

Časomíra ukrojila jen 15 sekund a hokejistům v bílých dresech opět ruce letěly vzhůru. Nádhernou trefou z levého kruhu pod víko domácí klece se prezentoval David Vítek - 1:6. A to zdaleka nebylo vše. Třetina snů pro téměř stovku žďárských příznivců pokračovala i přestože Čekala nahradil v brankovišti Jíra.

Ten se ještě nestačil ani rozkoukat a už lovil puk ze své sítě. První vteřinu druhé poloviny zápasu si po nahrávkách Březiny a Kunstmüllera nabruslil před branku Petr Štěpánek a střelou nad lapačku pokračoval v devastaci Spartaku – 1:7. Domácí byli v naprostém rozkladu a Žďárští pokračovali v až exhibičním vystoupení.

Několika dalším brankám zabránil Jíra, ale ve 38. minutě už opět kapituloval a opět v tom byla Březinova formace. Luboš Kunstmüller našel před brankou Ondřeje Březinu, který doklepl poosmé kotouč do pelhřimovské svatyně – 1:8.

Třetí třetina se již nesla v duchu aktuálního stavu. Hosté si nechtěli nijak jednoznačný zápas komplikovat a domácí věděli, že dnes na zvrat nemají. Nedá se však říci, že by se hrál nudný hokej. Ze Žďárských sršela sebedůvěra a předváděli pohledné kombinační akce, které však často až překombinovávali a chyběla častější střelba a větší důraz do zakončení.

Na druhou stranu ofenzivní euforie Plamenů otevírala prostor k příležitostným výpadům Spartakovců na Slámu, takže ani on se rozhodně nenudil a připsal si několik těžkých zákroků. Skóre se měnilo až ve 49. minutě, když po nahrávkách Kaňky a Doležala vypálil bombu od modré Pavel Staněk a zvýšil již na 1:9.

V 51. minutě chybovali při střídání Žďárští a byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. Nabídnutou přesilovku domácí využili k nicneřešící druhé brance, kterou vsítil Martin Hadrava baseballovou trefou ze vzduchu - 2:9. Hosté sice u sudího reklamovali hru vysokou holí, ale ten byl přesvědčen o regulérnosti gólu a diskuse odmítl.

Za další dvě minuty udělal definitivní tečku za druhým čtvrtfinálovým zápasem domácí Libor Bezděk, když důrazem před brankou překonal Slámu – 3:9. Po vypršení šedesáté minuty již naplno vypukla radost žďárských hokejistů i početné skupiny jejich příznivců, kteří slavili druhé čtvrtfinálové vítězství.

Z města rekordů si Plameny přivezly čtvrtfinálový mečbol a ve středu mohou sérii ukončit. Je však známo, že poslední krok je nejtěžší a po tomto debaklu jistě nebudou chtít Spartakovci dát kůži zadarmo. Proto budou Plameny potřebovat opět podporu svých příznivců, takže si nenechte ujít tento veledůležitý zápas, který může rozhodnout o historickém postupu do semifinále.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Začátek zápasu nám nevyšel podle našich představ. Chtěli jsme vydržet bez inkasované branky co nejdéle, ale hned ve třetí minutě jsme prohrávali. Kluci ale zase předvedli tu chuť a obrovskou dravost dopředu a potvrdili, že útok opravdu nemáme špatný. Dokázali jsme rychle odpovědět a vyrovnat a v závěru třetiny to ještě i otočit. Zápas pak definitivně zlomila pětiminutovka ve druhé třetině, kdy nám to tam neskutečně napadalo. Pořád ale cítím, že moc faulujeme a máme moc vyloučených. Dnes to zase bylo ale osm vyloučených a to je v play-off hodně a přesilovky mohou tyhle zápasy rozhodovat. Takže tam nám to ještě hapruje a musíme s tím něco dělat. Jinak musím teď po takovémhle zápase trochu krotit tu euforii. Je to 2:0, ale většinou ten poslední krok je nejtěžší. Musíme se zase stoprocentně na další zápas připravit, odvést dobrou a poctivou práci odzadu a pokusit se už ve středu rozhodnout a pokud to dopadne, budeme samozřejmě rádi.“