Žihadla přerušila Plamenům vítěznou sérii

Zveřejněno 17.02.2013 | mk
Moravské Budějovice SKLH Žďár nad Sázavou
34., neděle 17.2.2013
Moravské Budějovice - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
Moravské Budějovice: Šťastný - Sechovec, Kún, Prkna, Latner, Peroutka, Zábojník, Sobotka M., Vlašín - Zahradník, Barták, Kovalský, Jánský, Dostál, Sobotka L., Pometlo, Pěška, Kastner
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Šír, Beneš, Jícha, Smejkal, Doležal - Plachý, Kaňka, Ježek - Štěpánek, Dítě (41.Hron), Kunstmüller - Vítek, Kotlík, Man
Branky a nahrávky: 38. Barták (Sechovec), 38. Sobotka M., 42. Jánský (Zahradník) - 30. Kaňka (Ježek, Plachý), 53. Kunstmüller (Smejkal, Man)
Rozhodčí: Dědek M. - Musil M., Toman J Vyloučení: 5:5 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 350
Střely na branku: 28:35 (5:8, 16:16, 7:11)
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2
M O R A V S K É   B U D Ě J O V I C E – Hokejisté žďárského SKLH si dnes v případě výhry mohli zajistit konečné umístění na stupních vítězů po základní části. Na ledě moravskobudějovických Žihadel však nedokázali uspět a po pěti výhrách v řadě prohráli. Po bezbrankové první třetině šly Plameny sice do vedení, ale domácí dvěma góly během necelé půlminuty skóre otočili. V závěrečné třetině pak přidali pojistku na 3:1 a hosté již dokázali pouze snížit.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Poprvé v letošní sezóně se ve svém mateřském dresu představil Petr Štěpánek, který jinak hájí barvy havlíčkobrodských Rebelů. Po delší pauze také za svůj domovský klub nastoupil Petr Beneš z Berouna a dorazil i Martin Jícha z Jihlavy. Naopak v sestavě postrádal trenér Sobotka omluveného Březinu a marody Plevu se Střechou.

Úvodní oťukávání soupeřů a opatrnost se protáhly téměř na celou první třetinu. Většina akcí a pokusů končila ve středním pásmu, kde se odehrávala podstatná část úvodní dvacetiminutovky. Zajímavých a nebezpečných akcí, vidělo 350 přítomných diváků jako šafránu.

Za zmínku stojí pouze šance domácího Dostála z páté minuty, který však v rozhodující chvíli přestřelil branku. Tu minul v dobré pozici i Plachý na druhé straně ve 12. minutě. O dvě minuty později se dostal Kaňka osamocen před Šťastného, ale bekhendovým blafákem budějovického gólmana nepřekonal. V šestnácté minutě namazal Pometlovi na modrou Kunstmüller, ale sám dokázal situaci zachránit a vrhnul se do jeho střely. První dějství tak skončilo bezbrankovou remízou.

Do prostřední třetiny již vlétly Plameny s podstatně větším elánem a během její první poloviny si vytvořili brankových příležitostí na celý zápas. Jednu z největších měl Štěpánek, který se po dvou minutách dostal do brejku a neprosadili se ani dorážející Kunstmüller a Dítě. Za minutu našel Kaňka v přečíslení dva na jednoho Plachého před Šťastným, ale ani ten ho nepřekonal.

Z ojedinělé akce domácích pak zahrozil Zahradník, ale Sláma byl pozorný. Následně přišli ke slovu znovu hosté. Aktivní Štěpánek ani dorážející Dítě však nedokázali využít závaru před brankou Žihadel. Ve 29. minutě se sice již Žďárští radovali, ale předčasně. Další přečíslení, tentokrát dokonce 3 na 1 vedl znovu Štěpánek, ale kotouč skončil v brance až ve chvíli, kdy byla její konstrukce vychýlena z předepsaného postavení.

Nakonec se však Plameny přeci jen dočkaly. Nádhernou kombinační akci na jeden dotek předvedla první formace a po přihrávkách Ježka a Plachého nastavil hůl Michal Kaňka a usměrnil kotouč k pravé tyči odkryté branky – 0:1. Gólovou pojistku měl ve 37. minutě na hokejce Ježek, když ve vlastním oslabení dostal perfektní přihrávku od Kaňky zpoza branky, ale úplně osamocený tváří v tvář Šťastnému neuspěl.

A tak přišlo ke slovu otřepané „nedáš – dostaneš“. Dvě vteřiny po vypršení trestu vystřelil od modré Sechovec a puk stečoval Roman Barták za Slámova záda – 1:1. Uběhlo pouhých 24 sekund a budějovický stadion znovu explodoval radostí.

Zmatku hostů před vlastní brankou využil jmenovec žďárského kouče Martin Sobotka a z pravého kruhu otočil skóre zápasu – 2:1. Jenže do konce druhé části zápasu se mohlo skóre měnit ještě dvakrát. Nejprve Kunstmüller netrefil z těsné blízkosti odkrytou část branky a vzápětí na druhé straně rozezvonil Dostál horní tyč Slámovy svatyně.

Hned v úvodu třetí periody se do velké šance dostal Kaňka, ale Šťastný se opět nenechal přelstít. Hned na to znovu rozezvonil horní tyč Slámovy branky Jánský. Ale nemusel litovat, protože za půl minuty již zvedal ruce nad hlavu.

Po závaru před žďárskou branku se dostal kotouč právě k Martinu Jánskému, který prostřelil Slámu a puk skončil pod ním. Nebylo však zřejmé, zda byl celým objemem za brankovou čárou a hlavní sudí dlouho váhal s verdiktem. Po poradě s čárovými rozhodčími se však nakonec rozhodl branku uznat – 3:1.

Žďárští se pokoušeli s nepříznivým vývojem něco udělat, ale naráželi na dobře organizovanou obranu soupeře a jeho důrazný forčeking. Nejblíže ke snížení byl Ježek ve 48. minutě, ale sám před domácím gólmanem se nedokázal prosadit.

Naděje na zvrat vrátil Plamenům až osm minut před koncem Luboš Kunstmüller, jenž si po nahrávkách Smejkala a Mana nabruslil po pravém křídle do pásma a z těžkého úhlu odčaroval jinak skvělého Šťastného – 3:2.

Ovšem hned o minutu později mohl vrátit Žihadlům klid v podobě dvoubrankového vedení Pěška, ale jeho zakončení přečíslení 2 na 1 fantasticky vytáhl Sláma betonem mimo branku. Pak již opět hosté začali stupňovat svůj tlak, ale jejich snaha byla příliš svazující a křečovitá. Naopak Budějovičtí výborně napadali rozehrávku soupeře a dobře pokrývali střední pásmo.

Čas ubíhal pro Plameny stále rychleji a na jejich hokejkách byla stále více viditelná nervozita a související nepřesnosti. Občas ubíhal čas i po odpískání a rozhodčí museli časomíru korigovat. V čase 57:19 se naděje hostů přeci jen zvýšily, když byl vyloučen domácí Sobotka za hákování.

V následné přesilovce se k dobré střele dostal pouze Jícha. Dvě minuty před závěrečnou sirénou si Martin Sobotka vyžádal oddechový čas. Domácím se však podařilo několikrát dostat kotouč z obranného pásma.

Hosté to pak zkoušeli bez Slámy v brance se šesti hráči a pak dokonce po nedorozumění při střídání i se sedmi, ale s tím nesouhlasili muži v pruhovaném a šance na vyrovnání se Žďáru rozplynuly. Domácí si již své vedení nenechali vzít a výhrou si definitivně zajistili účast v Play-off. Zároveň se tím vytvořila již první známá čtvrtfinálová dvojice Hodonín – Moravské Budějovice.

Plameny by v případě dnešní výhry jednak překonaly rekordní šňůru výher v řadě od návratu do druhé ligy a zároveň by si zajistily místo „na bedně“ po základní části. Tento zápas ale Plachého parta nezvládla a nic z toho se nekonalo. O jistotu třetího místa, tak budou Žďárští bojovat ve středu na ledě zatím čtvrtého Kolína v dohrávce 32. kola.

 

Ohlasy po utkání

Rudolf Cakl
Rudolf Cakl (trenér HC Moravské Budějovice 2005):
„Z naší strany to byl úplně jiný zápas, než proti Chotěboři. Žďár je kvalitní mužstvo a ne náhodou je na druhém místě. Věděli jsme o jeho kvalitách, takže jsme hráli více odzadu a čekali na chyby soupeře. Dvěma slepenými góly jsme se dostali do vedení a ve třetí třetině jsme přečkali nápor hostů a přidali třetí branku. Ke konci, i když byl ten závěr trochu nervózní, jsme si to již pohlídali a dotáhli do vítězného konce. Po dnešku zůstal jediný Hodonín, proti kterému jsme nedokázali získat ani bod, což je pro nás jakýmsi příslibem do budoucna, že se v té soutěži můžeme uplatnit, rovnat se s ostatními soupeři a pokračovat dál. Žďáru přeji, aby se dostal co nejdál a co se nám zatím s Hodonínem nepodařilo, tak třeba to přijde v play-off a Žďáru usnadníme cestu…(smích).“
Foto: www.hcmb.cz

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Z mého pohledu se trochu ten zápas lámal už v první třetině, kdy jsme hráli laxně a nedůrazně a dovolili soupeři naději na dobrý výsledek. Ten toho využil a hrál dobře, velmi snaživě a trestal naše chyby. Sice jsme vedli, ale během půl minuty jsme dostali dva rychlé góly a Budějovice to otočily a dál bojovaly. Já musím přiznat, že mi dnes u našich kluků chyběla větší bojovnost a hlavně taková ta včasná a přesná nahrávka, rychlá kombinace, jednoduché založení útoku, prostě to co nás zdobilo třeba v zápase s Technikou. Je sice pravda, že je tady menší hřiště a hraje se ten hokej trochu jinak, než ve Žďáře na větším kluzišti, ale nelze se na to vymlouvat a měli bychom se s tím dokázat vyrovnat. Soupeř ale hrál skutečně dobře a musím uznat, že vyhrál zaslouženě.“