Kolín znovu zhasl Plameny v poslední minutě

Zveřejněno 20.02.2013 | mk
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
32., středa 20.2.2013
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Sejpal - Barták, Hanzl, Nedbal, Pácal, Špringl, Cerk, Jankovský, Ježek, Kadlec, Malý, Mejzr, Morkes, Skokan, Šafránek, Šifta
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Pleva, Smejkal, Staněk, Střecha, Šír - Ježek, Kaňka, Plachý - Kunstmüller, Hron, Dítě - Man, Kotlík, Vítek
Branky a nahrávky: 4. Cerk (Mejzr, Malý), 16. Mejzr (Cerk), 49. Kadlec (Morkes, Pácal), 54. Kadlec (Morkes, Šifta), 60. Morkes (Kadlec) - 38. Pleva (Smejkal, Dítě), 43. Kaňka (Ježek), 54. Staněk (Kunstmüller), 59. Hron (Dítě)
Rozhodčí: Stolín - Špringl, Tasch Vyloučení: 9:7 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 570
Střely na branku: 33:30 (10:10, 9:9, 14:11)
Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:4, 5:4
K O L Í N – Ani ve druhém zápase na ledě Kolínských Kozlů nedokázaly Plameny uspět, přestože měly opět bodový zisk na dosah. Domácí se v první třetině ujali vedení 2:0, Žďárští však dokázali srovnat, ale Středočeši opět odskočili na rozdíl dvou branek. I toto manko však Sobotkovi svěřenci smazali a když už se zdálo, že dojde k dělbě bodů, rozhodl domácí Morkes o třech bodech pro Kolín. Situace ve skupině střed je tak dvě kola před koncem základní části stále velmi vyrovnaná a konečné pořadí ještě hodně otevřené.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

AKTUALIZOVÁNO

Reportáž

Do zápasu vstoupili o něco aktivněji Žďárští a byli to oni, kdo si vytvořil první náznaky šancí a určitou herní převahu. Ovšem skóre otevřeli Kozlové hned z první akce směrem na žďárskou branku. Z rohu kluziště přihrál Mejzr mezi kruhy, odkud střelou z otočky k pravé tyči prostřelil Ondřej Cerk Petra Opršala – 1:0.

Po úvodní brance se hra vyrovnala, měla spád a diváky určitě bavila. Atraktivní hokej ozdobilo několik pohledných akcí a zajímavých gólových příležitostí. V 6.minutě si vytvořila velký tlak první žďárská formace a několikrát ohrozila kolínskou branku. Nová akvizice v brance Kozlů Martin Sejpal však předváděl skvělé zákroky.

Na druhé straně se vzápětí blýskl také Petr Opršal proti nebezpečné střele Kadlece. Krátce poté, co se úvodní třetina přehoupla do své druhé poloviny, dvakrát se během dvou minut dostal do ideální střelecké pozice mezi kruhy volný Jiří Dítě. V prvním případě jeho střelu vyrazil Sejpal do ochranné sítě a ve druhém skončil kotouč v jeho mrštné lapčce.

Mezi tím zahrozil domácí Jankovský, když vyslal nebezpečnou jedovku zpoza obránce a Opršal měl plné ruce práce, aby černou gumu zkrotil a dostal pod svoji kontrolu. Ovšem v 16. minutě již nestačil na přesilovkovou dorážku Martina Mejzra a domácí vedli o dvě branky – 2:0. Tímto stavem také první perioda skončila.

Do druhého dějství nastoupily Plameny s cílem korigovat nepříznivý vývoj. Dál se hrál rychlý a zajímavý hokej. Snaha hostů o snížení byla však rozbíjena aktivním napadáním soupeře a jeho vynikajícím pohybem, který často dělal Sobotkovým svěřencům problémy ve snaze prosadit se k ohrožení kolínské svatyně.

A pokud se to povedlo, stál v cestě vynikající Sejpal. Jako například ve 23.minutě, když tasil svoji hbitou lapačku proti parádní střele Michala Kaňky. Domácí pak ohrožovali Opršalovu branku především během dvou přesilových her krátce po sobě a jejich tlak vrcholil obrovským závarem ve 27.minutě.

Plameny však obě oslabení ustály a od 32. minuty přebíraly aktivitu znovu na svoje hokejky. Tím si vynutily několik vyloučení také na straně Kozlů. Proti obrovské šanci Plachého však znovu skvěle zasáhl Sejpal. Ve 36. minutě se domácí dopustili dvou nedovolených zákroků, na trestnou lavici putoval Nedbal se Skokanem a Žďárští získali dvojnásobnou přesilovku na plné dvě minuty.

Ti sevřeli svého soupeře pod silný tlak, ale gólové zakončení nepřicházelo. V největší šanci se ocitl Plachý. Skvěle však držel své spoluhráče Sejpal a bránící trojici se podařilo vyhodit kotouč z pásma. Žďárský kouč Martin Sobotka vycítil, že dochází k lámání chleba a je bezpodmínečně nutné tuto nabídnutou příležitost využít.

Proto si v polovině přesilovky vyžádal oddechový čas. Dvojnásobná početní výhoda sice vypršela bez využití, ale po pouhé vteřině, když provinilci ještě naskakovali na led, napřáhl na modré Martin Pleva, kterému nabil Tomáš Smejkal a kotouč zaplachtil poprvé za Sejpalova záda – 2:1. Po dvou třetinách však domácí stále vedli i když již jen o jednu branku.

Do závěrečné třetiny nastoupili domácí v přesile, díky vyloučení Staňka osm sekund před druhou sirénou. Plamenům se však podařilo oslabení ubránit a vzápětí udeřily. Ondřej Ježek od mantinelu parádně našel volného Michala Kaňku před brankou. Jeho první střelu ještě Sejpal vyrazil, ale jen zpět na Kaňkovu hokejku a napodruhé se již centr elitní formace nemýlil – 2:2.

Vyrovnání dodalo hokejistům z Vysočiny dalších sil a svého soupeře přehrávali. To trvalo až do 49.minuty, kdy byli vzájemně vyloučeni Jankovský a Kaňka. Menší počet hráčů na ledě vyhovoval více Kozlům a Jiří Kadlec kličkou položil Opršala a vrátil domácím vedení – 3:2.

O pět minut později chybovali Žďárští za vlastní brankou a Kolín trestal z hole Jiřího Kadlece a znovu vedl o dva góly – 4:2. Plameny však našly rychlou odpověď a po šestnácti sekundách vypálil od modré Pavel Staněk a snížil na 4:3.

Vstřelená branka ještě více vystupňovala tlak Žďáru. Jeho hokejisté chvílemi motali hlavy bránícím Kozlům a obrovský závar před Sejpalem vyvrcholil při signalizovaném vyloučení Mejzra. Následná přesilovka se chýlila ke konci a vypadalo to, že se domácí s vypětím všech sil ubrání.

V jejím závěru však nahrál Jiří Dítě před branku, kde stál připravený Josef Hron, jenž střelou po ledě podruhé vyrovnal stav utkání – 4:4. Do konce třetí třetiny chyběly necelé dvě minuty a zdálo se, že téměř šest stovek diváků dostane „nášup“ v podobě prodloužení nebo i nájezdů.

Žďárští však cítili, že domácí jsou z rychlého vyrovnání zaskočeni a měli je pod tlakem, ve kterém pokračovali a bojovali o plný tříbodový zisk před kolínskou klecí. Ovšem trestuhodně podcenili obranné zajištění.

Kadlec od mantinelu ve vlastním pásmu vyhodil kotouč středem kluziště, který klouzal směrem k Opršalovi. Obdivuhodnou rychlost však předvedl Petr Morkes, jenž přebruslil nejen hostujícího obránce, ale stihl vypíchnout puk také těsně před vyjíždějícím Opršalem a zavěsil do prázdné branky – 5:4. Plameny se pokusily ještě o zázrak, ale času bylo již velmi málo a hráči v červených dresech odjížděli z ledu se svěšenými hlavami.

Výhra Kolína znamená, že ve hře o druhé a třetí místo nadále zůstávají všichni tři soupeři, tedy kromě dnešních aktérů i Technika Brno. Kozlové si hodně přiblížili elitní čtyřku, ale šanci má ještě i Nymburk a nedělní soupeř Plamenů Pelhřimov. Zbývající dvě kola tedy slibují hodně zajímavá a atraktivní hokejová klání.

SKLH potřebuje pro třetí místo získat alespoň dva body a na druhé čtyři. Plachého parta to však nebude mít vůbec lehké. V neděli Žďár přivítá na Bouchalkách Pelhřimov v derby Vysočiny a ten je společně s Hodonínem jediným celkem, který dokázal na žďárském stadionu vyhrát. A právě lídr tabulky a už jistý vítěz základní části, bude ve středu závěrečným soupeřem Plamenů letošní dlouhodobé soutěže a hrát se bude na jihu Moravy.

Zdá se tedy, že klíčovým zápasem v boji o „medaile“ bude nedělní derby. Přijďte tedy podpořit Plameny ve snaze o historický úspěch a co nejlepší pozici do play-off.

 

Ohlasy po utkání

Václav Rác

.

Václav Rác (trenér SC Kolín):
„Je pravda, že Žďár je v pohodě, má body, může hrát sebevědomě a být v klidu. My jsme odehráli nervózní utkání, protože pořád bojujeme o čtyřku. Sice jsme se v úvodu zápasu dostali do dvoubrankového vedení a pak ve třetí třetině znovu, ale Žďár prokázal velkou kvalitu a svojí hokejovostí dvakrát dokázal z nepříznivého stavu to utkání srovnat. S určitým štěstím jsme pak pátým gólem rozhodli zápas ve svůj prospěch, takže jsme rádi.“

Foto: Deník / archiv

.

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Martin Sobotka
„Nakonec to dnes pro nás dobře nedopadlo, ale rozhodně jsme odehráli mnohem lepší utkání než v neděli v Budějovicích. Začali jsme trochu ustrašeně. Dostali jsme rychlý gól a soupeř nás hodně eliminoval. Pak jsme dostali druhý a teprve jsme se začali víc probírat. Od druhé třetiny už to ale bylo z naší strany minimálně vyrovnané utkání. Bohužel se stalo zase co minule v Kolíně, prohráli jsme brankou v poslední minutě. Je to velká škoda, ale pozitivní na tom je, že jsme dokázali dvakrát tu dvoubrankovou ztrátu stáhnout a vyrovnat. Kluci tím ukázali dobrou morálku a určité kvality a sílu ve hře dopředu. Bohužel těch chyb dozadu zase začínáme kupit víc než je zdrávo a před play-off nám to budiž varováním. Právě play-off je především o dobré a pevné obraně a budeme se nad tím muset zamyslet a zapracovat na tom na tréninkách a každý hráč u sebe ve své hlavě. Doufám, že v play-off bude ta naše defenzivní hra vypadat jinak.“