Krutopřísně těžký boj se šťastným koncem

Zveřejněno 30.01.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Břeclav
30., středa 30.1.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Břeclav ZNS - BRE
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Staněk, Střecha, Pleva, Šír, Smejkal, Doležal - Ježek, Kaňka, Plachý (C) - Březina, Hron, Dítě - Vítek, Kotlík, Man -
Břeclav: Zelenka – Dora, Šaur, Dufek, Novák, Koukal, Strapina, Nekoranec – Jurča (C), Bolfík, Bartoš O., Bartoš M., Zábranský, Popolanský, Kurial, Medřický, Beneš, Vlašic, Prudek
Branky a nahrávky: 10. Man (Kotlík), 42. Hron (Pleva), 44. Hron (Březina, Dítě), 59. Dítě (Březina) - 7. Dufek (Zábranský, Bartoš M.), 18. Zábranský (Bartoš, Novák), 51. Koukal (Bartoš M., Beneš)
Rozhodčí: Kareš - Klouda, Křivohlavý Vyloučení: 4:6 Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 590
Střely na branku: 39:25 (15:8, 14:8, 10:9)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3
Hráč zápasu: Josef Hron (ZNS), Daniel Zelenka (BRE)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny zvládly neskutečně náročné utkání proti houževnatým břeclavským Lvům a připisují si hodně těžce vybojované tři body. Hosté výborně bruslili, napadali a hlavně díky skvělému brankáři Danielu Zelenkovi, dlouho živili naději na bodový zisk z Vysočiny a po dvou třetinách o gól vedli. Nástup do třetí třetiny však parádně vyšel Josefu Hronovi, který dvěma trefami během dvou minut otočil skóre zápasu. Po vyrovnávacím gólu Koukala nakonec vítěznou brankou rozhodl utkání v předposlední minutě Jiří Dítě.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Martin Sobotka dnes postrádal několik svých opor. Jako již tradičně si své profesionální povinnosti plnili v první lize Jícha a Beneš, ale tentokrát k nim přibyli i Josef Kolda a navíc se tým musel obejít bez klíčového člena druhé formace Luboše Kunstmüllera, kvůli pracovnímu vytížení. Dobře jej však zastoupil Josef Hron, který patřil ke strůjcům dnešního úspěchu.

Vyrovnanou partii a velké drama, to již před zápasem slibovala aktuální forma obou celků. A také hned od prvních minut se do sebe soupeři pořádně zakousli. Velká bojovnost a nasazení, rychlý pohyb a přibývající zákroky na kontech obou brankářů. První tutovku spálil domácí kapitán Jiří Plachý, který se ocitl sám před Zelenkou, ale svoji šanci promarnil.

Naopak hosté svoji první velkou šanci proměnili. Zábranský výborně uvolnil Martina Dufka, ten se prosmýkl mezi dvěma beky před Opršala a střelou ke vzdálenější tyči jej překonal – 0:1. Poté však začala úřadovat první formace Plamenů, která si vytvořila obrovskou převahu v útočném pásmu, ovšem její snažení naráželo na vynikajícího Zelenku. Ale zaskočili jiní.

Kotlík si parádně nabruslil na útočnou modrou, kam dostal kotouč a nikým nehlídaný zakončil nejprve do připraveného Daniela Zelenky, ale ještě přikopl puk před branku a pohotový Jiří Man protlačil vyrovnání – 1:1. Plameny byly o něco lepším týmem. Scházelo pouze to nejdůležitější – využít šance.

To však bylo naopak dominantou Břeclavi. Dvě minuty před první sirénou se po důrazném napadání rozehrávky Žďáru, dostal za brankou ke kotouči Martin Bartoš, ten našel mezi kruhy volného Martina Zábranského, který rozvlnil síť v levém horním rohu žďárské brány – 1:2. V úplném závěru dostali domácí ještě dobrou šanci na vyrovnání díky přesilové hře, ale nebezpečnou Plachého střelu po Kaňkou vyhraném buly Zelenka levým betonem vytěsnil.

Do druhé třetiny nastoupily Plameny s velkým odhodláním a začalo dobývání soupeřovy branky, respektive nepropustné zdi jménem Zelenka. Velké šance nevyužili postupně Kaňka, Man a Dítě. A málem udeřilo na druhé straně, ale také Opršal své spoluhráče výborně podržel, především proti Jurčovu brejku.

Tlak domácích neustále narůstal a Lvi si mnohdy pomáhali nedovolenými zákroky, ovšem Žďárští nedokázali ani v početní výhodě najít recept na překonání břeclavského gólmana. Herní převaha Plamenů gradovala v závěrečných minutách druhého dějství, kdy domácí dlouhou dobu nepustili soupeře ze třetiny a svírali Lvy v drtivém tlaku, ale marně…

Do závěrečné části vstoupila Sobotkova družina ve velkém stylu. Zřejmě si své branky schovávali až do třetí třetiny. Nejprve zužitkoval přesilovou hru Josef Hron, jenž dorazil do sítě střelu Plevy, kterou Zelenka vyrazil – 2:2. A o dvě minuty později poslal do vedení Plameny opět Josef Hron, když se po přihrávce Dítěte dostal do zakončení – 3:2.

Zápas pokračoval vyrovnanou hrou a několika šancemi na obou stranách, které však pozorní gólmani dokázali likvidovat. Domácím se dařilo držet těsné vedení do poloviny třetího dějství. Ale přišli dvě vyloučení po sobě a Břeclav získala minutovou dvojnásobnou početní výhodu.

Lvi se dostali do obrovského tlaku. Domácí se ještě dokázali s vypětím všech sil ve třech ubránit, ale než se stačil navrátivší se Pleva zapojit do hry, bylo vyrovnáno. Jakub Šaur dostal od Martina Bratoše parádní přihrávku mezi kruhy, odkud přesnou trefou o horní tyčku srovnal na 3:3 (v Zápise o utkání je chybně uveden jako autor branky Štěpán Koukal) .

Oba soupeři se aktivní hrou snažili strhnout vedení na svoji stranu a na obou koncích kluziště se střídaly šance, které však nikdo nedokázal využít. Když už se schylovalo k prodloužení, byl za podražení vyloučen hostující Popolanský.

Jihomoravané oslabení dobře bránili a Žďárští se dlouho nemohli usadit v útočném pásmu. Podařilo se jim to až na poslední půl minuty, ale to jim stačilo. Březina nahrál kotouč na levý kruh, kde byl připraven Jiří Dítě, jenž obrovskou, ale naprosto přesnou ránou vymetl rožek břeclavské branky a 74 sekund před koncem vystřelil Žďáru tři body – 4:3.

Bezprostředně po inkasované brance si trenér Konečný vyžádal oddechový čas a následně poslal na led šestici hráčů bez brankáře. Domácí však závěrečný tlak soupeře ustáli a těsné vítězství již uhájili.

Hvězdami utkání pak byli vyhlášeni podle očekávání fantom břeclavské branky Daniel Zelenka a žďárský dvougólový střelec Josef Hron, který zařídil obrat v úvodu třetí třetiny.

Nepříjemné následky měl zápas pro domácího Libora Střechu, jenž po nešťastném zákroku Martina Bartoše skončil v nemocnici s otřesem mozku.

Plameny tak doslova vydřely tři důležité body, které mohou hrát v závěrečném zúčtování významnou roli. Dvakrát v zápase dokázaly odvrátit nepříznivý vývoj a rozhodující trefou rozjásaly Bouchalky. Výhrou si Žďárští udrželi druhou příčku s těsným jednobodovým náskokem na brněnského pronásledovatele.

Již v neděli čeká bíločervené další těžký zápas. Přijede sice předposlední Jindřichův Hradec, který neprožívá letos vůbec dobrou sezónu, ale Vajgar stále bojuje o poslední volnou vstupenku do play-off a rozhodně nečeká Plachého partu snadný duel. Rezervujte si čas na nedělní večer a přijďte pomoci Plamenům hájit žďárské Bouchalky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Martin Sobotka
„Do zápasu jsme šli s tím, že přijel silný soupeř, který je ve skvělé formě s vítěznou sérií v zádech. Chtěl jsem, abychom se na začátek zápasu pořádně soustředili a nezačali tak, jak jsme hráli poslední třetinu v Chotěboři. Břeclav má výborně bruslařsky a pohybově vybavený tým, proti kterému se pak ztráta těžko dohání. Přesto jsme první inkasovali, ale i tak si myslím, že jsme byli aktivnější. Neproměnili jsme spoustu šancí, hlavně díky výbornému Zelenkovi a to nás chvílemi sráželo. Kluci ale bojovali a díky vůli a nasazení se nám to podařilo otočit. Pak jsme se nechali vyloučit do třech a vedení jsme zase ztratili. Na střídačce bylo ale vidět, že kluci chtějí vyhrát a to odhodlání přenesli i na led a nakonec se to podařilo. Díky zkušenostem a bojovnosti jsme ubránili i to power-play a tři body v takhle těžkém zápase, proti tak silnému soupeři jsou strašně cenné. Myslím si, že momentální postavení Břeclavi v tabulce neodpovídá jejím současným kvalitám. Doufám, že v neděli potvrdíme tuto výhru i proti Vajgaru.“

Michal Konečný (trenér HC Lvi Břeclav):

Michal Konečný
„Je to škoda, myslím si, že to měl být remízový zápas. Ve druhé třetině nás domácí přehrávali, naší nedisciplinovaností jsme zbytečně faulovali a pustili Žďár do tlaku. Ve třetí třetině na nás vletěli a otočili zápas. My jsme pak sice vyrovnali, ale to vyloučení dvě minuty před koncem bylo podle mého názoru hodně přísné. V tu chvíli už by to musel být brutální faul, aby se to muselo písknout. Ale na rozhodčí se nevymlouváme, domácí jsou momentálně v laufu, hrají dobře, ale jak říkám měla to být remíza.“
Foto: ihcbreclav.dnh.cz

Fotogalerie