Pohodový zápas vyústil v dramatický závěr se šťastným koncem

Zveřejněno 06.01.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Moravské Budějovice
25., neděle 6.1.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Moravské Budějovice ZNS - MBU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Smejkal, Kolda - Pleva, Jícha - Střecha, Staněk - Plachý (C), Kaňka, Vítek (Kočan) - Kunstmüller, Březina, Dítě - Ježek, Kotlík, Man
Moravské Budějovice: Šťastný - Sechovec (C), Kún, Latner, Peroutka, Kadela, Zábojník - Křenek, Barták, Kovalský, Jánský, Dostál, Sobotka, Pěška, Mikeš, Prokš, Vlašín
Branky a nahrávky: 3. Ježek (Kotlík, Man), 23. Dítě (Kunstmüller, Březina), 29. Ježek, 30. Kunstmüller (Březina), 45. Březina (Pleva) - 36. Dostál (Peroutka), 50. Mikeš (Sechovec), 53. Křenek (Kovalský), 57. Dostál(Jánský)
Rozhodčí: Kareš - Klouda, Křivohlavý
Vyloučení: 6:6 navíc Šťastný a Barták (oba MBU) 10 min OT. Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 641
Střely na branku: 39:35 (18:9, 13:9,8:17)
Průběh utkání: 4:0, 5:1, 5:4
Hráč zápasu: Luboš Kunstmüller (ZNS), Roman Mikeš (MBU)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté připravili svým fanouškům v prvním zápase nového roku nejprve parádní hokejovou podívanou, aby jim v závěru podrásali nervovou soustavu infarktovou koncovku. Ještě v polovině závěrečné třetiny vedly Plameny nad Moravskými Budějovicemi 5:1, ale Žihadla dokázala třemi brankami během sedmi minut zápas zdramatizovat. Žďárští však nakonec s vypětím všech sil těsnou výhru uhájili a po dnešku se posunuli na druhou příčku tabulky.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Nástup do utkání byl v režii hráčů Moravských Budějovic, kteří si vytvořili hned po několika sekundách slibné střelecké možnosti, které však brankou neskončily. Na druhé straně však hostující brankář Jiří Šťastný musel lovit kotouč ze sítě už po třetí ráně. Na útočné modré vybojoval kotouč Dan Kotlík a ve spolupráci s Jiřím Manem jej dostali až před branku, kde se parádně ze vzduchu trefil Ondřej Ježek – 1:0.

Za několik sekund putoval na trestnou lavici hostující Martin Jánský. Plameny se nastěhovaly před branku svého soupeře, ale střely Mana ani Jíchy se neuchytily. Diváci na zimním stadionu na Bouchalkách mohli sledovat vyrovnaný hokej. A hostům se málem podařilo vyrovnat, ale Barták zasáhl kotouč hodně vysokou holí a hlavní rozhodčí Kareš branku nemohl uznat.

Po polovině první části Žihadla stále držela krok, ale domácí je často zavírali v jejich obraném pásmu a vytvářeli si další zajímavé příležitosti. Také hosté několika nenápadnými útoky zahrozili. Sláma byl však bezchybný. Především hostující Roman Barták dělal obraně Žďáru velké starosti. Po napínavé první třetině vedli svěřenci Martina Sobotky 1:0.

Do prostřední části vlétla Žihadla ve velkém stylu a po několika desítkách sekund se prezentoval šikovnou ránou hostující Lukáš Sobotka. Domácí fantom Jiří Sláma byl však opět na svém místě. A tak udeřilo na druhé straně. Po parádní přihrávce Luboše Kunstmüllera zpoza branky se Jiří Dítě šikovně zbavil bránících hráčů, položil si gólmana a zasunul do odkryté branky - 2:0. A Žihadla začínala viditelně uvadat.

Po narůstajícím tlaku Plamenů se dostal do parádní individuální akce Ondřej Ježek, který objel branku a prostřelil z mezikruží vyjetého Šťastného – 3:0. Za sedmašedesát sekund poslal Ondřej Březina zpětnou přihrávku na levý kruh, odkud nádhernou trefou o horní tyčku zvýšil Luboš Kunstmüller na 4:0. Moravské Budějovice byly zralé na ručník.

Když se lámala polovina utkání, začala se ale nenápadně karta obracet! Nejprve své „tutové“ šance nevyužili Plachý a po něm Ježek. Žihadla vycítila šanci. Poprvé inkasoval domácí gólman Jiří Sláma ve 36. minutě, když od modré vypálil Jiří Peroutka a jeho střelu parádně tečoval Lukáš Dostál do pravého horního rohu žďárské branky – 4:1. Do konce třetiny se oba celky do sebe opět pustily, ale branka již nepadla.

Plameny šly do závěrečné části utkání s vědomím tříbrankového náskoku, který ještě navýšil ve 45. minutě Ondřej Březina po střele Martina Plevy – 5:1. Domácí měli hru plně pod kontrolou a jasně na ledě dominovali. Nikdo již nepochyboval, že si Žďár vedení v klidu pohlídá. Přišlo však tvrdé vystřízlivění.

V 50. minutě nachytal v nepozornosti domácí obranu Roman Mikeš a po nahrávce Sechovce snížil na 5:2. Ani po tomto varování si nikdo nepřipouštěl žádné komplikace. Přišlo však zbytečné vyloučení Kotlíka a Žihadla v poslední sekundě početní výhodu využila. Po přihrávce Kovalského zpoza branky prostřelil David Křenek Slámu mezi betony – 5:3. Rázem všichni znervózněli včetně hráčů v bílých dresech a naopak černé dresy vycítily šanci na senzační zvrat.

A byli k němu blíž, než si kdokoli ještě před pár minutami mohl myslet. Domácí Kotlík si vykoledoval další menší trest a po něm Smejkal. Plameny hrály ve třech a jedenáct sekund před návratem prvního vyloučeného stáhly Moravské Budějovice náskok soupeře na jediný gól. Lukáš Dostál se zorientoval na zadní tyči a odražený kotouč vrátil do sítě – 5:4. Tři minuty před koncem se schylovalo k infarktovému závěru.

Žďár se s vypětím všech sil ve čtyřech ubránil. Smejkal naskočil z trestné lavice a jeho spoluhráči několik desítek sekund drželi puk v útočném pásmu. Ale to už se hosté nadechovali k drtivému závěrečnému náporu, který byl dvakrát přerušen oddechovým časem, jenž si vybrali oba trenéři a hosté to zkusili se šesti hráči bez brankáře.

Naštěstí pro domácí své obrovské šance nevyužili Jánský, Dostál a nakonec ani Pěška. V posledních sekundách se domácí z tlaku vymanili a Kaňka již mířil na opuštěnou budějovickou branku a ještě ve středním pásmu byl faulován, ale v tu chvíli již vypršel čas a Ždár nad Sázavou Bouchalky ubránil. Po fantastickém zápase se hráči s fanoušky radovali ze tří bodů, jejichž cena po posledních deseti minutách rapidně vzrostla.

Hvězdami utkání byli po zápase vyhlášeni Roman Mikeš za hostující Žihadla a na straně domácího celku Luboš Kunstmüller.

Vítězství v dnešním zápase vyneslo Plameny na druhou příčku tabulky skupiny Střed, což málokdo v této fázi soutěže pamatuje. O udržení této parádní pozice, bude Sobotkův tým bojovat příští sobotu v dalším derby Vysočiny na ledě Pelhřimova, který sice v tomto kole utrpěl nepěkný debakl v Břeclavi, ale to nijak nesnižuje jeho letošní sílu. Doma se Plachý se svojí družinou představí opět ve středu 16. ledna ve šlágru proti lídrovi soutěže Hodonínu.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnešní zápas měl několik tváří. Měl jsem z toho utkání trochu obavy, protože jsme měli dlouhou vánoční pauzu a i když jsme trénovali, dali jsme klukům i víc volna, takže ta herní praxe tam moc nebyla a v začátku se to trochu projevilo, kdy jsme se do toho pomaleji dostávali. I tak jsme vyhráli první třetinu 1:0. Ve druhé třetině to už bylo parádní a takhle bych si to představoval pořád. Soupeři jsme odskočili na 4:0 a vypadalo to docela jednoznačně. Před třetí třetinou jsme si to znovu říkali a v té šatně se to probírá pořád dokola zápas co zápas, že není potřeba hrát hurá systém dopředu, ale hrát zodpovědně odzadu a čekat na chyby soupeře, případně chodit do brejků. Bohužel ale po té taktické stránce to ještě není, jak by to mělo být. Za stavu 5:1 se zbytečně pouštíme bezhlavě dopředu do přečíslení, zbytečně napadáme a otevíráme hru. Místo abychom zápas v klidu dohráli, tak z toho uděláme takovéhle drama. Navíc zase tam byla nedisciplinovanost, kdy jsme udělali tři zbytečné útočné fauly a soupeři sami nabídneme přesilovky a ještě do třech. Moc nechybělo a mohli jsme si jinak parádní zápas ještě prohrát. Jsem samozřejmě moc rád za tři body a kluky chválím za druhou třetinu. “

Rudolf Cakl (trenér HC Moravské Budějovice 2005):

Rudolf Cakl
„Domácí byli určitě lepší, jsou to zkušení kluci. Když se dostali do vedení 4:0, tak si zápas možná zkomplikovali tím, že nevyužili plno dalších příležitostí, které měli k navýšení náskoku a mohlo být rozhodnuto již dřív. Před poslední třetinou jsme si v kabině něco řekli a kluci to začali perfektně plnit a podařilo se nám snížit, pak nám pomohla přesilovka a bylo to 5:3, 5:4. V těch posledních šancích v závěru nám chybělo trochu štěstí a mohli jsme i srovnat, ale domácí si zasloužili vyhrát.“

Foto: www.hcmb.cz

Fotogalerie