Žďár udělal parádní tečku za rokem 2012. Kolín smetl ve druhé třetině

Zveřejněno 19.12.2012 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
23., středa 19.12.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Smejkal, Kolda, Pleva, Šír, Jan, Střecha - Ježek, Kotlík, Man - Vítek, Kaňka, Plachý (C) - Kunstmüller, Hron, Dítě
Kolín: Moravec (26.Brázdil) - Nedbal, Hanzl, Pácal, Pýcha, Březina, Fiala - Malý (C), Kadlec, Cerk - Šifta, Skokan, Jankovský - Ježek, Zumr, Šafránek - Vágner, Semirád
Branky a nahrávky: 17. Kunstmüller (Dítě), 25. Kaňka (Vítek), 25. Hron (Jan), 27. Pleva (Kaňka, Plachý), 30. Plachý (Vítek), 35. Vítek (Man) - 17. Šifta (Jankovský, Skokan)
Rozhodčí: Talpa - Polák, Zídek Vyloučení: 2:3 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 547
Střely na branku: 31:28 (6:10, 17:8, 8:10)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1
Hráč zápasu: David Vítek (ZNS), Pavel Šifta (KOL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Hokejisté žďárského SKLH dnes uzavřeli porci zápasů určenou tomuto kalendářnímu roku. Především díky úchvatnému představení ve druhé třetině, kdy během deseti minut zlomili odpor nebezpečných Kolínských Kozlů pěti brankami, si nadělili pod stromeček mimořádně důležité tři body. Kapitán Plamenů Jiří Plachý v polovině zápasu vsítil gól s pořadovým číslem 100 v letošní sezóně.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Díky rozmáhající se marodce, musel dnes opět Martin Sobotka lepit sestavu na poslední chvíli. Především obrané řady citelně prořídly, když kromě zraněného Staňka, chyběli Jícha s Benešem, od mládí spoluhráči, kteří se dnes proti sobě utkali v první lize. Navíc těsně před zápasem skolily vysoké horečky i Doležala a musel být na poslední chvíli povolán junior Miroslav Jan, jenž se však trenérovi za jeho důvěru odvděčil parádním výkonem vyšperkovaným geniální přihrávkou na možná zlomový třetí gól. Střevní viróza dnes také nedovolila nastoupit ofenzivní opoře Ondřeji Březinovi, kterého však skvěle zastoupil mladý Josef Hron.

Nástup do utkání patřil rozjetému Kolínu, který hned po úvodním buly zavřel Plameny v jejich třetině a vytvořil si několik slibných brankových příležitostí. Na druhé straně však stojí vynikající brankáři Žďáru, kterým se v této sezóně proti Kozlům mimořádně daří. Sláma chytil během úvodních minut několik velkých šancí soupeře.

Od páté minuty se pomalu začala partie obracet. Paradoxně po vyloučení domácího Jiřího Dítěte se jeho spoluhráči semkli a svého soupeře téměř nepustili do vlastní třetiny. Poté začala úřadovat hvězdná formace Plamenů. Plachý se výborně propracoval až k brance soupeře a vytvořil prostor pro Kaňku, kterého však stačil se štěstím vychytat hostující gólman Moravec.

Převaha Žďáru se dále projevovala ve dvou přesilových hrách po sobě, kdy si domácí vytvořili další velké šance, ale Kozlové se znovu ubránili. Následně se hra opět vyrovnala a naopak hosté se stále častěji dostávali do nebezpečných situací před Slámou, který se však nenechal zaskočit. Když už se písek v hodinách první třetiny téměř dosypával, přišel šok pro hosty!

V sedmnácté minutě našel Jiří Dítě na útočné modré přesnou přihrávkou najetého Luboše Kunstmüllera, který nedal Moravcovi střelou do protipohybu šanci – 1:0. Ale hosté nezpanikařili a za dvacet vteřin bylo srovnáno! Pavel Šifta bleskově odpověděl na vedoucí gól Žďáru, když ve skrumáži zametl puk do branky – 1:1. Poté měli dvě tutovky domácí, ale Man ani Kotlík branku nedali.

V prvních minutách prostřední části pokračovala vyrovnaná partie. Oba týmy si vyměňovaly pozdravy, kdy zavřeli svého soupeře v jeho třetině. Ale první tutovku si vytvořili svěřenci Martina Sobotky. Do nebezpečné blízkosti Moravce se dostal Hron, jenže kolínský gólman mu s vypětím všech sil jeho pokus zhatil.

Ale následně přišla branková smršť domácího celku a během pěti minut nasázely Plameny kolínským Kozlům čtyřgólový příděl. Nejprve se výborně připomenul Michal Kaňka, který po Vítkově nahrávce elegantně prostřelil Moravce z mezikruží – 2:1. Za třiatřicet vteřin už zvyšoval Josef Hron, který dostal přesnou a dokonale načasovanou přihrávku od Jana a bekhendovou stahovačkou tentokrát již ležícího Moravce překonal – 3:1.

Uběhlo však pouze 140 vteřin a příznivci Žďáru opět jásali. Fantastické představení režíroval Michal Kaňka, který se tentokrát vložil do role nahrávače. Přesným pasem nalezl mezi kruhy Martina Plevu, který umístil kotouč pod víko hostujícího brankáře – 4:1. To už ale v brance Kozlů stál střídající Jaroslav Brázdil, který si poprvé sáhl na kotouč, až když jej lovil ze své branky.

A další šance následovaly. Man se fantasticky uvolnil a přihrál na volného Ježka, jehož střelu vytěsnil ramenem Brázdil. Ale o minutu později již nestačil na domácího matadora Jiřího Plachého, který dostal zpětnou přihrávku od Vítka a chladnokrevně zakončil – 5:1. Jeho trefa byla jubilejním stým vstřeleným gólem letošní sezóny.

Velké představení pokračovalo. Plameny zcela ovládly režii zápasu a hosté z Kolína nevěděli, kde jim hlava stojí. Žďár byl u všeho první, vyhrával osobní souboje a hlavně dal zapomenout na matné výkony z předchozích dvou klání.

Nakonec se diváci na Bouchalkách dočkali ještě jednou, když Man zbavil rozehrávajícího Pácala kotouče a David Vítek prostřelil Brázdila - 6:1. Domácí se tlačili do dalších šancí, které následovaly, ale skóre se již neměnilo. Po druhé siréně provázely žďárské hráče při odchodu do kabin, mohutné ovace nadšených diváků.

V poslední části utkání se sice domácí snažili navýšit již tak bohaté skóre dnešního nádherného utkání, ale především nechtěli připustit žádné zdramatizování zápasu a jejich hra již byla založena především na jistém a zodpovědném výkonu odzadu. Kolín se po druhé přestávce zlepšil a hlavně upevnil obranou fázi hry. Proto také příliš prostoru v ofenzívě Plamenům nedával, které se ale již tolik dopředu netlačily a zabránil tak většímu debaklu.

Nejlepšími hráči byli po zápase vyhlášeni tříbodový David Vítek za domácí a v dresu Kolína si ocenění z ledu odnesl jediný střelec svého týmu, teprve osmnáctiletý Pavel Šifta.

Výhrou v dnešním důležitém duelu si Plameny zajistili Vánoce a Silvestra na úžasném bronzovém místě. Díky předehranému duelu s Technikou, má nyní Sobotkům tým více než dva týdny čas k odpočinku a hlavně doléčení mnohých nemocí a zranění. Především však k přípravě na finiš základní části, který Plameny odstartují v neděli 6.ledna domácím duelem proti Moravským Budějovicím.

Dnešní výhru a celé parádní hokejové představení věnovali hráči zesnulému panu Jaroslavu Švomovi.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Věděli jsme, že hosté májí výborné bruslaře a po zkušenostech z Kolína, kde nás soupeř jednoznačně přehrával a držel nás gólman Sláma, padla dnes volba opět na Jirku. Jsem rád, že to potvrdil a odchytal dnes zase parádní zápas. Hned na začátku utkání byl Kolín o něco lepší a my jsme se po těch dvou porážkách venku, které na klukách nějaké známky nechaly, trochu trápili. Hlavně v té obranné činnosti, kde jsme dělali zbytečné chyby. Takže za stav 1:1 po první třetině jsem byl rád. O přestávce jsme si k tomu něco řekli a dali pár pokynů a jasných instrukcí, které hráči začali plnit a během druhé třetiny jsme zápas pěti brankama v deseti minutách rozhodli. I když i po druhé třetině jsem byl nervózní, protože vím, co jsme schopni i z dobře rozehraného zápasu udělat. Jsem ale rád, že kluci vzali tu třetí třetinu zodpovědně, uhráli to 0:0 a soupeře moc už k ničemu nepustili. Jsem rád i kvůli panu Švomovi, který se na nás snad někde shora díval a udělali jsme mu určitě radost. “

Václav Rác (trenér SC Kolín):

Václav Rác
„Po vyrovnané první třetině jsme nezvládli úvod druhé třetiny, dostali jsme laciné góly a postavili jsme domácí na nohy. V utkání nám zklamali starší a zkušenější hráči, kteří byli u rozhodujících gólů. Měli jsme sebou pár mladých kluků, kteří hráli na hraně svých možností a s těmi můžeme být spokojení, ale zápas ovlivnila herní disciplína těch zkušenějších hráčů. Rozhodla druhá třetina, závěr se už dohrával a čekalo se na konec utkání.“

Foto: Deník / archiv

Fotogalerie