Z Hodonína bez bodu, ale se vztyčenými hlavami

Zveřejněno 01.12.2012 | mk
Hodonín SKLH Žďár nad Sázavou
18., sobota 1.12.2012
Hodonín - SKLH Žďár nad Sázavou HOD - ZNS
Hodonín: Barus - Oško, Skočovský, Pokorný, Šťastný, Popela, Polesný, Miklík - Charvát, Smetana, Kříž, Fiedler, Stejskal, Vrba, Peš, Buřič, Sajdl, Jurásek, Kuba, Kučera
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Šír, Střecha, Smejkal, Kolda, Pleva, Staněk, Doležal - Kaňka, Plachý, Vítek - Dítě, Březina, Kunstmüller - Ježek, Man, Kotlík - Hron
Branky a nahrávky: 2. Skočovský (Šťastný), 21. Fiedler (Kříž), 37. Jurásek (Šťastný) - 32. Plachý (Vítek, Kaňka)
Rozhodčí: Vaněk - Novotný, Šimčík Vyloučení: 7:7, navíc Smejkal (ZNS) 5+OK Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1309
Střely na branku: 39:31 (9:9, 14:17, 16:5)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1
H O D O N Í N – Žďárští hokejisté dnes uzavřeli první polovinu základní části letošního ročníku 2. hokejové ligy. Ve šlágru kola cestovali na led lídra soutěže a zápas v Hodoníně skutečně naplnil očekávání. Více než třináct stovek diváků sledovalo vysoce kvalitní a bojovné utkání v podání obou soupeřů. Přes vynikající výkon, však na body Plameny na jihu Moravy nedosáhly. Drtiči rozhodli o své výhře především rychlými góly v úvodu prvních dvou třetin. Na ty dokázali hosté reagovat pouze jednou trefou z hole kapitána Jiřího Plachého. Po polovině základní části tak zůstává Hodonín jediným sokem, proti kterému zatím nedokázal Sobotkův tým uspět.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Nástup do zápasu vyšel dokonale domácímu celku, když hned v polovině druhé minuty otevřel skóre. Nestalo se tak ovšem díky úvodnímu náporu, ale spíše souhrou náhod. Štěstí dal do vínku této akci zřejmě obránce Šťastný, jenž od vlastní branky nahrál Davidu Skočovskému, který ze středu hřiště a napálil kotouč do útočného pásma. Jeho ránu nešťastně tečoval svým chráničem jeden z hostujících obránců přesně do protipohybu brankáře Opršala a kotouč zapadl do levého horního rohu jeho branky – 1:0.

Plameny však mohly rychle vyrovnat, ale Ježkova střela po kombinaci s Kotlíkem pouze rozezvonila tyč Barusovy branky. V osmé minutě odolal v oslabení Opršal důrazu Stejskala a o pár minut později zlikvidoval nebezpečnou střelu Fiedlera. Žďárští dobře zvládli i další oslabení, ale v sedmnácté minutě se do velké šance dostal domácí Sajdl, jeho zakončení však chybělo pár centimetrů do odkryté branky.

Závěrečné tři minuty úvodní dvacetiminutovky však patřily hráčům z Vysočiny, kteří sevřeli svého soupeře pod velký tlak. Nedokázali se však prosadit ani Březina, ani Dítě a v největší příležitosti s velkými problémy dokázal Barus zabránit vyrovnání Manovi. Do kabin tedy odcházeli o gól spokojenější domácí Drtiči.

Také vstup do prostřední třetiny patřil domácím hokejistům. Tentokrát jim na rozsvícení červeného světla za žďárskou brankou stačilo pouhých 40 sekund. Z mezikruží vypálil Kříž, ale dráhu střely vychýlil šikovnou tečí Ondřej Fiedler nad Opršalovu lapačku – 2:0. Plameny však na inkasovanou branku reagovaly zvýšenou aktivitou a dostaly domácí hráče pod tlak.

Snažení hostujících hokejistů po kontaktní brance však odrážel vynikající Barus, jenž držel svému týmu bezpečný dvoubrankový náskok. Ve 24. minutě navíc dostali hosté dvě početní výhody za sebou, ale nenaložili s nimi dobře. Domácí je nejen velmi dobře ubránili, ale navíc mohli skórovat. Do brejku se dostal Stejskal, ale Opršal jej skvěle vybruslil a jeho obrovskou šanci dokázal zneškodnit. Tímto důležitým zákrokem držel stále žďárský gólman naděje svého týmu.

V polovině zápasu měl další příležitost ke zvýšení náskoku Kříž, když se společně se Sajdlem dostal do přečíslení 2 na 1, ale pouze orazítkoval tyč žďárské branky. O minutu později se do úniku dostal Březina, ale byl nedovoleně zastaven Skočovským, za což sudí nařídil trestné střílení. Březinovi se však jeho exekuce vůbec nepovedla a pouze vyprášil betony domácímu gólmanovi.

Ovšem Žďárští nesmutnili dlouho. Ihned z následného vhazování získal kotouč Michal Kaňka pro Jiřího Plachého, jenž přesnou trefou propálil Baruse – 2:1. Také Žďárští pak zahrozili při vlastním oslabení. Do brejku šel opět Březina, ale znovu na Baruse nevyzrál. Ten jej tentokrát zastavil svojí vyrážečkou.

Vyrovnání byl velmi blízko také Kunstmüller, jenž rovněž dokázal domácím obráncům uniknout, ale stejně jako jeho předchůdce, si vylámal zuby na hodonínském gólmanovi, který se štěstím vytěsnil kotouč nad svoji branku. A pak přišla ke slovu stará známá fráze „nedáš – dostaneš“.

Tři minuty před druhou sirénou si podobným způsobem jako u předchozích dvou úspěchů vzali Drtiči zpět dvoubrankový náskok. Od modré vypálil Šťastný a jeho střelu před brankou ztečoval Zdeněk Jurásek za Opršalova záda - 3:1.

Závěrečná třetina byla ve znamení výborně takticky zvládnuté hry ze strany Hodonína, který nepřipouštěl žádné vážné komplikace a krok za krokem a minutu po minutě si kráčel k tříbodovému zisku. Do hry se však často vkládal rozhodčí a rozdal během poslední části šest dvouminutových trestů a navrch pět plus do konce utkání pro Smejkala za vražení na mantinel.

Vyloučení se často překrývala a hra se hodně kouskovala. Do šancí se oba soupeři dostávali spíše sporadicky. Hned na začátku tasil Opršal svoji hbitou lapačku proti Juráskově střele a podobná situace se o chvíli později opakovala na druhé straně při střele Staňka. Ve 47. minutě znovu Jurásek prověřil Opršalovu lapačku střelou, kterou chytře ukryl za nohy obránce.

Žďárský gólman exceloval i při zkrácené dvojnásobné přesilovce Drtičů, když v obrovské šanci zneškodnil jak střelu, tak dorážku Peše. Krátce na to se šikovně dostal přes domácího obránce Plachý, ale podruhé již žďárský kapitán na Baruse nevyzrál. Pět minut před závěrečnou sirénou předvedl nadšeným divákům parádní sólo domácí kanonýr Jurásek, ale nezakončil jej přesně podle svých představ.

V samotném závěru se ještě hostující kouč Sobotka pokusil o nemožné, ale neměl již co ztratit. Vyžádal si oddechový čas a poslal na led šestici bruslařů bez brankáře. Těm se však žádné zdramatizování zápasu nepodařilo a domácí si své vítězství zkušeně ohlídali.

Plameny tak uzavřely polovinu dlouhodobé části soutěže druhou prohrou v řadě, což se jim stalo poprvé v sezóně. Avšak především dnešní výkon dává jejich příznivcům naději, že bodový půst, na který nejsou letos příliš zvyklí, nebude trvat dlouho.

První příležitost k rozšíření své bodové sbírky, bude mít Plachého parta hned ve středu, kdy se program základní části přehoupne do své druhé půle. Sobotkova squadra ji otevře na ledě dalšího těžkého soupeře Nymburku, ale v neděli pak doma přivítá poslední Chotěboř.

 

Ohlasy po utkání

Miroslav Barus
Miroslav Barus (trenér SHK Hodonín):
„Dnes jsme mohli vidět opět velmi kvalitní utkání. Oba celky hrály velmi dobře. Nám ze začátku dlouho trvalo, než jsme se dostali do tempa. Pořád nám něco scházelo, ale pomohlo nám to, že jsme z kraje první i druhé třetiny dali důležité góly, které nás uklidnili a utkání jsme nakonec zvládli dobře. Žďár hrál přesně to, co jsme od nich očekávali. Výborně a celoplošně bruslili, dobře bránili a byli nebezpeční z protiútoků a odehráli skvělé utkání. Žďár nás dobře prověřil. V obraně se začíná projevovat to, co trénujeme, jako třeba přebírání hráčů nebo osobní obrana. Máme vymyšleny jisté varianty na posílení kádru, ale nechci nic říkat dopředu. Uvidíme, jak to výjde. Vše by se mělo ukázat v příštích několika málo dnech.“

Zdroj: www.shkhodonin.cz
Foto: www.shkhodonin.cz

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Martin Sobotka
„Přes porážku nemohu dnes být nějak zvlášť nespokojený nebo naštvaný, odehráli jsme dobré utkání a byli vedoucímu týmu tabulky více než důstojným soupeřem. Udělali jsme však pár chyb, které domácí potrestali. Rozhodli naše špatné vstupy do prvních dvou třetin, především té druhé branky byla velká škoda. Jsem ale rád, že jsme se nepoložili po nešťastném inkasování a nedostali další góly. Musím pozitivně hodnotit naši obrannou hru i výborného Opršala. Dokázali jsme si vytvářet tlak a především v prvních dvou třetinách jsme myslím soupeře docela trápili. Bohužel jsme neproměnili některé velké šance, které jsme měli na vyrovnání na 2:2 a místo toho jsme pak inkasovali. Ve třetí třetině hrál Hodonín výborně a dokázal naši aktivitu eliminovat, takže jsme se už do tolika šancí nedostali. Celkově to však byl z obou stran parádní zápas, který měl skvělou atmosféru a diváckou kulisu. I když jsme prohráli, nechali jsme tu dobrý dojem, což nám potvrdil i soupeř a určitě se nemáme za co stydět.“