Premiéra bez vítěze

Zveřejněno 16.08.2012 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Břeclav
příp., čtvrtek 16.8.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Břeclav ZNS - BRE
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk - Doležal, Krejnus - Pleva, Sobotka R.- Smejkal, Šulc - Šír - Man, Kotlík, Kočan - Havelka, Hron, Slavík - Zrůst, Březina, Dítě - Vránek, Bureš, Šimon
Břeclav: Zelenka - Dora, Koukal, Ditrich, Dusík, Novák, Lysoň, Nekoranec, Zháňal, Kurial, Beneš, Truhlář, Popolanský, Gabriška, Bartoš, Novák, Vlašic, Dimitrov, Lechner, Beránek
Branky a nahrávky: 8. Sobotka (Dítě), 54. Šimon (Šír, Sobotka) - 51. Popolanský, 58. Lechner (Ditrich)
Rozhodčí: Homola - Kopeček, Jirčík
Vyloučení: 7:7 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 203
Střely na branku: 22:32
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dvě stovky diváků, které si našly ve čtvrtek večer cestu na žďárský zimní stadion, viděly první letošní utkání Plamenů. Na nich byla znát počáteční nerozehranost, kterou však hráči nahrazovali bojovností. Domácí po většinu času vedli, ale nakonec se oba soupeři rozešli smírně 2:2. Po oboustranně vyrovnaném výkonu lze hodnotit remízu jako spravedlivou.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

K premiérovému zápasu sezóny a zároveň k vlastní premiéře na druholigové lavičce, měl Martin Sobotka k dispozici kompletní čtyři pětky. Nový kouč nechal všechny formace pravidelně střídat bez ohledu na stav zápasu, přesilovky či oslabení. V úvodním utkání tak dostali všichni hráči stejnou porci času.

V sestavě chybělo pět hráčů současného širšího kádru. Volno dostaly tři z hlavních ofenzivních opor Ježek, Plachý a Kunstmüller. Mladíci Fúzik a Ludvík jeli na zápas s juniory do Havlíčkova Brodu. Během utkání pak odstoupil po zranění oka Šulc a Smejkal, který se po náročném pracovním vytížení a nočním cestování již necítil na plnohodnotný výkon.

Domácí vstoupili do zápasu bojovně a rozehranějšího soupeře zatlačili do defenzivy. Svoji aktivitou si vynutili sérii vyloučení a v osmé minutě získaly Plameny dokonce dvojnásobnou přesilovku. Romanu Sobotkovi stačilo k jejímu zužitkování jen devět sekund. Na modrou mu nabil Jiří Dítě a následná střela prosvištěla těsně nad ledem až za Zelenkova záda – 1:0.

Hosté se do nebezpečnějších akcí začali dostávat až ve druhé polovině úvodní třetiny. Ve žďárské brance si však bezchybně počínal výborný Jiří Sláma. Ten dokázal v 15. minutě zlikvidovat i stoprocentní šanci Lvů, když vleže bez hokejky zázračně vytrčil lapačku proti střele, která již jednoznačně mířila do sítě. Zvýšit vedení na dvoubrankové odmítl o dvě minuty později Kočan. V ideální střelecké pozici mezi kruhy, navíc osamocen, nedokázal Zelenku prostřelit.

Také v úvodu druhé třetiny měli žďárští poněkud více ze hry. Nedokázali však z toho více vytěžit. Bránili tomu nepřesnosti a lepší koncovka. Obraz hry se však začal pomalu obracet od pětadvacáté minuty. Příčinou byla série pěti vyloučení, která vyvrcholila oslabením tří proti pěti. Hned v úvodu prvního oslabení se však dostal do velké šance domácí Dítě, jenž se výborně uvolnil, ale v brejku se mu nepodařilo ideálně zpracovat kotouč a na lepší zakončení již neměl dost prostoru.

Dál se již musely Plameny bránit soustavnému tlaku Lvů, který ještě sílil s přibývajícími minutami probíhajících přesilovek hostů. Ve 32. minutě dokázal Sláma pravým betonem vykrýt prostor u tyčky, kam mířila klička hostujícího útočníka, který se dostal do samostatného nájezdu. Jihomoravané intenzivně okupovali žďárské obranné pásmo, ale bránící čtveřice a vynikající Sláma odolávali.

Husarský kousek se málem povedl Kotlíkovi, který se dokonce při oslabení ve třech dostával do brejku, byl ale faulem přidržen a zpomalen a i když se mu společně s Plevou podařilo do útoku dostat, soupeř se již stačil vrátit a jejich šanci zpacifikovat.

V úvodu závěrečné části zápasu se do slibné šance dostal Hronův útok. Přečíslení 3 na 1 však Slavík zakončil pouze do Zelenkovy hrudi. Další minuty však patřily více Lvům. V 51. minutě sice nejprve Zháňalova střela skončila na levé tyči Slámovy branky v úrovni brankové čáry, ale po pětadvaceti sekundách se hosté přeci jen radovali. Tomáš Popolanský vyslal z téměř nulového úhlu svižnou střelu na Slámu, který si v pohybu vlastními betony srazil kotouč za záda – 1:1.

Za další tři minuty se však skóre přesunulo zpět ve prospěch Sobotkova týmu. Svým premiérovým gólem v seniorské kategorii toho dosáhl Jan Šimon jen sekundu po vypršení trestu břeclavského Ditricha. Na Šimonovu záludnou střelu z pravého kruhu nahráli Roman Sobotka a Vojtěch Šír - 2:1.

Dvě minuty před závěrečnou sirénou, ale Břeclavští dokázali opět vyrovnat. Po nahrávce Tomáše Ditricha se z bezprostřední blízkosti trefil přesně nad Slámovu vyrážečku Ondřej Lechner - 2:2. Další branka již nepadla a tak nakonec došlo ke spravedlivé pomyslné dělbě bodů.

Na hře domácích byla znát jejich nerozehranost. Souhra a kombinace neměla zdaleka potřebnou kvalitu, takže věřme, že se to bude s přibývajícími tréninky a zápasy již jen zlepšovat. Dalším testem projdou Plameny v úterý na pelhřimovském ledě. Za týden pak čeká Žďár hodně těžká zkouška. Ve čtvrtek přijede na Bouchalky poměřit síly prvoligová Dukla Jihlava.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Byl to klasický první zápas. Mnozí z hráčů se spolu v této sestavě potkali poprvé v zápase. Hodně se bruslilo a hrálo se docela ostře. Kluci byli natěšení a bylo to vidět, bojovali, bruslili a snažili se. Zatím ale moc nevycházela kombinace a souhra, přeskakovali nám puky a ani ta technika nebyla nejlepší. Bylo vidět, že tréninky jsou zatím ještě zaměřené spíše bruslařsky a kondičně, takže kombinační a technická úroveň tam zatím není a v tom byl mezi námi a soupeřem patrný rozdíl. Postupně budeme i na tomhle v přípravě pracovat a určitě se to zlepší. Pokud bych měl pojmenovat největší negativa z dnešního zápasu, tak to byly opět naše staré a tradiční bolesti. Příliš mnoho vyloučených, přičemž jsou to často hodně zbytečné fauly a druhá věc koncovka. Hlavně slabá střelba, vždyť soupeř nás výrazně přestřílel a navíc jsme nepřesní a nedůrazní. Jednoznačně největší pochvala patří Slámovi, který předvedl skvělý výkon.“

Fotogalerie