Na Opavu jsme nestačili

Zveřejněno 02.11.2008 | MK, VS, JH
SKLH Žďár nad Sázavou Slezan Opava
15., neděle 2.11.2008
SKLH Žďár nad Sázavou - Slezan Opava ZNS - OPA
SKLH Žďár nad Sázavou: Němec - Koželuh, R.Sobotka, Moščic, Souček, Fibikar, Šulc, Pleva, Soldán - Fila, M.Sobotka, Plachý, Vránek, Dítě, Štěpánek, J.Kaut, Křišťan, Mühlfait, Štros, Dobiáš, T.Kaut
Slezan Opava: Masný (41. Trenčan) - Kukol, Tichý, Bednárek, Čavrk, Měkýš, Ondrušek - Černý, Měch, Grofek - Kocián, Polok (29. - 41. Kříž), Kovalovský - Tůma, Chalupa, Suchý
Branky a nahrávky: 14. Plachý (Vránek), 27. Mühlfait (Koželuh), 31. M. Sobotka (Plachý) - 7. Kovalovský (Bednárek), 15. Bednárek (Měch, Černý), 28. Černý (Grofek, Tichý), 39. Grofek (Černý), 53. Kocián (Polok, Čavrk), 56. Kovalovský (Chalupa, Kocián)
Rozhodčí: Kubičík - Pospíšil, Humpolíček
Vyloučení: 8:7 navíc Mühlfait (ZNS) a Polok (OPA) 10min OT Využití: 2:1
Střely na branku: 28:31 Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:6
Diváci: 840
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Domácí stačili s výborně hrajícím soupeřem držet krok jen dvě třetiny, když se jim podařilo třikrát vyrovnat a dotáhnout se na Opavu. V závěrečné třetině však hosté definitivně rozhodli utkání ve svůj prospěch.

Reportáž

První velkou šanci zápasu měli domácí, když Plachý po ukázkové kombinaci nedokázal zasunout puk do odkryté branky. To hosté se svojí první tutovkou naložili lépe, i když jim spadla doslova do klína. V 6.minutě se totiž nedohodli sudí na posouzení zakázaného uvolnění. Zatímco jeden je signalizoval, druhý jej nečekaně pustil. Nejlépe se v této situaci zorientoval hostující Bednárek a dlouhou nahrávkou našel Kovalovského, který se „zapomněl“ za domácími obránci. Ten k velké nevoli domácích diváků svůj samostatný nájezd s přehledem zakončil. Domácí se vyrovnávací branky dočkali ve 14. minutě při přesilové hře. Kombinace mezi nahrávajícím Vránkem a zakončujícím Plachým by určitě uspěla v soutěži o zlatou přilbu, včetně dokonalé koncovky. Jenže vyrovnaný stav vydržel pouze minutu. Po obrovském závaru v obranném pásmu domácích šli hosté Bednárkem opět do vedení. V závěru třetiny navíc dostali výhodu dvojnásobné početní převahy, ale domácí se úspěšně ubránili.

Dvojnásobnou přesilovku měli v úvodu druhé třetiny k dispozici i domácí, ale ani oni neuspěli. S další přesilovkou už ale naložili domácí lépe. Využili nepříliš povedeného střídání hostí a po rychlém přečíslení se rozhodl pro zakončení Muhlfait. A byl z toho opět výstavní gól, když jeho střela pod horní tyč měla milimetrovou přesnost. Jenže rovnovážný stav trval zase pouze minutu. Hosté ukázali, že i oni zvládají bravurně přesilovky a po nádherné kombinaci zakončoval Černý do prázdné branky. V polovině zápasu se potřetí a bohužel pro domácí naposledy srovnávalo skóre. To když Plachý zatáhl puk do útočné třetiny a zpětnou nahrávkou našel M.Sobotku. Ten naznačil střelu, nechal zalehnout soupeřovu obranu včetně brankáře a pak do odkryté branky pohodlně zavěsil. V těchto fázích se hrál oboustranně výborný hokej, ve kterém se obě mužstva snažila strhnout vedení na svoji stranu. Nakonec se to v závěru třetiny podařilo hostům, když využili zaváhaní v domácí rozehrávce. Hostující Grofek rychle vybruslil od mantinelu a bombou z kruhů počtvrté propálil Němce.

Úvodních deset minut závěrečné třetiny bylo ve znamení úporné snahy domácích o vyrovnání. Nejblíže k tomu měl v polovině třetiny Koželuh, který však z ideální pozice minul branku. Na druhé straně o sobě s přibývajícím časem dávali stále častěji vědět i hosté. Domácí hráči se museli tlačit do útoku a tak se v obraně zákonitě objevovala okénka. Jedno takové využil hostující hostující Kocián ke zvýšení náskoku. A když se pět minut před koncem z rychlého přečíslení trefil z první hostující Kovalovský, bylo o vítězi rozhodnuto. Domácí sice bojovali až do konce, ale výsledkem byla pouze Součkem nastřelená tyč a neproměněný nájezd M.Sobotky v posledních vteřinách zápasu.

 

Ohlasy po utkání

Karel Suchánek: (trenér HC Slezan Opava)
Z mého pohledu to bylo vynikající utkání na obě dvě strany. Hrálo se nahoru dolů, hlavně ve druhé třetině. My jsme tady dali na 4:3 a od té doby jsme měli utkání pod kontrolou. V poslední třetině jsme museli udělat změnu na postu brankáře - Radek Masný má problém s třísly. Do brány šel mladý kluk (Trenčan), který chytal první zápas za dospělé na Technice. Mužstvo se semklo, pomohlo mu a to myslím rozhodlo.

Jaroslav Benc: (trenér SKLH Žďár nad Sázavou)
Opava nás dneska přehrála jako celek ve hře jeden na jednoho. Každý hráč individuálně přehrál našeho hráče. Byli lepší na bruslení, byli lepší individuálně. Z těch pár šancí co jsme si vytvořili jsme "loženky" neproměnili, oni měli 31 střel, my 28, což takový rozdíl není. Bohužel Opava z nich dala 6 gólů, my jenom 3. Propad vidím hlavně v individuální hře jeden na jednoho.