Plameny přejely zamrzlý Vajgar

Zveřejněno 12.02.2012 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
43., neděle 12.2.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Staněk, Pleva - Koželuh, Doležal (A)- Beneš, Smejkal - Man, Bukáček, Dítě - Kuba, Sobotka M. (A), Kunstmüller - Plachý (C), Sobotka R., Havelka
Jindřichův Hradec: Kubeš - Mazanec D., Heršálek, Procházka, Chmel, Tupý, Liška, Ištvánik, Klement, Kadela, Milotinský, Skokan, Kocar, Voříšek, Záhora, Mazanec J., Markulinec, Měrka, Jasanský
Branky a nahrávky: 12. Man (Pleva, Dítě), 27. Doležal (Dítě), 27. Kunstmüller (Sobotka M.), 31. Man (Plachý), 44. Bukáček (Man), 56. Sobotka R. (Beneš) - 48. Voříšek (Záhora)
Rozhodčí: Veinfurter - Křivohlavý, Zídek Vyloučení: 6:6 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 527 Střely na branku: 36:31
Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Pětistovku promrzlých diváků dnes rozehřály žďárské Plameny přesvědčivou výhrou nad jindřichohradeckým Vajgarem. Triumfu domácích však vůbec nenasvědčovala první třetina, ve které měli Jihočeši navrch. Akcie Žďáru ovšem držel jistými zákroky Petr Opršal a Jiří Man využitím jedné z mála šancí v první třetině. Ve zbývajících částech zápasu však již domácí na ledě jasně dominovali a Jindřichův Hradec vyprovodili z Bouchalek tenisovým výsledkem 6:1. Tím se před posledním zápasem základní části posunuly Plameny na sedmé místo tabulky a středeční derniéra dlouhodobé soutěže tak může být zároveň generálkou na nadcházející čtvrtfinále play-off.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Domácí hokejisté vstoupili do zápasu, jak se již stalo v poslední době na Bouchalkách zvykem, poměrně laxně a naopak hosté opanovali led a hned v úvodu si vypracovali několik slibných šancí. V největší z nich se ocitl Milotinský, který však přihrávku od Skokana v přečíslení dva na jednoho zakončil těsně vedle tyče a otřel ji o boční brankovou konstrukci. Několik dalších příležitostí Vajgaru musel likvidovat domácí gólman Opršal.

Tlak Jihočechů přerušilo až vyloučení hostujícího Kadely v 11.minutě. A hned první nabídnutou přesilovku dokázali domácí po minutě proměnit. Jiří Dítě vypálil od modré, jeho střela se odrazila od zadního mantilu před branku, kde puk sklepl Martin Pleva k tyči a důrazný Jiří Man bekhendem otevřel skóre zápasu – 1:0.

V patnácté minutě mohli Hradečtí vyrovnat, když se po chybě domácích v rozehrávce, dostali ve dvou před branku, ale domácí gólman Opršal zázračně vytrčil beton do střely, která již směřovala do odkryté části branky. A jelikož podobně dopadly i další šance Vajgaru, odcházeli do kabin spokojenější domácí, ale pouze s výsledkem a nikoli s předvedenou hrou, což jim o přestávce důrazně vysvětlil i trenér Číhal.

Druhá třetina již vypadala podstatně jinak a patřila k těm nejpovedenějším, které Plameny v letošní sezóně předvedly. Hned v úvodu byl při chuti Kunstmüller, jenž několikrát důrazně prověřil Kubeše, ale jeho chvíle měla přijít až později. Jako první však dostali kotouč do branky hosté. Gól však nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Aktivita domácích se brankově projevila v sedmadvacáté minutě. Jiří Dítě zavezl kotouč po pravém křídle a z brankové čáry poslal zpětnou přihrávku na protější kruh, kam si najel Tomáš Doležal a nekompromisně golfem vypálil na Kubeše, který stačil svými betony ránu pouze ztlumit a kotouč proskotačil až do branky – 0:2.

Za pouhých šestatřicet sekund se domácí příznivci mohli kochat další krásnou hokejovou akcí, na jejímž konci byla jejich třetí radost. Martin Sobotka zavezl kotouč po levém křídle do pásma, natáhl na sebe dva protihráče a zpětnou přihrávkou našel přesně mezi kruhy najíždějícího Luboše Kunstmüllera, jenž bez přípravy umístil svoji střelu nad Kubešovu lapačku – 3:0.

V polovině zápasu přidaly Plameny nadšeným divákům další velmi podobný kousek. Jiří Plachý předvedl za brankou příkladný důraz, vybojoval kotouč, který poslal přesně mezi kruhy, kde hosté nechali úplně volného Jiřího Mana a ten střelou z první po ledě zamířil přesně mezi Kubešovy betony – 0:4.

Fanoušci začali skandováním vyžadovat „bůra“ a usnadnit to měla pětačtyřicetivteřinová dvojnásobná přesilovka pro Žďár. Ta však zůstala nevyužita a krátce po ní se pouze rozezvonila horní tyč Kubešovy branky.

Kýžené páté branky v síti Vajgaru se diváci na Bouchalkách dočkali až v úvodu závěrečné třetiny a opět to byla branka, kterou si vychutnal nejeden hokejový fajnšmekr. Miroslav Bukáček zavezl puk do útočného pásma, přenechal jej Jiřímu Manovi, který ho vrátil zpět svému centrovi mezi kruhy, jenž přesnou trefou propálil bezmocného Kubeše – 0:5.

Domácí pak pod dojmem luxusního náskoku poněkud polevili v ofenzivním tlaku a do šancí se začali častěji dostávat i hokejisté v modrých dresech. Jejich nebezpečné výpady však bravurně likvidoval brankář Opršal, kterého mezi tím vzali na milost i domácí fanoušci u kterých měl určitý škraloup z dob jeho působení v chotěbořském dresu a začali stále častěji vyvolávat jeho jméno.

Ovšem také on si vybral slabší okamžik a když jej nemohli hostující střelci překonat, rozhodl se, že jim trochu pomůže. Ve snaze vyhodit kotouč si počínal poněkud bohorovně a trefil přímo hůl hostujícího Daniela Záhory, jenž nahrál Luboši Voříškovi a ten měl snadnou práci zamést kotouč do prázdné brány – 5:1. Opršal se tak sám připravil o první čisté konto ve žďárském dresu, což jej mohlo mrzet i díky dalšímu famóznímu zákroku z 54. minuty, kdy vychytal tutovou střelu Skokana z voleje.

O dvě minuty později však opět udeřili domácí. Za brankou předvedl svoji sílu na kotouči Petr Beneš, zbavil se několika protihráčů a přenechal puk Romanu Sobotkovi, který si z rohu vybruslil před Kubeše a střelou umístěnou přesně do pravého horního rohu uzavřel brankový účet zápasu – 6:1. V závěrečných minutách ještě hosté několikrát prověřili pozornost domácího gólmana, ale ten již žádnou nepříjemnost nedovolil.

Vajgar se tak vrací z Vysočiny na jih Čech s prázdnou a elitní čtyřka mu pro letošní sezónu zůstane uzavřena. Do vyřazovacích bojů tedy Jindřichův Hradec vstoupí z páté příčky. Pro domácí se výhrou přiblížila sedmá pozice, pro jejíž udržení musí v posledním kole získat minimálně stejný počet bodů jako osmá Břeclav.

Pokud se jim to podaří, bude závěrečný zápas základní části hned pro čtyři týmy zároveň generálkou na play-off (Technika – Žďár, Hodonín – Břeclav). Jediným slabším bodem dnešního pohledného a pro Žďár úspěšného duelu, byla poněkud nižší návštěva a tak snad bude tento zápas dobrou pozvánkou k poslednímu utkání dlouhodobé soutěže, který sehrají Plameny na Bouchalkách již ve středu.

A ještě jedna zajímavost bude již navždy spojena s dnešním utkáním. Výsledek 6:1 zůstane tím posledním, který zobrazila divákům stařičká žďárská časomíra. Od pondělí začne probíhat výměna za nový ukazatel skóre s moderní LED technologií . Nový displej by měl doprovázet již středeční utkání. Věřme, že přinese bíločerveným barvám hodně štěstí a bude co nejčastěji ukazovat příznivé výsledky pro žďárské hokejisty.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Do zápasu jsme šli s tím, abychom se připravili a nažhavili na play-off. Ale do první třetiny jsme vstoupili hodně laxně, soupeř na nás vlítnul, my jsme hráli se zataženou ruční brzdou, ale šance soupeře jsme přežili a dokonce jsme vedli. Od té doby, co jsme si nějaké věci v přestávce vysvětlili, nabral zápas správné obrátky. Dali jsme góly, protože jsme stříleli jednoduše hned z první a napadalo to do branky. Do třetí třetiny už jsme šli bránit výsledek a v klidu to dohrát.

Václav Kmoníček (trenér KLH Jindřichův Hradec):

Rozhodla první třetina. Hráli jsme dobře, soupeře jsme k ničemu nepustili, ze tří střel dali jeden gól, my asi pět stoprocentních šancí nevyužili. Ve druhé třetině jsme udělali individuální chyby při přebírání hráčů v obranném pásmu, byli z toho překvapivé střely a rychlé góly. Žďáru se pak hrálo dobře, my jsme naopak nedali nic ani ve třetí třetině, bylo to špatné. Když jsme nedávali šance, nervozita se kupila a už jsme se nezvedli.