Sršni vlétli na Plameny s ostrými žihadly

Zveřejněno 05.02.2012 | mk, jb
SKLH Žďár nad Sázavou Kutná Hora
41., neděle 5.2.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Kutná Hora ZNS - KHO
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Beneš, Pleva, Smejkal, Sobotka R., Doležal (A), Staněk, Šír - Kuba, Sobotka M. (A), Kunstmüller - Ježek (C), Bukáček, Plachý - Man, Havelka, Dítě, Hron
Kutná Hora: Kalousek - Janata (A), Šlejtr, Burda, Bílek, Vondráček, Horálek, Muras (A), Vylíčil, Sladký, Kubišta, Kadlec, Hanus, Veselý (C), Pomichálek, Křišťan, Jankovský, Tvrdík, Štěpánek
Branky a nahrávky: 21. Ježek (Staněk), 31. Bukáček (Beneš, Man), 31. Dítě (Sobotka R.), 49. Kunstmüller (Dítě) - 1. Sladký (Štěpánek), 6. Pomichálek (Burda, Kubišta), 14. Štěpánek (Kadlec), 39. Štěpánek (Vondráček), 46. Muras (Kubišta, Vondráček)
Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Samuel
Vyloučení: 9:14 navíc Kuba (ZNS) a Bílek (KH) 5+DKU a Pomichálek (KH) 10min OT Využití: 2:3 V oslabení: 0:0
Diváci: 543
Střely na branku: 43:20
Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:5, 4:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Hokejisté žďárského SKLH dnes nedokázali navázat na úspěšné zápasy na ledech favoritů v Hodoníně a v Kolíně a v domácím prostředí podlehli poslední Kutné Hoře. Hosté předvedli na Bouchalkách velmi dobrý a bojovný výkon podpořený jistým brankářem Tomášem Kalouskem. Plameny sice dokázaly ve druhé třetině smazat tříbrankové manko z úvodní časti hry, ale na další dvě trefy Sršňů již dokázaly i přes velkou střeleckou převahu, odpovědět pouze snížením. Domácí v tomto zápase opět doplatili na chabou produktivitu a díky výhře Pelhřimova si zkomplikovali zajištění účasti v play-off.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Žďárští hokejisté předvedli nekoncentrovaný vstup do zápasu a první třetina připomínala domácím příznivcům zlý sen. Hostujícím Sršňům stačila pouhá půlminuta k tomu, aby se po střele Jana Sladkého ujali vedení – 0:1. Domácí byli rychlou brankou zaskočeni a na jejich hře to bylo znát. V šesté minutě přinesla Kutnohorským jejich aktivní hra druhou branku. Hned první přesilovku svého týmu využil ranou z první Milan Pomichálek, kterému napříč pásmem do levého kruhu přesně přihrál Zdeněk Burda – 0:2.

Po této studené sprše si kouč domácích vyžádal oddechový čas ve snaze probrat své svěřence. To se mu do určité míry podařilo, ale zvýšená aktivita přes určité šance gólový efekt nepřinesla. Naopak ve čtrnácté minutě potřetí udeřili Sršni. Václav Kadlec vypálil od modré, kotouč se odrazil od zadního mantinelu a sparťanský junior Štěpán Štěpánek bekhendem doklepl puk za Slámova záda – 0:3.

Středočeši velmi aktivně a důrazně napadali hráče v bílém při jejich rozehrávce, čímž jim působili velké problémy. Kontaktní branku měl na hokejce minutu před první sirénou Bukáček, který předstihl vybruslivšího Kalouska a poslal puk na opuštěnou bránu, tam ale svého gólmana dobře zastoupil jeho spoluhráč.

Do druhé třetiny vstoupily Plameny výrazně lépe a od první chvíle na nich byla znát touha po zvratu nepříznivě se vyvíjejícího utkání. A začalo se jim to dařit hned od první minuty, kdy dohrávali přesilovou hru z první třetiny. Kalouskem vyraženou střelu Pavla Staňka, dorazil do sítě Ondřej Ježek - 1:3. Domácí pak motali hostům hlavy a na dlouhé chvíle je zavírali v jejich obranném pásmu.

Nepřesná koncovka a výborný Kalousek však byly příčinou, že na další změnu skóre diváci čekali až do 31.minuty, kdy se však radovali hned dvakrát. Nejprve Žďárští znovu využili přesilovou hru a po nahrávkách Jiřího Mana a Pavla Beneše propálil Kalouska pod horní tyčku Miroslav Bukáček - 2:3. Po čtyřiceti sekundách, tentokrát při hře 4 na 4 se svým důrazem prosadil Jiří Dítě, když dorazil do brány puk, odražený od brankářova betonu po střele Romana Sobotky – 3:3.

Domácí v té době jasně dominovali a měli nakročeno k velkému obratu, ale opět dopláceli na neproměňování i těch největších šancí. Klíčový okamžik přišel dvě minuty před koncem prostřední části. Domácí hráli v početní výhodě a hostující brankář Kalousek se vydal na výlet pro kotouč do rohu kluziště, kam za ním vystartoval Kuba, který jej nadzvednutím hokejky o puk připravil. Tento zákrok posoudil rozhodčí jako nedovolený a ihned po odpískání napadl domácího útočníka hostující Bílek. Šarvátka vyústila v pěstní souboj, který skončil pro oba aktéry pětiminutovým trestem a vykázáním do kabin.

Krátce na to byl za sekání vyloučen Staněk a o muže navíc měli rázem hosté. Přesilovku 4 na 3 po padesáti sekundách využil podruhé v zápase teprve devatenáctiletý Štěpán Štěpánek, který po nahrávce od Davida Vondráčka umístil svoji střelu přesně nad Slámovu lapačku – 3:4. Vzápětí ještě mohli Sršni svůj náskok navýšit, ale Sláma sólový nájezd dokázal zlikvidovat.

V závěrečné třetině pokračovali domácí v aktivní hře, ale nadále naráželi na nepropustnou hráz v brance Sršňů. V prvních minutách se hrálo téměř výhradně před Kalouskovou brankou. Hosty dostala do útočného pásma až přesilová hra, která pro ně byla opět úspěšná. Po křídle najížděl David Vondráček, vystřelil na Slámu, který vyrazil kotouč nad sebe a po jeho dopadu se nejlépe zorientoval Jan Kubišta, jenž jej přistrčil na úplně volného Lukáše Murase a ten bez obtíží zadovkou přidal gólovou pojistku pro hosty – 3:5.

Na dostřel jedné branky vrátil Plameny ve 49.minutě Luboš Kunstmüller, který dorazil do sítě střelu Jiřího Dítěte. V 52.minutě to Bouchalkami jen zahučelo, když za Slámou zazvonila tyčka. Ve zbývajících minutách vrhli domácí všechny síly do útoku, ale jejich snaha byla již pouze platonická a ani přes řadu slibných šancí se k vyrovnání ne a ne dostat. Nepomohla jim k tomu ani závěrečná hra se šesti hráči bez brankáře a i když se Martin Sobotka dostal do dvou velkých příležitostí, zůstaly Plameny po dvou vítězstvích tentokráte bez bodu.

Žďár tak dnes opět připomněl svoji Jánošíkovskou sezónu, když dokázal sebrat nejvíce bodů suverénnímu Hodonínu a zároveň nechal nejvíce bodů Chotěboři a Kutné Hoře. Naopak hosté potvrdili pověst kvalitního, bojovného a houževnatého soupeře, jehož poslední místo v tabulce není asi úplně spravedlivé.

V tomto kole si mohly Plameny již zajistit účast v play-off. Místo toho si ji ale zkomplikovali, protože Pelhřimov výhrou nad Kolínem stáhl svoji ztrátu na pět bodů a vyřazovací boje jsou pro Spartak stále ve hře.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Zápas pro nás dopadl hodně špatně. Ze tří posledních zápasů doma jsme dvakrát rychle inkasovali, je vidět, na zápas nejsme nachystaní. Soupeř hrál živě, agresivně a rychle vedl 3:0, inkasovali jsme laciné góly. Zlom byl v momentě, kdy jsme za stavu 3:3 měli tlak a udělali jsme dva fauly, které soupeř v poslední minutě potrestal. Za stavu 3:5 už jsme se do zápasu nedostali, měli jsme sice šance, ale byla to křeč, soupeře jsme si nechali utéct a on už si to takovou chytrou hrou udržel.

Libor Barta (asistent trenéra TJ Sršni Kutná Hora):

Nám se výborně povedl start, když se ohlédnu nazpět, 3:0 jsme vedli možná tak někdy před třemi roky. Kluci zahráli výborně, skvěle zachytal Kalousek, z naší strany to byl solidní výkon a body jsme si zasloužili. Celou sezónu jsme hráli všelijak, nedařilo se nám, prohráli jsme několikrát o gól, kolikrát nás potopil rozhodčí, dneska už to tak skoro taky vypadalo, ale kluci to zaplaťpánbůh vybojovali. Možná Žďáráky svazuje to, že bojují o play-off, ale není to tak, že my o nic nehrajeme, potřebujeme se před baráží dostat do pohody.

Fotogalerie