Senzace: Kuba s torzem hrdinných Plamenů zdolali lídra

Zveřejněno 25.01.2012 | mk, jh
Hodonín SKLH Žďár nad Sázavou
38., středa 25.1.2012
Hodonín - SKLH Žďár nad Sázavou HOD - ZNS
Hodonín: Šenk - Svoboda, Okuliar, Polesný, Pokorný, Hlavačka, Vodák - Peš, Jurásek, Kocák - Špok, Hollý, Sajdl - Goiš, Podešva, Nesrsta - Charvát, Bauer
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Koželuch, Mach - Střecha, Smejkal - Pleva, Staněk - Hron P. - Kunstmüller, Sobotka M.,Kuba - Ježek, Ludvík, Slavík - Sobotka R., Hron J., Havelka - Šimon
Branky a nahrávky: 7. Sajdl (Špok, Hollý), 42. Špok (Sajdl, Hollý), 54. Goiš (Hlavačka) - 4. Ježek (Ludvík, Pleva), 22. Kuba (Kunstmüller), 26. Kuba (Sobotka M.), 45. Kunstmüller (Kuba)
Rozhodčí: Dědek - Lošťák, Maťašovský
Vyloučení: 4:6 navíc Jurásek (HOD) 5min + TH a Koželuh (ZNS) 10 min.OT Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 1231
Střely na branku: 33:28
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4
H O D O N Í N – Neuvěřitelné se stalo skutečností. Marodkou zdecimovaný žďárský tým, kterému chybělo 11 hráčů základní sestavy, veze z ledu lídra tabulky tři body. Heroický a bojovný výkon na hranici svých možností předvedli všichni hráči od mladých juniorů až po hrdinu zápasu Michala Kubu, který dvěma brankami a jednou asistencí přispěl k senzačnímu vítězství nad svými bývalými spoluhráči. Svůj nový tým podpořil skvělým výkonem i brankář Petr Opršal. Celé mužstvo pod vedením bývalého hodonínského kouče Svatopluka Číhala zaslouží absolutorium. Jediným stínem zápasu je další otřes mozku u Libora Střechy, který se po ošetření v nemocnici vrací domů s límcem na krku, ale nemělo by to být vážné. On i celý tým má teď týden volno na doléčení všech neduhů a šrámů.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

První vteřiny utkání byly z obou stran opatrné a ani jeden z týmu se nehnal do bezhlavého útočení. Na začátku třetí minuty se poprvé vylučovalo, když sudí Dědek potrestal faul Hlavačky dvěma minutami. Hosté se ze začátku početní výhody nemohli dostat do pásma, ale po čtyřiceti vteřinách udeřili. Z první střely propálil Ondřej Ježek vůbec prvním střeleckým pokusem v zápase hodonínského brankáře Šenka.

Následně měli přesilovku i domácí, ale vyloučení ex-Drtiče Kuby zůstalo nepotrestáno. Vyrovnávající branky se dvanáct stovek diváků dočkalo až v sedmé minutě. Špok našel nezištnou a chytrou přihrávkou volného Jakuba Sajdla, který rozvlnil sít zívající brány Plamenů.

Příští minuty moc hokejové krásy nenabídly. Trochu vzruchu přinesla až další přesilovka domácího týmu. Žďárský Střecha usedl na lavici hanby, ale šance Juráska a Špoka brankou neskončily a první třetina tedy skončila nerozhodným stavem 1:1.

První třetinu nedohrál hodonínský Peš, který nastoupil s nastřelenou rukou a jeho místo v prvním útoku zaujal Bauer. Po necelých dvou minutách druhé třetiny se po Kunstmüllerově přihrávce ocitl sám před Šenkem Michal Kuba a prostřelil golmana Drtičů křížnou střelou do protějšího horního růžku a hosté opět vedli.

Žďár posléze ustál další vyloučení a chvíli po návratu hříšníka Plevy měli červeno-bílí opět ruce nad hlavami. A střelcem nebyl nikdo jiný, než opět Michal Kuba. Minutu před polovinou se opět vylučovalo. Tentokrát na straně domácích a hosté byli hodně blízko dalšímu přesnému zásahu. Ježkovu střelu ale zastavila konstrukce hodonínské svatyně. Závěr druhé části přinesl ještě po jednom vyloučení na obou stranách, ale ani v početních výhodách si ani jeden z celků nevypracoval výraznější příležitost.

Do poslední části Drtiči nastoupili s odhodláním zápasem ještě něco udělat a po necelých dvou minutách se dostavil výsledek. Hollý nahrál zpoza brány Martinu Špokovi, který z první překonal Opršala střelou ke vzdálenější tyči. Chvíli po Špokově trefě mohl srovnat Podešva, ale jeho tvrdá rána těsně minula pravou tyč žďárské klece.

Čtyřiačtyřicátá minuta přinesla vzájemné vyloučení domácího Kocáka a hostujícího Staňka, k tomu ale vyfasoval tahoun Hodonína Jurásek trest ve hře a Žďár měl možnost pětiminutové přesilovky.

Tu Plameny po necelé minutě zužitkovaly. Luboš Kunstmüller skrytou střelou přes bránícího hráče Drtičů prostřelil Šenka, který vůbec nic neviděl. Po čtvrtém inkasovaném gólu se, i v oslabení, domácí vrhli do útoku a dvojice Špok - Sajdl motala obranu hostí, ale druhému jmenovanému chybělo k třetí brance Drtičů jen centimetry.

Zbytek oslabení už Drtiči zvládli bez úhony a mohli tak spřádat plány na závěrečný tlak. Tomu deset minut před koncem nahrál další faul hostujícího Koželuha. Přesilovka se Hodonínu nepovedla, ale chvíli poté, co už oba celky hrály v pěti se domácí přeci jen dočkali.

Necelých sedm minut před vypršením normální hrací doby se v rohu puku chopil Hlavačka, natlačil se až před Opršala, který mu puk sice vypíchl, ale jen k Jiřímu Goišovi, který ve svém prvním startu za Drtiče vstřelil první branku. V poslední minutě se Drtiči odhodlali ke hře bez brankáře, ale hosté svůj jednobrankový náskok ubránili a odvážejí si z od řeky Moravy tři body.

V zápase podali ohromně bojovný výkon všichni hráči Plamenů a všichni do jednoho mají velký podíl na tomto nečekaném úspěchu. Také všichni junioři obstáli v této přetěžké zkoušce na jedničku. Bezesporu si však celé toto utkání a konečné vítězství nejvíce vychutnali dva ex-Hodoňáci. Autor dvou branek Michal Kuba a trenér Svatopluk Číhal si užívali báječné přijetí diváky, ovace a skandování svých jmen. Je však dost pravděpodobné, že na hodonínském stadionu nebyli letos naposledy…

Díky třem bodům a vzhledem k vítězství svého pronásledovatele Pelhřimova v Kutné Hoře, udržely Plameny pětibodový náskok, kterým zatím hájí poslední postupovou pozici. Spartak však bude mít příležitost z něj nějaké body ukrojit v neděli, kdy přivítá na svém ledě dnes poražený Hodonín, ale Žďár čeká volné kolo, takže si s jistotou žádné body nepřipíše. Volno by mělo týmu pomoci především k tomu, aby si alespoň někteří marodi doléčili svá zranění a choroby.

 

Ohlasy po utkání

Libor Žilka (trenér SHK Hodonín):
Před zápasem jsem hráče upozorňoval na to, že přesně takhle bude Žďár hrát. A pro nás je to v podstatě dobře, že na nás takhle teď mančafty hrají, protože takhle přesně bude probíhat play-off. Tak proti nám budou hrát všichni. Budou bránit a čekat na chyby, které jsme my dnes udělali a které rozhodly. Nebyl to zápas, ve kterém by nás soupeř přehrál, nebo byl hokejovější, ale využili našich chyb. A hokej je hra chyb, které rozhodují. Ve třetí třetině jsme na tom byli herně líp, ale bohužel se nechal vyloučit Zdeňa Jurásek a takhle to nejde. Povedlo se nám dát kontaktní gól, ale na víc už bylo pozdě. Hráči, kteří zápas dohrávali, do toho dali maximum, ale už to prostě nešlo.

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Po vítězném zápase se vždycky dobře hodnotí. Přijeli jsme v hodně očesané sestavě, ale zápas jsme rozehráli dobře. Důležité bylo, že jsme nepustili domácí do vedení. S Hodonínem nejde hrát otevřený zápas a kluci předvedli velmi dobře takticky zvládnutý výkon a plnili naordinované pokyny. Díky tomu, že jsme většinu zápasu vedli, tak se na hokejky domácích vkrádala víc a víc nervozita a my jsme to se štěstím uhráli. Mohli jsme zápas sice ve druhé části, kdy jsme měli víc příležitostí, rozhodnout ale na druhou stranu jsme v poslední třetině takzvaně mleli z posledního. Jsem rád za tři body, které hodně potřebujeme do play-off a můžu popřát domácím, ať se jim teď už zase daří.