Žďárští hledají dno. Proti Nymburku se od něj neodrazili

Zveřejněno 11.01.2012 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
34., středa 11.1.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Šír, R. Sobotka, Pleva, Střecha, Smejkal - Ježek, M. Sobotka, Plachý (od 50. Kuba)- Kunstmüller, Bukáček, Dítě - Kočan, Kotlík, Man.
Nymburk: Kocián - Šefl, Sem, Knesl, Vlach, Cicvárek, Dvořák, Kozák, Němeček, Martinec, Weiss, Tregl, Šimek, Velechovský, Dvořák, Protivný, Eis, Štěpán, Kouřil, Toma.
Branky a nahrávky: 12. Dítě (R. Sobotka, Bukáček), 40. Dítě (Pleva), 54. Kuba (Ježek) - 1. Tregl (Šimek, Sem), 6. Velechovský (Tregl, Knesl), 45. Kouřil (Štěpán, Martinec), 53. Knesl (Tregl, Šimek). Rozhodčí: Talpa - Klouda, Kotlík. Vyloučení: 6:7, navíc Sem a Dvořák (oba NYM) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 526. Střely na branku: 37:28. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 3:4.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - První pokus o léčbu Číhalem nevyšel. Žďárští hokejisté pod vedením nového kouče na tři body nedosáhli ani proti Nymburku. Černá série se tak po výsledku 3:4 protáhla už na tři porážky v řadě. Ráz utkání dala rychlá nymburská branka hned v 10. vteřině zápasu a druhý gól o pět minut později. Vyrovnání sice zařídil dvěma góly Jiří Dítě, ale ve třetí třetině hosté odskočili znovu na rozdíl dvou gólů. Šest minut před koncem dala kontaktní gól posila Michal Kuba, i když dravý útočník dostal šanci předvést až v posledních deseti minutách. Na kýžené vyrovnání už Plameny nedosáhly ani přes množství šancí při hře bez brankáře.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Domácí do zápasu vstoupili nejhorším možným způsobem. Po prohraném úvodním buly inkasovali hned z první střely, kterou na Slámu vypustil v desáté vteřině z pravého křídla nymburský Dominik Tregl – 0:1.

Že se SKLH Žďár z marastu jen tak nevyhrabe, naznačil druhý gól Středočechů, který přišel v čase 5:21. Treglovo nahození se po nečekaném odrazu od mantinelu dostalo k volnému Filipu Velechovskému, který číhal mezi kruhy a překonal Slámu podruhé – 0:2. Ještě hůře mohlo být v 7. minutě, kdy unikajícího nymburského útočníka zastavil jen za cenu faulu Koželuh. V následném oslabení pak Sláma skvělým rozklekem zastavil dvě nymburské tutovky.

Plameny se z úvodního knock-outu probrali pořádně až ve 12. minutě. Roman Sobotka pálil od modré a jeho tvrdou ránu po ledě zvedl do víka Jiří Dítě – 1:2. I dál ale byli mnohem nebezpečnější hráči Nymburka, kteří dobrým pohybem a napadáním nepouštěli domácí do souvislého tlaku.

Přesto mohlo být na konci 18. minuty srovnáno. Kotlíkovu ránu vytáhl Kocián s velkým štěstím tak, že nezapadla do branky, ale lízla jen tyčku. Na konci první třetiny měli domácí ideální možnost srovnat, jenže 80 vteřin trvající výhodu dvou mužů v poli otupila kromě nervózní souhry i první přestávka. Hned po ní měl velkou šanci Martin Sobotka, který mohl v rychlosti ještě předčit Tregla, ale jeho ránu zblokoval bek.

Velkou chuť od hry měl Dítě. V 31. minutě se tlačil před gólmana, ale ten jeho pokus i díky „krosčekové“ výpomoci svého obránce pokryl. Z tlaku třetí lajny pak vyplynuly i šance Kočana s Manem, ale puky jen prolétly brankovištěm.

Do konce druhé třetiny stačily Plameny manko dorovnat. Patnáct vteřin před koncem se dravou akcí předvedl Dítě. Na modré si zpracoval dlouhý pas, natlačil se i přes obránce před gólmana a po forhendové kličce uklidil puk do sítě – 2:2.

Třetí třetina přinesla velké napětí. Nymburští šli do vedení už po čtyřech minutách. Kouřilova povedená rána zasvištěla nad Slámovým betonem a zapadla do síťky – 2:3. Domácí kontrovali akcí druhé lajny. Bukáček z úhlu pálil do tyče, odražený puk od modré napálil Roman Sobotka jen do bránícího hráče, takže si do odkryté branky cestu nenašel. Naopak hosté znovu odskočili na rozdíl dvou branek. Obránce Aleš Knesl v přesilovce překvapivou střelou po zavezení puku do pásma zařídil svému týmu pohodlné vedení – 2:4.

Už předtím kouč Číhal vytáhl svého žolíka. Kapitána Plachého nahradil Michalem Kubou a jeho bývalý svěřenec z Hodonína se odvděčil premiérovým gólem ve žďárském dresu hned po několika střídáních. Při hře 4 na 4 s Ondřejem Ježkem tak dlouho doráželi na Kociána, až se za nymburským gólmanem rozsvítilo šest minut před koncem červené světlo – 3:4.

Minutu a půl před koncem si žďárský trenér vybral time-out a odvolal z branky Slámu. Veškeré závary před nymburskou brankou ale gólový efekt nepřinesly, nejblíže gólu byl hodně aktivní Kuba, který vyhrával i klíčová vhazování. Bod už domácím nepřinesla ani poslední Ježkova střela, při které nejlepší žďárský střelec kvůli sekyře málem přišel o zápěstí.

Těsná porážka 3:4 byla pro žďárské hráče už třetí domácí porážkou v řadě. Ani domácí debakl Pelhřimova s Trutnovem jim tak nepomohl zpátky na místo zaručující účast v play-off.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Rozhodl začátek, který nám utekl. Do první třetiny jsme nenaskočili ve správném rytmu, těžko se to pak dohání, když mají kluci blok. Nymburk hrál hodně svěží hokej, jsou to dobří bruslaři, nám to dělalo problémy. Když hrajeme v křeči, štěstí k nám taky nepřijde naproti. Šance na vyrovnání jsme v poslední minutě měli, ale musíme si pro to jít mnohem razantněji. Michala Kubu jsem přes dva měsíce neviděl, teď bych mohl říct, že lituji toho, že nenastoupil dřív, protože hru oživil, ale kdyby hrál od začátku, mohlo to být taky jiné. Vím, že hraje agresivně, ale chtěl jsem i jemu začátek ulehčit, aby to nebylo moc násilné. Nejdřív jsem se musel podívat na místní kluky a on dostal šanci ve třetí třetině.

Jaroslav Vlasák (vedoucí NED Hockey Nymburk):

Chtěli jsme hrát hlavně zezadu. Mužstvu strašně pomohlo, že se ujaly první dvě střely na bránu. Pak jsme sice udělali chybku a domácí ji potrestali. Věděli jsme, že domácí hrají nátlakový hokej, ale první třetinu jsme hráli dobře zezadu a také bez faulů. Ve druhé třetině jsme hráli s domácími hokej nahoru-dolů, šance byly na obou stranách. V třetí třetině jsme se zase srovnali a hráli to, co na začátku. Měli jsme i trošku štěstí, že to do branky spadlo. Jsou to tři zlaté body zvenku do vyrovnané tabulky, kluci si je zasloužili, zápas vybojovali.

Fotogalerie