Mizérie trvá. Lvi rozhodli vypjatý duel tři minuty před koncem

Zveřejněno 04.01.2012 | jb, mk
SKLH Žďár nad Sázavou Břeclav
32., středa 4.1.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Břeclav ZNS - BRE
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart - Koželuh, Doležal, Pleva, Střecha, Smejkal, Krejnus - Ježek, M. Sobotka, Plachý - Kunstmüller, Bukáček, Dítě - Kočan, Kotlík, Man - od 29. navíc Fúzik
Břeclav: F. Barus - Dlapa, Dora, Latner, Novák, Rákoczy, Směřička, Nekoranec, Beneš - M. Barus, Popolanský, Kurial, Bolfík, Zháňal, C. Bartoš, O. Bartoš, Lechner, Papp, Vlašic
Branky a nahrávky: 4. Bukáček (Pleva), 40. Ježek (Bukáček, Pleva), 48. M. Sobotka (Bukáček, Kunstmüller) - 4. Barus (Popolanský), 32. Kurial, 46. Kurial (O. Bartoš, Beneš), 57. Vlašic (Bolfík). Rozhodčí: Ondřej - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 6:8, navíc Dítě (ZNS) a Dlapa (BRV) oba 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 523. Střely na branku: 30:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Zle vstoupili žďárští hokejisté do nového roku. Břeclavi podlehli stejně jako v minulém vzájemném zápase gólem v samém závěru zápasu. Tentokrát duel dvou týmů na hranici play-off rozhodl Vlašic šikovnou tečí tři minuty před koncem. Od 4. minuty sice Plameny vedly po dorážce Bukáčka, ale Břeclavští po chybách domácích obránců zápas otočili. I když Kuchyňovi borci dokázali dvakrát srovnat krok, nakonec zůstali bez bodu. Vniveč tak přišel i výkon muže zápasu, Tomáše Linharta, který hlavně v první třetině vychytal stoprocentní šance Lvů.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Domácí do zápasu vstoupili faulem Střechy, první oslabení ale přežili a dokonce zahrozili díky Plevovu průniku. Stejný hráč pak měl výrazný podíl na prvním gólu. Miroslav Bukáček v čase 3:26 dotlačil za čáru jeho pokus, když se žďárský obránce pokusil překvapit gólmana Břeclavi výpadem zpoza branky – 1:0.

Jenže o pětadvacet vteřin později bylo srovnáno. Doležal chyboval v rozehrávce, následnou situaci 3 na 2 prakticky do prázdné brány zakončil břeclavský matador Miroslav Barus – 1:1.

Jeho o dvaadvacet let mladší syn v brance Lvů pak v 6. minutě zlikvidoval šance Bukáčka s Kunstmüllerem a měl na dlouhou dobu klid. Otěže zápasu převzali hosté, kteří se dostávali do velkých šancí. V 10. minutě v oslabení předvedl skvělý zákrok holí Linhart, který na poslední chvíli zastavil břeclavskou tutovku, při které už hráči zvedali ruce nad hlavu. V 15. minutě pak dvakrát za sebou vychytal i Kuriala. Žďárští se díky gólmanovi ubránili i v 17. minutě, kdy jim Lvi zle zatápěli v přesilovce i po jejím skončení.

Domácí se připomenuli až v poslední minutě prvního dějství, ale Kotlík nezpracoval Manovu žabičku směřující před branku.

Ve druhé třetině zahrozili opět Lvi, v 25. minutě vychytal Linhart ujíždějícího Bolfíka. Domácí kontrovali brejkem Plachého, který hledal přes obránce Mana, ale jeho pokus gólem neskončil.

Ve 32. minutě se Plameny hnaly do šance, když náhradník Fúzik, který odseděl dvouminutový trest pro hráčskou lavici okamžitě po návratu z trestní vybojoval puk, jenže přečíslení chyběla přesná finální přihrávka.

A tak na konci 32. minuty udeřilo na druhé straně. Hostům po marných pokusech o překonání Linharta pomohla Koželuhova minela, po které sám na gólmana ujížděl Jan Kurial a puk se štěstím skončil v brance - 1:2.

Domácí mohli srovnat v přesilovce. Nejdřív mimo odkrytou branku pálil Dítě, o chvíli později dělil snad jen centimetr od gólu Plevu, po jehož ráně od modré zazvonila za Barusem tyčka a puk pak prolétl brankovištěm ven.

Domácím na koně pomohlo bezvadně sehrané oslabení při vyloučení Dítěte, který za úder na oblast hlavy a krku dostal trest na 2 + 10 minut. Když pak stejně vysoký trest dostal břeclavský bek Dlapa, využily Plameny přesilovku už po devíti vteřinách. K vyrovnání stačilo vyhrané buly a bomba Ondřeje Ježka, když si od modré povyjel do střelecké pozice – 2:2.

Ve třetí třetině se nejdříve ujali vedení opět Břeclavští. Opět u toho byl Jan Kurial, když v polovině 46. minuty vytěžil ze situace, kdy bránící tým nedokázal pod tlakem dostat puk ze třetiny.

Ve 48. minutě zatrnulo všem na stadionu, když do mantinelu po nedovoleném bránění Bolfíka nekontrolovaně vletěl obránce Krejnus. Z ledu odjížděl jen s asistencí klubového lékaře a sezona pro něj se zlomeným předloktím skončila.

Kouč Kuchyňa si vzal time-out, speciální přesilovkové formace vytěžila z výhody pět na tři po šestnácti vteřinách, když se na brankovišti prosadil Martin Sobotka. Následnou výhodu jednoho hráče v poli už Plameny nevyužily, i když byl blízko vedoucímu gólu Bukáček.

Šanci rozhodnout vypjatý duel měli domácí v 55. minutě, kdy po faulu a špatném střídání Lvů dostali na tři čtvrtě minuty opět přesilovku pět na tři. Tentokrát ale břeclavský gólman nekapituloval.

Místo toho přišel tři minuty před koncem tvrdý direkt na druhé straně kluziště. V čase 46:55 Libor Vlašic před Linhartem šikovně tečoval Bolfíkovo nahození z úhlu – 3:4. Šance na vyrovnání zmařil sekáním Man, domácí poslední dvě minuty zápasu dohrávali v oslabení a ke hře bez brankáře už se nedostali.

Lvi si tak z Bouchalek odvážejí tři body a překazili Plamenům další možnost, jak se nastartovat druhou výhrou v řadě. Prohra mrzí o to víc, že se vzhledem k dalším výsledkům 32. kola mohly Plameny posunout na šesté místo. Místo toho vypadly z postupové osmičky.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Nemůžu klukům upřít bojovnost a snahu, ale to bylo v dnešním zápase málo. Dělali jsme hrubé chyby v obraně, vázla rozehrávka od obránců na útočníky, v podstatě hrála jen Bukáčkova lajna, která si dokázala vytvořit tlak i šance. Soupeři hrál velice dobře, byli všude, mají velice mladý tým. Moc šancí jsme neměli, jezdili jsme do plných. Díky Linhartovi jsme po první třetině neprohrávali 1:4, gólman dneska snese velmi tvrdé měřítko, hodně nás podržel. Ve třetí třetině jsme chtěli rozhodnout, tlačili jsme se do šancí, měli jsme puk na holích a víc ze hry, ale rozhodla jedna tečovaná střela.

Miroslav Barus (hrající asistent HC Lvi Břeclav) :

Každý zápas je boj o play-off, všichni od pátého do devátého místa můžou postoupit. Jsme rádi, že nám to ve Žďáře vyšlo a že jsme po vánoční přestávce za lepší konec začali tahat my. Neřekl bych, že rozhodčí připustil nějakou diskuzi, myslím, že to celkově nezvládli, třetí třetina byla jen vyvrcholením jejich nezdaru v prvních dvou třetinách, to se týká obou dvou stran. Rozhodčí jsou největší slabinou této soutěže, samozřejmě ne všichni.

Fotogalerie