Třetina zmaru. A Kolín pohodlně získal tři body

Zveřejněno 21.12.2011 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
30., středa 21.12.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Jícha, Krejnus, Smejkal, Střecha, Pleva, (21. Šír) - Kočan, Kotlík, Man - Kunstmüller, Hron, Plachý - Ježek, Bukáček, Dítě - (21. Fúzik).
Kolín: Brázdil - Nedbal, Procházka, Barták, Pácal, Pýcha, Richter, Minarčík - Malý, Kubát, Skokan - Morkes, Pospíšil, Mejzr - Ježek, Cerk, Herwig - Nekvasil.
Branky a nahrávky: 5. Mejzr (Morkes), 8. Herwig, 20. Pospíšil (Morkes, Barták). Rozhodčí: Dědek - Černý, Kříž. Vyloučení: 7:9, navíc Pospíšil (KOL) 10 min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 487. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 0:3.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Poslední předvánoční zápas žďárští hokejisté nezvládli. Po kolapsu v první třetině, kdy třikrát inkasovali, se už do konce zápasu nevzpamatovali a po zbytek duelu marně čekali na gólový moment, který by je nastartoval. Kolínští Kozlové si tak po výhře 3:0 pohodlně dokráčeli pro tři body a narozdíl od minulých dvou zápasů je to ani nestálo příliš sil. Jako mašli na tříbodový dárek dostal kolínský gólman Brázdil vychytanou nulu.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Zápas se nakonec odehrál i přes vyhlášení státního smutku v původním termínu, hráči i fanoušci na začátku uctili památku zemřelého prezidenta Václava Havla minutou ticha.

V první šanci se objevila ve 2. minutě Kotlíkova lajna, Kolínští kontrovali střelou Morkese, jehož pokus přes Smejkala Sláma s námahou vyrazil. Jeho kolínskému protějšku Brázdilovi sice na začátku zápasu padaly po nejistých zákrocích puky, ale domácí toho ke skórování nevyužili.

Na začátku 3. minuty vyfasoval Pospíšil k menšímu trestu deset minut navíc za poznámky na adresu rozhodčího. Přesilovku Plamenů ale po necelé minutě utnul svým faulem Man, a síly se srovnaly. Jen co naskočil pátý kolínský hráč na led, vstřelili hosté první gól. V čase 4:07 se prosadil bekhendovou střelou Mejzr, kterého vybídl zpětnou přihrávkou Morkes – 0:1.

A než se domácí z úvodního direktu vzpamatovali, inkasovali podruhé. V polovině 8. minuty obránce Krejnus přihrávkou naslepo ve středním pásmu našel jen rozjetého soupeře. Herwig za červenou převzal puk a tváří v tvář Slámovi vyzrál na žďárskou jedničku střelou mezi betony – 0:2.

Když se domácí občas přes napadání ve středním pásmu dostali do šancí, jako třeba na konci 10. minuty Bukáček, trefili jen Brázdila. Mnohem rušněji bylo před Slámou. Kolínský Martin Ježek se proháčkoval až před gólmana Plamenů, o chvíli později po pěkné kombinaci Pácal minul poodkrytou domácí branku.

Že mají Plameny daleko do své obvyklé herní pohody z minulé středy, potvrdil závěr první třetiny. Vyloučený Plachý už sice skočil na led, ale Kolínští ještě jednou nahodili od modré, puk se zastavil u Morkese, který jej zády k brance posunul do strany na volného Pospíšila. Forvard, který už mezitím po odpykání desítky naskočil zpátky do hry, neměl problém trefit čtrnáct vteřin před sirénou poloprázdnou branku – 0:3.

V první přestávce udělal trenér Kuchyňa několik změn. Posadil Krejnuse s Dítětem, místo nich naskočil Šír s Fúzikem, navíc prohodil kromě Kotlíkovy lajny i oba zbývající útoky, ve kterých tentokrát chyběl kvůli studijním povinnostem Martin Sobotka.

Velkou šanci měl hned po pár vteřinách po buly Kotlík, kterého nezištně našel Kočan, jenže centr první lajny trefil jen připraveného gólmana. Do tempa se domácí nedostali ani ve dvou po sobě jdoucích přesilovkách. Těžkopádně rozehrávali a prakticky se nedostali ke střele. Z tribun se poprvé ozval hlasitý pískot a kotel výrazně ubral na podpoře.

Kolínským stačilo kontrolovat hru a nikam se nehnat, občasné výpady před branku pochytal Sláma.

Ve 34. minutě v signalizované výhodě měl superšanci Kočan, ale branku minul, gólem neskončily ani pokusy Ježka s Manem. Kozlové mohli zvýšit náskok opět těsně před druhou sirénou. Malý uháněl z úhlu sám na Slámu, žďárský gólman mu místo na zakončení nenechal.

Třetí třetina začala opět velkou žďárskou šancí, která jen potvrdila večer plný zmaru. Kočan v samostatném úniku trefil jen ochrannou síť nad brankou…

Kozly v závěrečné desetiminutovce nemuselo mrzet ani to, že nevyužili přesilovku 4 na 3, ani následnou výhodu dvou hráčů v poli. V největší akci se objevil Mejzr, ale po krásné kolínské kombinaci minul branku.

Místo velké podívané, kterou nabídly předchozí dva vzájemné zápasy tradičních rivalů, tak fanoušci v závěru začali skandovat „My chceme Žďár!“ a „Kuchyňa ven!“. Plameny v posledních deseti zápasech vybojovaly v deseti duelech pouze jedenáct bodů a stejně jako loni se před Vánocemi dostaly do krize. Poslední letošní zápas sehrají příští středu v Brně na ledě Techniky, která prohrála tři zápasy v řadě.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

První třetina byla z naší strany velmi špatná. Udělali jsme dvě chyby, soupeř nás okamžitě potrestal dvěma góly. Nemůžu říct, že by dnes byl Kolín extrémně nebezpečný. Do druhé třetiny jsem proházel dvě pětky, od druhé třetiny jsme se nějakým způsobem zvedli, ale jak říkám pořád, když nedáme vyložené šance, bez toho vyhrát nemůžeme. Ať už byl herní projev jakýkoliv, mohlo to být po dvou třetinách 2:3. Když nedáme takové šance, je to naprostá bezmoc. Mrzí mě to, jsem z toho smutný, ale góly za hráče nikdo jiný nedá. Chyboval i Kolín, z toho jsme měli vyložené šance, ale my je prostě neproměníme. Hráči teď mají do 26. prosince volno, pak nás čeká zápas na Technice.

Stanislav Bednář (trenér TJ SC Kolín):

Dneska není moc o čem se bavit. Minule nás domácí v první třetině tak zmáčkli, že jsme nevěděli, kam dřív skočit a měli jsme štěstí. Dnes mi přišlo, že se domácí k ničemu nedostali. Měli sice pár šancí, ale ty vyplynuly spíše z našich blbostí. Pro nás to dneska nebyl těžký zápas, po první třetině už jsme si jen udržovali vedení. Jak minule tady, tak u nás v Kolíně, hrál Žďár mnohem lépe. Přitom mají dobré mužstvo a trenéra, který hokeji rozumí, dneska jim to asi moc nesedlo. To se někdy stane, že přijde období, kdy se týmu nedaří.

Fotogalerie