Vajgar nepřipustil žádné překvapení

Zveřejněno 16.02.2011 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
ČF1, úterý 15.2.2011
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Kubeš - Zíb, Chmel, Mazanec D., Tupý, Dvořák Mi., Heršálek, Procházka, od 41. min. Jáchym - Bula, Kupec, Dvořák Ma. - Mikš, Milotinský, Skokan - Matušík, Mařík, Stejskal - Hofmeister, Sýbek
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Šír, Doležal, Pleva, Střecha, Sobotka R., Kolda, Jan - Sobotka M., Plachý, Vránek - Dítě, Kunstmüller, Bukáček - Ježek, Štěpánek, Dobiáš - Malec, Slavík, Hron
Branky a nahrávky: 19. Milotinský (Mazanec D., Tupý), 28. Milotinský (Skokan, Mazanec D.), 33. Mikš (Matušík, Zíb), 46. Bula (Kupec, Dvořák Ma.), 49. Stejskal (Tupý, Skokan), 55. Procházka (Kupec, Dvořák Ma.)
Rozhodčí: Pražák - Hák, Zíka
Vyloučení: 6:10
Využití: 4:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 890 Střely na branku: 27:19
Průběh utkání: 6:0
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C - První čtvrtfinálové utkání hrané u břehu Vajgaru žďárským Plamenům nevyšlo. Jindřichův Hradec od prvních chvil plnil svoji roli favorita. Hosté dokázali obětavou hrou a vynikajícími zákroky brankáře Slámy, až do závěru první třetiny držet bezbrankový stav, ale domácí přeci jen ještě před první sirénou získali vedení. To pak navyšovali ve zbývajících třetinách, kdy přidávali vždy o jednu branku víc. Žďárští podali bojovný a sympatický hokejový výkon a porážka „kanárem“ je možná až příliš krutě vysoká. Jindřichův Hradec ale předvedl, že pomyslný titul pro vítěze základní části, je ve správných rukou a naprosto zaslouženě získal vedení v sérii, která se ve čtvrtek přestěhuje na žďárské Bouchalky.

AKTUALIZOVÁNO - ohlasy trenérů

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Kuchyňův tým odcestoval k zápasu v poněkud improvizované sestavě. Doma musel zůstat horečkami zužovaný Heřmanský, chyběl také Souček a na dopoledním tréninku si obnovil zranění Man, ze studijních důvodů chyběl také Kotlík. Do zápasu se tak dnes dostalo několik juniorů. Vajgar nastoupil do utkání včetně Roberta Procházky, který původně měl ještě chybět, ale domácím vypomáhal hlavně v přesilových hrách.

Domácí byli v úvodu aktivnější, Jan Bula vyslal ne zrovna prudkou střelu, Marek Dvořák pálil z mezikruží jen do náruče brankáře Slámy. Za hosty o sobě dal vědět Roman Sobotka, který vyslal nepříjemnou střelu od modré čáry. Ve 3. minutě netrefil Kupec puk před žďárskou branku při početní výhodě. Na konci 5. minuty neuhlídal Michael Dvořák Štěpánka, který ale nakonec Kubeše neohrozil, protože hradecký bek napravil své malé zaváhání. Sedmá minuta přinesla útočné snažení Kunstmüllera s Bukáčkem, ale Kubeš ve finále nemusel vůbec zasahovat.

Vajgar měl v 9. minutě další šanci v početní výhodě. David Mazanec spolu s Alešem Skokanem ostřelovali Slámovu branku, ale Plameny odolaly. V úvodu 11. minuty měl tutovku na holi David Kupec, ale před odkrytou brankou netrefil skákající kotouč. Poté si zahráli přesilovku i hosté ze Žďáru nad Sázavou. Největší příležitostí byl pokus Luboše Kunstmüllera, který trefil Kubeše do masky. Převaha Vajgaru byla v druhé půlce úvodní třetiny patrná. Milotinský nedosáhl na teč, Michael Dvořák pálil od modré, David Mikš neprostřelil hráče před sebou. Tlak gradoval v poslední pětiminutovce prvního dějství. Šance Milotinského a Skokana si cestu do brány nenašly. V oslabení střílel golfem Marek Dvořák. Do konce první třetiny chyběla minuta a půl. Vajgar vyhrál buly, David Mazanec vystřelil od modré a Michal Milotinský lehce ztečoval puk do branky – 1:0.

Žďár zahájil druhou třetinu přesilovou hrou, Bukáček protáhl Kubešův pravý beton. Ve 23. minutě předvedl dva pokusy rychlík Milotinský, poprvé minul svým bekhendem branku, podruhé mu k zakončení chyběl krůček. Hosté o sobě dali vědět v závěru 24. minuty, kdy Jiří Dítě vystřelil spíše z nouze a odražený puk jen o centimetry minul branku. Žďár měl v této fázi hry i další pokusy, ale Tomáš Kubeš byl v úterý večer jistotou v brance Vajgaru. Ve 27. minutě faulovali chvilku po sobě dva hosté a Vajgaru stačilo 15 vteřin k překonání Jiřího Slámy.

Kotouč putoval od Davida Mazance přes Aleše Skokana do mezikruží k Michalu Milotinskému, který nechytatelně poslal Vajgar do dvoubrankového vedení – 2:0. V polovině utkání se drali hosté do rychlého protiútoku, ale Martin Mařík se dobře vrátil a vše překazil. Ve 32. minutě se rychle přesouvali směrem k hradecké brance Vránek s Martinem Sobotkou, ale nebezpečně nezakončili. O pár okamžiků později hákoval Jiří Dítě a v následné přesilovce David Mikš elegantně zasunul kotouč mezi Slámovy betony po asistenci Jakuba Matušíka s Petrem Zíbem – 3:0. V závěru prostřední třetiny, se trochu zaplnily trestné lavice na obou stranách, ale žádná výrazná šance se nezrodila.

Převaha Hradce pokračovala i po druhé přestávce. Marek Dvořák minul žďárskou branku, Tupý pálil ze středního pásma. Na konci 46. minuty se David Kupec natlačil za hostující obranu, sám ještě Slámu nepřekonal, ale dorážka Jana Buly již v brance skončila – 4:0. O půl minuty později měl skvělou pozici Vladimír Stejskal, po jehož bekhendu se puk svezl po Slámově rameni těsně vedle branky. Ve 49. minutě motala hradecká první formace hostům hlavu a Pleva si pomohl faulem. Tomáš Tupý clonil před brankou Žďáru, odražený puk poslal na hůl Vladimíra Stejskala a rázem to bylo 5:0.

Šestý mohl padnout o pár vteřin později, Marek Dvořák se doslova nacpal za hostující obranu, ale jeho pokus zřejmě nepřekročil brankovou čáru. Červené světlo za brankou se nerozsvítilo a tak nebyl gól uznán. V 54. minutě Martin Sobotka zahrál nedovoleně vysokou holí a Vajgar dostal další možnost přesilové hry.Robert Procházka nejprve orazítkoval tyčku, aby z dalšího pokusu skóroval. Sjel si z modré s pukem na holi dva tři metry směrem ke Slámovi a nechytatelnou dělovkou počtvrté využil přesilovku – 6:0. Zápas se již dohrál, David Mazanec trefil jen boční síťku, Sýbek tečoval Jáchymovu ránu jen do Slámy.

Diváci viděli kvalitní a atraktivní hokejové utkání, které mělo vysokou úroveň hodnou zápasu play-off. Někteří místní diváci dokonce hodnotili utkání, jako dosavadní vrchol sezóny. Vajgar prokázal svoji obrovskou sílu a vynikající kvality a nepřipustil nějaké překvapení ze strany Žďáru. Ve čtvrtek přijedou jindřichohradečtí hokejisté do Žďáru s mečbolem. Plameny budou muset zmobilizovat všechny síly, schopnosti a um, chtějí li pomýšlet na zdramatizování série. Několikrát v sezóně to již ale dokázali, takže se necháme překvapit a budeme doufat, že čtvrteční duel nebude zároveň posledním v letošní sezóně.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Byl to velmi kvalitní zápas prvního kola play off, který měl všechny parametry takového utkání, byl tam náboj, tvrdé souboje, výborní brankáři i skvělá atmosféra. Ten výsledek je krutý a úplně neodpovídá výkonu mužstva v zápase. Čtyři z těch šesti branek, jsme dostali při soupeřových přesilovkách a tu druhou, která byla zřejmě rozhodující, dokonce ve třech proti pěti. Musím však uznat obrovskou sílu soupeře, který má skvěle sestavený tým. Jak říkám hráli výtečně, je to velmi silný soupeř, ale na druhou stranu jsme jim to dnes až příliš ulehčili. Pokud se vyvarujeme našich zbytečných faulů, tak si myslím, že to bude mít Vajgar ve Žďáře ještě hodně těžké.

Miloslav Čech (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):
Jednoznačně hodnotím velmi vysoko úroveň zápasu. Stejně tak hodnotím velmi dobrý výkon soupeře, který přivezl opravdu kvalitní tým a dobře připravený. Měli jsme nějaké zprávy, že se tam nějací beci urazili, ale možná neměli místo a já se nedivím, protože tohle je hodně dobrý mančaft. Dnes rozhodly individuální chyby a potrestané přesilovky. A na přesilovky se play-off hraje, ty rozhodují zápasy. Proto jsme na poslední chvíli rozhodli o zařazení Roberta Procházky, který je zraněný, ale do přesilovek jsem ho využili, aby šel na střelu apod. Hodně jsme to právě na ty přesilovky nabili a byli jsme na to připravení. Ale jak říkám, byl to hodně silný soupeř a hodně si tohoto vítězství cením.