MD : Naposledy a drama až do konce

Zveřejněno 28.03.2011 | Zdeněk Kulíšek
SKLH Žďár nad Sázavou Liberec B
36., sobota 26.3.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Liberec B ZNS - LBB
SKLH Žďár nad Sázavou: Zelený (Peška) - Němec A (C), Macek, Půža, Koláček J., Koláček R. - Šimák, Jícha, Pazourek - Kittler, Skotar, Šebesta - Vacek, Němec R., Prchal - Šmída, Mäki
Liberec B: Krejbich (Dědek) - Kolmann, Divila, Čejka, Nosek, Pacan, Vondráček, Macek (C), Kratochvíl, Verner, Revaj, Roháček, Potocký, Švík, Sýkora, Špinka
Branky a nahrávky: 44.Pazourek (Mäki), 53.Pazourek (Mäki), 56.Němec A. (Němec R.) - 3.Roháček (Verner), 8.Verner (Nosek), 12.Potocký (Kolmann), 31.Verner
Rozhodčí: Marek Honza - Jan Doležal, Filip Honza
Vyloučení: 5:6
Využití: 1:0 V Oslabení: 2:0
Střely na branku: 38:14
Průběh utkání: 0:4, 3:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Liga mladšího dorostu zahájila svoji soutěž v sobotu 4.září 2010 a její poslední kolo bylo na pořadu opět v sobotu 26.března 2011. Třicátéšesté kolo skupiny Střed tak svedlo na stadionu na Bouchalkách mužstvo žďárských Plamenů proti rezervě libereckých Bílých Tygrů. Očekával se vyrovnaný souboj neboť předcházející střetnutí této sezony neměla jasného favorita a skončila vítězstvím Liberce 5:3 a 5:4 po samostatných nájezdech a jedno vítězství utržili i žďárští poměrem 5:1. Liberečtí praktikují po celou sezonu ofenzivní pojetí hokeje a počet jejich vstřelených branek byl po před utkáním druhý nejvyší v tabulce. Naopak Žďár byl před utkáním mužstvem, které obdrželo nejmenší počet branek ze všech mužstev v dosavadním průběhu sezony. Chystal se tedy souboj "nejlepší" obrany s jedním z "nejlepších" útoků soutěže.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Před zápasem se očekávalo zdaly se prosadí kvalita libereckého útoku nebo žďárské obrany a golmana. Byl to útok Bílých Tygrů. Tři branky jak přes kopírák za dvanáct minut úplně rozhodili domácí mužstvo. Liberečtí si najížděli na dlouhou přihrávku až na soupeřovu modrou a využívali nerozhodnosti domácích obránců a špatné obrané hry domácích útočníků ve středním pásmu. Tím se dostávali tváří v tvář golmanovi a svoje nájezdy neomylně proměňovali. Postupně se to ve třetí minutě povedlo Roháčkovi po pasu od Vernera, v osmé minutě to byl Verner po přihrávce Noska. Tomu umožnili hráči domácích i dorážku když první střelu Zelený kryl. Absenci jakéhokoli bránění ve středním pásmu potrestal ještě ve dvanácté minutě Potocký kterého vyslal do brejku Kolmann. Domácí se sice z branek poměrně brzo oklepali a ohrožovali hostujícího golmana, ale obětavě hrající liberečtí jim skórovat nedovolili. Do kabin se tedy odcházelo za stavu 0:3 i když poměr střel byl v první třetině 10:4 pro domácí.
Druhá třetina se nesla zcela ve snaze Plamenů o vstřelení branky. Poměr střel vyzněl opět výrazně pro domácí a to 13:7. Jenže to už začal naplno v brance Liberce úřadovat Petr Krejbich. Některé střely vytěsnil se štěstím, ale to k dobrému brankáři neodmyslitelně patří. V době největšího tlaku vybruslil z rohu hřiště Verner a přesnou sřelou do víka vstřelil čtvrtý gól hostí. Tady se ukázal rozdíl ve způsobu a kvalitě zakončení mezi oběma týmy. Domácím slouží ke cti, že ani v tomto případě nepřestali bojovat a dále vytvářeli tlak na Krejbichovu branku. Vstřelit vytouženou první branku se jim však do konce druhé části hry nepodařilo.
Třetí část hry pokračovala ve stejném duchu jako skončila druhá. Dobývání libercké branky pokračovalo ještě s vyšší intenzitou. Poměr střel ve třetí třetině byl 15:4. Krejbich přiváděl hráče Plamenů k šílenství. Nakonec kapituoval po čtyřicetičtyřech odehraných minutách. Servíroval Mäki a do víka pálil Pazourek. Vstřelená branka ještě zvýšila úsilí žďárských a hosté se už soustředili zcela na obranu a jen velmi ojediněle se snažili zahrozit z brejkové akce. Druhou branku opět po přihrávce Mäkiho a střele Pazourka vstřelili domácí v padesáté druhé minutě ve vlastním oslabení. V této pasáži hry mezi padesátoudruhou a padesátouosmou obdrželi domácí tři dvouminutové tresty a minutu a půl se museli bránit i hře pět na tři. Hned po jejím ubránění poslal v padesáté šesté minutě přihrávku na modrou Radim Němec a Adam Němec střelou švihem skóroval potřetí. Do konce utkání zbývaly tři minuty a z toho dvě odehráli domácí bez brankáře. Jejich power play byla ještě umocněna vyloučením libereckého Roháčka. I když Žďár soupeře zatlačil a měl i řadu šancí, branku se mu již vstřelit nepodařilo. Liberečtí si se stěstím a s absolutoriem pro Krejbicha odvezli tři body za vítězství a vysloužili si pozápasové ovace od početné skupiny svých fanoušků, kteří s nimi cestu na Vysočinu absolvovali. Smutní domácí nezůstali ochuzeni a rovněž si vychutnali pozápasovou děkovačku. Nutno uznat, zaslouženě. Nevyhráli, ale Liberci byli víc než vyrovnaným soupeřem.

Ostatní výsledky 36.kola :
Benátky n.Jiz.  -  Kobra Praha         6:0
J.Hradec  -  Třebíč                    0:3
D.Králové/Náchod  -  Č.Budějovice B    5:6(SN)
Krkonoše  - Kolín                      1:9
Kanadské bodování mladšího dorostu a zhodnocení sezony 2010/2011 přineseme v nejbližších dnech na klubovém webu a v regionálních periodicích.
 

Ohlasy po utkání

Zdeněk Kulíšek (Žďár nad Sázavou):
Liberec mě překvapil. Rozhodně nepřijel utkání jen odehrát i když mu relativně o nic nešlo. Jeho hráči byli výborní v zakončení a v obětavosti. V posledním utkání sezony padali do střel jako v play-off. Takové hráče by chtěl mít ve svém mužstvu každý trenér. My jsme bohužel prospali první třetinu. Nemůžu klukům upřít snahu a dokonce je musím i přes prohru za druhou a třetí třetinu pochválit. Ze stavu 0:3 a 0:4 se střašně těžko zvedá. My jsme to dokázali a minimálně bod jsme si z utkání určitě zasloužili. Bohužel rozhodla aktuální forma golmanů a naše střelecká impotence. Je to kolikrát i o štěstí a to se od nás v tomhle zápase šeredně odvrátilo.