Plameny ztratily zápas u Dyje v první třetině

Zveřejněno 12.12.2012 | mk
Břeclav SKLH Žďár nad Sázavou
21., středa 12.12.2012
Břeclav - SKLH Žďár nad Sázavou BRE - ZNS
Břeclav: Zelenka - Dora (A), Šaur, Dufek, Beneš, Koukal, Nekoranec - Kurial, Jurča (C), Bartoš O. – Popolanský, Zábranský, Bartoš M. (A) - Bolfík, Zháňal, Papp
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Smejkal, Šír, Kolda, Vránek, Pleva (A) - Ježek (A), Kotlík, Man - Kunstmüller, Březina, Dítě - Vítek, Kaňka, Plachý (C)
Branky a nahrávky: 3. Bartoš M. (Zábranský, Dufek), 15. Popolanský (Nekoranec), 16. Dora (Jurča), 18. Papp (Beneš), 32. Dora (Bartoš O., Jurča), 33. Bartoš M. (Zábranský, Popolanský), 51. Beneš (Šaur, Bartoš M.) - 24. Plachý (Ježek), 28. Šír (Pleva, Man), 35. Vítek
Rozhodčí: Mech - Chocholouš, Kříž Vyloučení: 7:8 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 150
Střely na branku: 27:34 (11:11, 9:16, 7:7)
Průběh utkání: 4:0, 4:2, 6:2, 6:3, 7:3
B Ř E C L A V - Břeclavští Lvi nachytali Sobotkův tým v nedbalkách hned v úvodní dvacetiminutovce, během které si vybudovali luxusní čtyřbrankový náskok. Zlepšený výkon hokejistů z Vysočiny ve druhé třetině přinesl určitou naději, ale domácí ji opět zchladili a v závěrečné třetině již žádné zdramatizování zápasu nepřipustili. Lvi tak již svoji kořist nepustili a tři body zůstaly na jejich kontě.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Díky nešťastné souhře nepříznivých okolností, odcestoval dnes Martin Sobotka na jih Moravy s hodně okleštěnou a hodně improvizovanou sestavou. Příčinou byla zranění, nemoci, pracovní a studijní omluvenky, zápas juniorky a neuvolnění hráčů, které má Žďár na hostování v 1.lize (celkem 12 hráčů ze soupisky!). Pomoci musel dokonce Jakub Vránek, který sice v rámci možností trénuje, ale v posledních dvou sezónách nastoupil pouze do dvou utkání. Citelné ztráty utrpěly především obranné řady, kde zaskakoval Ondřej Ježek.

Úvod zápasu přinesl oboustranně opatrnou hru a hlavně z domácích byl cítit určitý respekt z favorita. Břeclavští však záhy vycítili, že Plameny dnes nehoří spalujícím žárem a udeřili. Po třech minutách se před Opršala důrazně natlačil Martin Bartoš a šikovnou kličkou zasunul kotouč do branky – 1:0. Za necelou minutu musel Opršal řešit nebezpečnou střelu Kuriala z mezikruží, ale jinak se nic zajímavého na ledové ploše dlouho nedělo.

Hra byla často kouskována technickými přestupky jako ofsajdy a zakázanými uvolněními a řídce zaplněný břeclavský stadion se pohledným hokejem rozhodně nekochal. Zato druhá desetiminutovka již zvedla diváky ze sedadel. Ve dvanácté minutě nabídl Man přihrávkou z rohu slibnou šanci Kotlíkovi, ale jeho zakončení našlo cíl v Zelenkově lapačce.

Na druhé straně se famózním zákrokem blýskl Opršal, když Pappovu střelu do odkryté brány skokem skryl do své lapačky a nikdo na stadionu nechápal, jak je možné že není v síti. V patnácté minutě se však již skóre měnilo. Nejprve sice měli velkou šanci hosté, ale v závaru před Zelenkou se nedokázali prosadit ani Man ani Březina a tak opět přišlo ke slovu „nedáš-dostaneš“.

Hned z protiútoku se podobně jako při první brance prosadil Tomáš Popolanský - 2:0. Uběhlo jeden a půl minuty a Opršal lovil ze své branky kotouč potřetí, když nahozený puk Markem Dorou před ním dopadl na hranu a nepříjemně přeskočil jeho připravenou lapačku – 3:0. V osmnácté minutě se do přečíslení dostali Kaňka s Plachým, ale kapitána Plamenů vychytal výborný Zelenka.

A tak znovu udeřilo na druhé straně. Zpoza branky našel Peter Beneš připraveného Marka Pappa, který pohotově uzavřel skóre úvodní dvacetiminutovky – 4:0. Ale nemuselo tomu tak být, kdyby proměnil Kotlík svojí šanci, ve níž se na modré prosmýkl až před Zelenku, jenž však vyrážečkou jeho střelu vytěsnil mimo branku nebo kdyby Jurčova střela jen neorazítkovala tyč žďárské branky.

Do druhého dějství si domácí přinesli přesilovku 4 na 3, ve které jejich velkou šanci zlikvidoval Opršal a hosté se úspěšně ubránili. Následně zvýšili obrátky a bylo vidět, že zdánlivě ztracený zápas nehodlají ještě vzdát. Ve 24. minutě bylo jejich snažení odměněno prvním gólem. Po nahrávce Ondřeje Ježka prostřelil Zelenku z hodně těžkého úhlu Jiří Plachý a vykřesal jiskřičku naděje – 4:1.

Ta však mohla rychle vyhasnout nebýt dalšího fantastického zákroku Opršala, který v leže dokázal hokejkou zachytit kotouč, jenž již mířil do brány. Naopak jiskřička se ještě více rozhořela v osmadvacáté minutě po svižné a přesné střele Vojtěcha Šíra umístěné nad Zelenkovu lapačku – 4:2. Za tři minuty mohlo být hostům ještě veseleji, ale ve chvíli vrcholícího tlaku Žďáru nečekaně vypadla branková konstrukce z předepsaného umístění a gól nemohl být uznán.

Právě v době, kdy se zdálo, že se Plameny vracejí do zápasu a svírali domácí ve značném tlaku, zažehnali Lvi obavy z výsledku dvěma slepenými góly. Nejprve Jurčovu střelu Opršal vyrazil před sebe, ale nedokázal se rychle zorientovat a Marek Dora puk dorazil do brány – 5:2. Vzápětí si kolem žďárského gólmana vybruslil Martin Bartoš a trefou z úhlu do horního rohu vrátil Jihomoravanům pohodový čtyřbrankový náskok – 6:2.

Ani tato těžká rána žďárské hokejisty nezlomila a dál bojovali. Pět minut před druhou sirénou důrazným forčekinkem získal kotouč David Vítek a bekhendem trefil mezírku nad Zelenkovým ramenem – 6:3. Přes několik dalších šancí již hosté více nedokázali a podruhé šli do kabin výrazně spokojenější domácí hokejisté.

Do závěrečné třetiny nastoupili Žďárští s viditelnou snahou ještě se o výsledek poprat. Domácí však hráli ve velké pohodě a pokusy hostů dokázali odvracet a navíc vše jistil bezchybný Zelenka. Definitivní konec nadějím přišel v polovině třetiny.

Do brejku se dostal Zábranský, ale Opršal se jeho střelou mířenou mezi betony přelstít nenechal. Ovšem po následném závaru poslal sudí na trestnou lavici pro jistotu hned dva hráče Plamenů a hosté dostali dvouminutovou dvojnásobnou početní výhodu.

Po půl minutě ji dokázal využít Peter Beneš střelou po ledě, kterou stačil Opršal pouze svými betony ztlumit, ale kotouč doklouzal až za brankovou čáru – 3:7. Zbývající minuty přinesly několik vzájemných potyček mezi oběma soupeři a několik dalších vyloučení, takže pohledných hokejových si již diváci příliš neužili. Výjimkami byly dvě velké šance Žďáru, ale Zelenka vychytal Kotlíka i Březinu, takže se skóre již neměnilo.

Plameny ztratily utkání v první třetině a do Žďáru se vracejí s prázdnou. Ani napodruhé tak Žďárští nedokázali na břeclavském stadionu uspět. Přes porážku dál drží v druholigové tabulce třetí místo s jednobodovým mankem na druhou Techniku, která dnes prohrála v Nymburku, čímže se NED dotáhl na rozdíl jediného bodu za SKLH.

Druhý pokus o import bodů na Vysočinu z dvouzápasového tripu po hřištích soupeřů, bude mít Sobotkova družina v sobotu, kdy pocestuje také na jih, ale tentokrát na jih Čech k rybníku Vajgar do Jindřichova Hradce.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér HC Lvi Břeclav):
„Nezačali jsme úplně nejlíp, ale paradoxně jsme dali v první třetině čtyři góly. Kluky jsem upozorňoval, že Žďár má dobré mužstvo a nebude to ještě jednoduché. Přesto jsme ve druhé třetině dali soupeři prostor a ten začal stahovat. Naštěstí jsme dali další branky a je vidět, že kluci góly dávat umí. Protože s takhle těžkým soupeřem dát sedm gólů hovoří za vše. Ve třetí třetině už jsme si to ohlídali.“
Foto: ihcbreclav.dnh.cz

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Budu se asi opakovat a klukům to říkám pořád. Jak končíme předchozí zápas, tak začneme ten další. Je to vždy už jakási příprava na ten další zápas.

Martin Sobotka
A dnes se to znovu opakovalo. Jak špatně jsme dohráli zápas s Chotěboří, tak stejně špatně jsme začali dnes v Břeclavi. A ta první třetina rozhodla. To už se pak těžko dohání, obzvláště na soupeřově hřišti a ještě když nejsme v plné sestavě. Sice jsme pak snížili a vypadalo to ještě nadějně, ale pak nám soupeř zase utekl na 6:2 a byli jsme tam kde předtím a to nás hodně srazilo. Kluci sice bojovali a chtěli, ale už to nešlo. Bohužel ty absence byly dnes znát až moc a především v obraně to bylo markantní. Měli jsme čtyři obránce a kluci se fakt snažili, ale obzvláště na tom velkém hřišti to prostě bylo znát. Nedá se nic dělat, musíme se z toho rychle oklepat a jedeme dál, zápasů je ještě hodně.“