Poločasové bilancování s čísly a s Martinem Sobotkou

Zveřejněno 04.12.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Víkendovými zápasy skončila první polovina základní části letošního ročníku druhé ligy. Přestože již klepe na dveře druhá půle, která vypukne hned ve středu, přinášíme vám opět několik zajímavých statistických údajů a rozhovor s trenérem Martinem Sobotkou, ve kterém hodnotí první poločas sezóny.

Foto: Tomáš Marek

Týmové statistiky

Legenda:

BC - celkem získaných bodů / BZC – průměr bodů na zápas celkem
BD - počet bodů získaných doma / BZD - průměr bodů na zápas doma
BV - počet bodů získaných venku / BZV - průměr bodů na zápas venku

VGC – vstřelených gólů celkem / VGZ – průměr vstřelených gólů na zápas
IGC – inkasovaných gólů celkem / IGZ – průměr inkasovaných gólů na zápas
SBS – počet střel na branku soupeře / SVG – počet střel na 1 vstřelený gól
SBŽ – počet střel na branku Žďáru / SIG – počet střel na 1 inkasovaný gól
USŽ% - procentuální úspěšnost střelby Žďáru / USS% - procentuální úspěšnost střelby soupeřů

CTM – celkem trestných minut / TMZ – trestných minut na zápas
CPH – celkem přesilových her / CO – celkem oslabení
VPH – počet využitých přesilových her/ UO – počet ubráněných oslabení
ÚVPH% - procent. úspěšnost využití přesil. her / ÚUO% - procent. úspěšnost ubráněných oslabení
IGPH – inkasovaných gólu v přesilové hře / VGO – vstřelených gólu v oslabení

NC – návštěvnost celkem
PNC – průměrná návštěvnost na zápas

Poznámka: V týmových statistikách není započítaný předehraný zápas 24.kola TEB -ZNS.

Individuální statistiky

Nejproduktivnější hráč: Jiří Plachý - 18 bodů (10+8) / 14 zápasy = 1,3 bodu na 1 zápas
Nejproduktivnější obránce: Pavel Staněk - 11 bodů (3+8)
Nejlepší střelec: Jiří Plachý – 10 branek
Nejtrestanější hráč: Tomáš Smejkal - 59 minut (12x2min, 1x5min + 10min OT + DKU OT)
Nejrychlejší branka: Luboš Kunstmüller - čas 00:40 22.9.2012 3.kolo Břeclav – Žďár (5:3)

Martin Sobotka

Jak hodnotíte první polovinu základní části resp. druhou čtvrtinu?
Hodnocení se bude odvíjet od našeho postavení v tabulce a počtu získaných bodů, takže bude spíše pozitivní. Když to vezmu odzadu, tak nám výborně chytají gólmani. Ať je to Petr Opršal nebo Jirka Sláma, oba chytají, řekl bych, nad poměry a myslím, že takhle kvalitní a vyrovnaná brankářská dvojice ve Žďáře dlouho nebyla a jsem strašně rád, že se klukům takhle daří. Myslím si, že ohromně se zvedá obrana. Když budu vycházet ze statistiky obdržených branek a průměru na zápas, patříme ke špičce ligy. Samozřejmě vím, že tam pořád rezervy máme a je stále na čem pracovat. Chyby se tam stále objevují, ale je asi pochopitelné, že bez chyby se dá hrát jen těžko. Jde jen o to, ty chyby minimalizovat, což se nám myslím celkem daří. Třeba i to, že jsme v Hodoníně dostali jen tři góly, je určitě dobrá vizitka. Kromě Techniky tam všichni dostávají podstatně víc - šest, sedm, devět i dvanáct branek. Takže co se týká defenzivy, nazval bych to mírnou spokojeností. Útočná fáze jde určitě nahoru a co mě především těší, je zlepšení produktivity. Vždyť přestože jsme ve druhé čtvrtině vyslali na soupeřovu branku méně střel, dali jsme víc gólů. Což se projevilo i na procentuálním zvýšení úspěšnosti střelby, která je nyní nebezpečnější a účinnější. Myslím, že je to i výsledek dobré práce kluků na tréninkách, kde se snažíme ty situace simulovat při různé hře na malém prostoru, tři na tři ve třetině apod. Tam vznikají pak ty zápasové situace, jako pohotová střelba, rychlé dorážky, tečování, clonění gólmanovi, nutnost rychlého rozhodnutí a reakce, orientace a důraz v předbrankovém prostoru atd. Právě odtud se branky dávají a tam se rozhodují zápasy. Druhá věc jsou pak situace, kdy se dostaneme několikrát za zápas do samostatného nájezdu, ale tam je to už o tom, jak to ten hráč vyřeší a spíš je to věc jeho chytrosti a šikovnosti. Takže ani na ofenzivu si rozhodně nemohu stěžovat.

Je známo, že velký vliv a často i rozhodující, mají přesilovky a oslabení…
Tam vidím jednu z hlavních příčin letošních dobrých výsledků. Máme teď 96% ubráněných oslabení a ve druhé čtvrtině jsme dostali jen dvě branky z přesilovky soupeře a to si myslím, že je trochu unikát. Ve druhé části jsme vylepšili i využití přesilovek, kde jsme dosáhli téměř 20%. Prakticky jsme využili každou pátou přesilovku, takže i tohle je dobré. Inkasovali jsme sice jeden gól při své přesilovce, ale zase jsme dva dali při vlastním oslabení, takže ani tam nevidím nějaký problém.

Souvisí s tím i jedna zajímavost. Ve druhé čtvrtce jste jen ve třech zápasech nedokázali využít ani jednu přesilovku a byly to právě ty tři zápasy, které jste prohráli…
Ano a to je právě ono, přesilovky skutečně patří v dnešním hokeji k rozhodujícím prvkům. Řekl bych, že patrné to bylo hlavně v tom zápase s Pelhřimovem, kdy jsme se v té kombinaci začali utápět a hráči se nechali trochu strhnout právě pod tím dojmem, že přesilovky jsou naší silnou zbraní a byli si až příliš jistí. Doufám, že teď už zase začneme víc střílet a víc se tlačit do branky a zase ty góly dávat.

Kýžený zisk dalších patnácti bodů byl ve druhé čtvrtině splněn a dokonce mírně překročen, takže po téhle stránce je určitě také spokojenost…?
Před sezónou jsem veřejně říkal, že chci hrát pohledný a atraktivní hokej pro diváky, aby je bavil a rádi na něj chodili. V tomhle směru si troufnu neskromně říct, že to docela plníme a doufám, že většina těch zápasů se divákům opravdu líbila. No a ty body, to je takový spíš můj osobní cíl, který jsem nechtěl tak úplně veřejně vyhlašovat. Je to spíš takový propočet a předpoklad, že pokud by se nám dařilo jej naplňovat, tak bychom měli na to čtvrté místo dosáhnout. Začínali bychom play-off doma a určitě bychom byli nadmíru spokojení a věřím, že i fanoušci. Zatím se nám tedy ten můj cíl patnácti bodů za jedno kolo daří plnit, ale máme teprve polovinu a bude to ještě hodně těžké. Samozřejmě si to nepřejeme a doufám, že se to nestane, ale můžeme nakonec skončit třeba pátí nebo šestí.

Máme za sebou polovinu základní části. Jak se Vám zatím jeví soupeři, koho považujete za hlavního favorita a myslíte, že bude nakonec Žďár mezi těmi nejlepšími?
Za sebe vidím, jednoznačně jako nejlepší Hodonín, pak vypadá dobře Technika a od toho třetího místa se to může poskládat všelijak. My budeme dělat všechno proto, abychom se dostali co nejvýše a kdyby se nám to podařilo uhrát do té čtyřky, byla by to určitá odměna i pro naše diváky a fanoušky, kterých pomalu, ale jistě přibývá a jsem za to moc rád. Chtěl bych jim tímto poděkovat nejen za to, že na zápasy chodí, ale také výborně fandí, ženou hráče a když při zápase s Technikou tleskal celý stadion, byl to nádherný zážitek a velká odměna.

Připravujete ještě nějaké změny v kádru?
V současné chvíli žádné změny nepředpokládám, tým je stabilizovaný, funguje to a byla by škoda do tohoto dobře rozjetého stroje nějak zasahovat. Příchod žádných hráčů neplánujeme a jedinou drobnou změnou, ke které by mohlo dojít, je odchod brankáře Linharta do Chotěboře, kde o něj projevili zájem. To ale zatím není dořešené, nicméně my s tím nemáme problém a od začátku jsme byli s Tomášem domluvení, že je tu jako trojka a pokud by měl jiné angažmá, bránit mu nebudeme.

Takže hráčů máte dostatek a nebojíte se nějaké nenadálé situace?
Pokud by nastal nějaký nečekaný pád ohně nebo epidemie, museli bychom to řešit, ale za normálních okolností by neměly žádné potíže nastat, protože ten kádr máme poměrně široký a i v rezervě máme dobrou kvalitu. Brankáři tedy zůstanou Sláma s Opršalem. Útočníků máme v základu jedenáct a v případě nějakých zranění nebo nemocí máme v záloze kluky, kteří jezdí hrát do Poličky Patrika Slavíka a Honzu Šimona a v juniorce je Kuba Fúzik. V obraně je to trochu složitější tím, že máme dva hráče Martina Jíchu a Petra Beneše na střídavých startech a jsme závislí na tom, zda nám je uvolní. Navíc u Beneše je to z Berouna ještě komplikovanější. Máme ale také kvalitní rezervy jako je Vojta Šír a Tomáš Doležal, případně ještě v juniorce máme Míru Jana, který hrál v Kolíně a jevil se velmi dobře. Takže jak jsem řekl, žádné změny neplánujeme, budeme bojovat v současné sestavě a v případě potřeby budeme sahat do vlastních zdrojů.

Nejtěžší otázka nakonec. Máte už recept na to, jak odehrát tu druhou polovinu soutěže stejně dobře jako tu první a vyhnout se nějakému případnému propadu?
Jednoduchý recept neexistuje a dnes nikdo neví, jak to půjde dál. Může přijít krize, přestane se dařit, přijdou zranění, opustí nás štěstí, prostě je to sport... Je tu jen poctivá práce, ve které musíme pokračovat. Nesmíme usnout na vavřínech a myslet si, že to půjde samo a budou nám ty body jen tak dál naskakovat. Tak to není a bez tvrdé práce a nejvyššího nasazení v každé minutě každého zápasu, to nepůjde. Jako výhodu a určitou naději vidím to, že kluky začalo hodně bavit vyhrávat, každé vítězství si ohromně užívají a nechtějí prohrávat a nejdůležitější je to, že se o ten úspěch dokážou poprat.