Spartakovci dobyli Bouchalky

Zveřejněno 28.11.2012 | jk, mk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
17., středa 28.11.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Smejkal, Kolda, Střecha, Staněk, Šír, Pleva, - Man, Hron, Kotlík - Ježek, Březina, Dítě - Vítek, Kaňka, Plachý (C)
Lední medvědi Pelhřimov: Čekal - Tobola, Adam, Jelínek, Veselý, Martínek, Posmyk, Kasalý D., Suk - Tecl (C), Plachý, Hrbatý - Hadrava Martin, Bezděk, Kubát - Votápek, Hadrava Marek, Kasalý F. - Kozlík.
Branky a nahrávky: 2. Dítě (Ježek, Staněk) - 20. Bezděk (Hadrava Martin, Tobola), 36. Plachý (Hrbatý, Tecl), 55. Hadrava Marek (Hadrava Martin, Bezděk), 57. Tobola (Kubát)
Rozhodčí: Veinfurter - Novák, Potůček Vyloučení: 6:6 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 621
Střely na branku: 35:27 (15:12, 9:6, 11:9)
Průběh utkání: 1:0, 1:4
Hráč zápasu: Dan Kotlík (ZNS), Jan Čekal (PEL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Jako již tradičně, přineslo dnešní derby Vysočiny atraktivní, rychlý a bojovný hokej. Po vynikajícím nástupu domácích Plamenů do zápasu, ve kterém se ujaly vedení, přišel obrat a hostující Spartak vynikajícím výkonem vrátil Žďáru porážku z prvního zápasu na vlastním ledě. SKLH tak teprve podruhé v sezóně pocítil hořkost porážky ve svém stánku na žďárských Bouchalkách.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

V úvodu utkání mohli diváci sledovat bleskový nástup domácích Plamenů, které zavřely svého soupeře v jeho pásmu a nepustily, dokud po 93 sekundách nedal branku Jiří Dítě, jenž po souhře s Ježkem a Staňkem přesnou ránou do levého horního rohu překonal Čekala v hostující brance – 1:0.

A další šance následovaly. Tvaří v tvář pelhřimovskému gólmanovi neuspěl Hron a především nádherné sólo Michala Kaňky, který se prokličkoval až před Čekala, doslova volalo po góle. Hostující strážce svatyně však naznačil, že dnes to nebudou mít domácí hráči s jeho překonáním snadné. A skutečně tomu taky bylo.

Žádnou z dalších šancí Žďár nevyužil a Spartak se začal od poloviny první třetiny probouzet. Především hostující Bezděk se svojí formací dělali Opršalovi velké starosti. Také domácí gólman se však překonával a držel těsné vedení Plamenů až do poslední minuty úvodního dějství. Tlak hostujícího Pelhřimova však stále narůstal a domácí obrana byla značně přetížena.

Půl minuty před první sirénou, při hře čtyři na čtyři, přeci jen Opršal kapituloval. Zpětnou přihrávku Martina Hadravy od mantinelu zakončil nad jeho vyrážečku Libor Bezděk – 1:1. Tak se také dohrála úvodní část zápasu.

Do druhé části vstoupili opět aktivněji domácí, kteří mohli díky Manovi opět vést, ale Čekal se vytasil s dalším parádním zákrokem. Ovšem to už se hrálo nahoru dolů a šest stovek přítomných diváků mohlo sledovat parádní hokejové představení, plné skvělých akci a vynikajících zákroků obou gólmanů.

Opršal se musel hodně natahovat po nebezpečném pokusu Hrbatého. Po dalším závaru před domácí brankou si šel na trestnou lavici sednou Jiří Dítě za sekání a hosté se dostali do tlaku. Sice svojí přesilovku nevyužili, ale Tecl s Plachým sehráli pěknou akci, která ještě brankou neskončila. Ale měla se stát varováním před dalšími ataky Spartaků.

Na druhé straně zahrozil Ježek, který prověřil Čekala od modré, jenž vůbec nic neviděl, ale dokázal si poradit i s následnou dorážkou Šíra. Přišla však zřejmě zlomová 36. minuta, kdy se po přihrávkách svého dvojčete Martina Tecla a Jana Hrbatého přesnou dělovkou prosadil Tomáš Plachý – 1:2.

Domácí hráči poté zvýšili obrátky. Na trestnou lavici putoval hostující Kubát a Kaňka s Plachým rozehráli pohlednou přesilovou hru, která však díky hrdinovi dnešního utkání neskončila brankou a Pelhřimovští své vedení ubránili až do konce druhé třetiny.

Na začátku závěrečné části byl po jednatřiceti vteřinách vyloučen domácí Hron a tlak domácích se nekonal. Ale ani Pelhřimov se dopředu příliš neměl. Na trestnou lavici však záhy putoval Tomáš Plachý za vysokou hůl a Žďár si následně zahrál zkrácenou přesilovou hru, kterou ale nedokázal zužitkovat.

Domácí ve snaze po vyrovnání vsadili na ofenzivní kartu, ale to otevíralo prostor pro pelhřimovské nebezpečné výpady. První varování přišlo ve 45. minutě, kdy ujel Plachý, ale Opršal stačil skvěle zasáhnout. Tlak domácího celku vrcholil ve 49. minutě, ale jeho hráči nedokázali překonat Čekala, který neskutečně držel své spoluhráče.

Posléze se začali prosazovat hosté a blížilo se finální rozuzlení dramatického střetnutí. V 55. minutě předvedli z dalšího protiútoku pěknou akci „já na bráchu, brácha na mě…“, sourozenci Hadravové. Martin Hadrava zavezl kotouč před Opršala, který jej ještě vyrazil, ale od brusle dojíždějícího Marka Hadravy putoval kotouč do branky – 1:3.

A o dvě minuty později Spartak zkázu Žďáru dokonal. Kubát ve středním pásmu nahrál na pravé křídlo a Přemysl Tobola se vydal mezi kruhy, odkud přes obránce přesnou střelou švihem prostřelil Opršala – 1:4. Konec zápasu se už dohrál v relativně klidném tempu, když už bylo jasné, že vše je rozhodnuto.

To, že hrdinou večera byl jednoznačně brankář Spartaku Jan Čekal, potvrdilo i závěrečné vyhlášení ocenění pro nejlepší hráče utkání. Za domácí tým byl tímto titulem poctěn neúnavný bojovník Dan Kotlík.

Domácí Plameny dnes utržily teprve druhou domácí porážku, přestože bojovali ze všech sil a neodehráli vůbec špatné utkání. Hosté však podali vynikající výkon a vítězství si plně zasloužili. Oplatili tak Plamenům porážku z domácího ledu v první čtvrtině, když potvrdili současnou skvělou formu a prodloužili sérii výher na čtyři zápasy.

Už tak velmi úspěšnou druhou čtvrtinu, budou moci žďárští hokejisté ještě vylepšit v sobotu. Ovšem k poslednímu zápasu první poloviny základní části pocestují na horký led suverénních hodonínských Drtičů, odkud se body příliš nevozí.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Myslím, že jsme z mého pohledu odehráli dobré utkání. Derby mělo výbornou úroveň, bojovnost, nasazení i atmosféru. To že jsme prohráli, mě samozřejmě netěší, ale soupeř nás vyškolil z produktivity. Jinak si myslím, že to bylo vyrovnané utkání. Pelhřimov využil víc svých šancí, zatímco my jsme se občas v kombinaci utápěli až moc. Chtěli jsme si to nahrávat až do prázdné brány a chyběla nám lepší střelba. V předchozích zápasech, když nám to tam víc padalo, tak jsme víc stříleli, chodili před bránu a bylo to takové přímočařejší a to tam dnes chybělo. Musím dnes soupeři pogratulovat k výbornému výkonu a zaslouženému vítězství.“

.

Martin Meloun (trenér Spartak Pelhřimov):

Martin Meloun
„Domácí vlétli do zápasu dobře a měli to dobře rozehrané. Něco jsme si k tomu řekli a povedlo se nám ten jejich tlak eliminovat a jsem rád, že jsme vyhráli. Myslím, že se to zlomilo druhým gólem. Vedli jsme a to se hned hraje líp. Žďár doma neprohrává, takže to byl těžký zápas. Pro oko diváka to byl myslím parádní hokej z obou stran.“

Foto: www.hokejpelhrimov.cz

Fotogalerie