Plameny vydřely vítězství nad Žihadly

Zveřejněno 25.11.2012 | mk
Moravské Budějovice SKLH Žďár nad Sázavou
16., neděle 25.11.2012
Moravské Budějovice - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
Moravské Budějovice: Boška - Bulička, Sechovec, Prkna, Latner, Sobotka M., Vlašín - Bula, Zahradník, Barták, Kovalský, Jánský, Kundela, Dostál, Sobotka L., Kadlec, Pěška, Müller, Zábojník
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Střecha - Jícha,Pleva - Smejkal, Kolda - Kunstmüller (od 21 Hron), Březina, Dítě - Kaňka, Plachý, Vítek - Ježek, Kotlík, Man
Branky a nahrávky: 20. Müller (Kadlec, Kovalský), 36. Kadlec (Müller) - 4. Plachý (Kaňka, Vítek), 16. Březina (Dítě), 33. Střecha (Ježek, Dítě), 60. Kotlík
Rozhodčí: Volf – Chocholouš, Kříž Vyloučení: 8:5 navíc Barták (MBU) do konce utkání Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 395
Střely na branku: 32:29 (10:10, 13:9, 9:10)
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4
M O R A V S K É   B U D Ě J O V I C E – Žďárští hokejisté putovali dnes poprvé k druholigovému zápasu do Moravských Budějovic. Premiéra na ledě nováčka nebyla rozhodně snadná partie. Hosté však svojí bojovností, důsledností i zkušeností soupeře přetlačili a za vydatné podpory početné skupiny svých fanoušků dokráčeli k dalšímu tříbodovému zisku. Utkání bylo do posledních okamžiků otevřené a Plameny hájily těsný jednobrankový náskok. Důležitou výhru, která znovu usadila SKLH na druhé místo tabulky, definitivně pečetil až Kotlík trefou do opuštěné branky při závěrečné power-play domácích Žihadel.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Začátek zápasu byl z obou stran spíše seznamovací. Po třech minutách hry však úvodní oťukávání poněkud přehnal domácí Zábojník a za podražení putoval na trestnou lavici. Žďárští dokázali početní výhodu zužitkovat během čtyřiceti sekund. Po pěkné kombinaci nahrál David Vítek Michalu Kaňkovi za branku a ten předložil kotouč mezi kruhy přesně na hůl Jiřího Plachého, který bez přípravy prostřelil domácího brankáře Bošku – 0:1.

V dalších minutách měli více ze hry hosté, ale do největší šance se dostali domácí ve 12. minutě, když se do brejku dostal Kadlec, jenže nemířil dobře a Slámovu branku přestřelil. V 15. minutě nepřekonal Bošku tvrdou ránou Smejkal. Na druhé straně o pár sekund později pálil těsně vedle z nebezpečné pozice Zábojník a následný závar ukončil Sláma. V 16. minutě střílel Jiří Dítě a odražený kotouč od zadního mantinelu získal Ondřej Březina, jenž bekhendem poslal puk do pravého horního roku Boškovy branky – 0:2.

O minutu později pálil od modré Sechovec, Sláma měl zakrytý výhled, ale přesto dokázal se štěstím vytěsnit kotouč těsně mimo bránu. V 18. minutě opět prolétl kotouč těsně kolem tyče žďárské branky, tentokrát po tečované střele M.Sobotky. 53 sekund před první sirénou však přeci jen domácí fanoušci zajásali, když po nahrávkách Kadlece a Kovalského, se po pravém křídle protáhl Jan Müller, jehož střelu Sláma neudržel a puk propadl těsně za brankovou čáru – 1:2.

Po první třetině musel z utkání odstoupit Luboš Kunstmüller pro zraněné rameno a nahradil jej Josef Hron. A ten hned po necelých třech minutách hry vyzval dobrou přihrávkou Kotlíka, ale puk projel těsně kolem tyčky. Jen o pár sekund později mohla vyrovnat Žihadla, ale v obrovské šanci před odkrytou brankou, domácímu hráči přeskočil kotouč hokejku.

V pětadvacáté minutě získali početní výhodu Budějovičtí a vytvořili si velký tlak, ale Slámu nepřekonali. V polovině utkání se do výborné šance dostal Březina, ale Boška byl proti. Ve 33. minutě se však již Žďárští prosadili. Po nahrávkách Jiřího Dítěte a Ondřeje Ježka vypálil od modré Libor Střecha a jeho prudká střela po ledě skončila za Boškovými zády – 1:3.

Krátce na to mohl zvýšit vedení Plamenů Kaňka dokonce ve vlastním oslabení, ale proti jeho dobré střele tasil mrštnou lapačku pozorný Boška. Ovšem místo toho vypukla radost na druhé straně. Od mantinelu nahodil kotouč na branku Jan Müller, ten se nešťastně odrazil a po zásahu Jakuba Kadlece, proskotačil kotouč do branky – 2:3.

Kontaktní gól dal Žihadlům křídla a vybudil je k velmi aktivnímu výkonu. Domácí začali hosty nebezpečně zatlačovat do jejich obranného pásma. Sláma však další puky do sítě nepustil a byť pod značným tlakem, dokázaly Plameny do druhé přestávky jednobrankové vedení udržet.

Třetí třetina přinesla již jen jeden gól, ale také několik dramatických situací. Hráči s „Ž“ na hrudi se snažili rozhodnout zápas a pojistit svůj těsný náskok. Ovšem důrazná domácí obrna a výborný Boška, stále drželi akcie Moravských Budějovic hodně vysoko. Kýženou pojistku měl na hokejce Březina, ale netrefil poloprázdnou branku.

Ve 49. minutě zůstal po jednom ze střetů ležet na ledové ploše Ondřej Ježek a nevypadalo to s ním vůbec dobře. Byl viditelně silně otřesený a následně za pomoci spoluhráčů doslova odvlečen do kabiny s otřesem mozku. Minutu na to předvedli pěknou akci dvou na jednoho Kolda s Březinou, ale Boška opět úspěšně zasáhl betonem. Následně se dostali hosté znovu do podobného přečíslení, avšak tentokrát zasáhl domácí obránce Bulička a hned z protiútoku zahrozil Zahradník, který však přestřelil bránu.

V 54. minutě si diváci užili i pěstní souboj, když zřejmě po předchozím faulu, vzal spravedlnost do vlastních rukou domácí Barták, jenž zahodil rukavice a vrhnul se na Březinu. Ten však jeho útok se ctí ustál a následně s přispěním čárových rozhodčích, skončili oba ve vodorovné poloze. Boxerskou vložku pak obodoval hlavní arbitr vyloučením Březiny na 2 minuty za sekání plus dvě minuty za hrubost a Bartákův výkon byl oceněn čtyřmi minutami za hrubost a jako bonus trest do konce utkání za nesportovní chování.

Kouč Sobotka tak přišel během tohoto zápasu již o třetího útočníka i když v tomto případě „pouze“ na čtyři minuty, když do konce třetí třetiny zbývalo necelých sedm minut. Snaha Žihadel o vyrovnání byla stále patrnější a jejich tlak s ubíhajícím časem sílil. Hosté však velmi důsledně a důrazně bránili a několikrát podržel Plameny brankář Sláma. Když bylo nejhůř, jednoduše vyhodili kotouč na zakázané uvolnění a zformovali defenzivu.

Mezitím Žďárští příležitostně vyráželi do protiútoků, ale bez brankového efektu. Budějovičtí měli dvě velké šance k vyrovnání během 59. minuty, když nejprve Zahradníkovu ránu vykryl Sláma a následnou střelu z mezikruží namířil Pěška přes ležícího Slámu příliš vysoko nad brankovou konstrukci. V čase 59:22 si domácí kouč Cakl vyžádal oddechový čas a poslal na led šestici nejlepších hráčů s úkolem vyrovnat.

Klec Žihadel zůstala opuštěná, ne však na dlouho, jelikož za malou chvíli do ní putoval kotouč. Po chybě Sobotky, který nahodil puk od modré tak, že jej dokázal zachytit Dan Kotlík a pelášil na prázdnou branku a přestože byl tísněn stíhajícím hráčem, nebylo pro něj složité nasměrovat touš mezi tyče – 2:4. Rozhodujícím direktem tak zároveň Kotlík oslavil své dnešní 23.narozeniny.

Plameny vybojovaly další cenné vítězství na ledě nepříjemného soupeře, navíc na nezvykle malém kluzišti, které je pro domácí určitě výhodou. Cesta k vítězství dnes vedla přes trpělivý a důrazný výkon s dobrou defenzivou. Po zápase si Plachého parta vychutnala ovace početné skupiny žďárských příznivců a poděkovala jim za jejich podporu.

Nyní však již vše bude směřovat ke středečnímu „velkému“ derby Vysočiny dvou tradičních regionálních rivalů. Na Bouchalky sestaví šiky bojovných Spartakovců pelhřimovský kouč Martin Meloun. Již nyní si proto rezervujte čas na středeční osmnáctou hodinu, abyste nepřišli o tento mimořádný hokejový zážitek.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka

.

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Myslím, že jsme měli dnes i štěstí. Rozhodně jsem za tři body strašně rád, ale musím uznat, že Budějovice by si dnes bod zasloužily. První třetinu jsme začali dobře, ale pak nám dělal problémy tady ten malý prostor a důrazná hra soupeře. Díky tomu tam dnes nebyla ani ta kombinace, jak by měla být. Musím poděkovat taky Slámovi, který sice ze začátku nepůsobil úplně jistě, ale pak se chytl a v závěru nás podržel.“

.

Rudolf Cakl (trenér HC Moravské Budějovice 2005):
„Myslím, že jsme po delší době odehráli dobrý zápas v dobrém tempu.

Rudolf Cakl
Úrovni zápasu přispěl i kvalitní soupeř, který také dobře bruslil. Z mého pohledu si myslím, že to měl být remízový zápas, ale prostě Žďár byl dnes šťastnější.“

Foto: www.hcmb.cz