Hokejky má stejné jako loni

Zveřejněno 16.11.2012 | Jiří Bárta 5+2 dny
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Hokejový kanonýr Jiří Plachý se loni trápil, letos si hokej zase užívá a straší gólmany. V pondělí oslaví kapitán Plamenů pětatřicáté narozeniny, ale stále ukazuje, že zdaleka nepatří do starého železa a řadí se k nejlepším forvardům 2.ligy. Redakce týdeníku 5+2 dny otiskla ve svém posledním vydání rozhovor s touto ikonou žďárského SKLH, který nyní přinášíme i našim čtenářům.

Foto: Jiří Bárta

Plášek je zpátky. A při chuti! Kapitán žďárských hokejistů Jiří Plachý, který si loni na svoji adresu vyslechl spoustu urážek, je znovu obávaným kanonýrem. Devět zápasů, osm gólů. To je vizitka žďárské pětapadesátky.

Znovu je postrachem gólmanů. Tak jako proti Břeclavi. V 51. minutě po pasu Staňka ujížděl sám na gólmana a střelou do víka, mu nedal šanci. Vítězný gól si připsal na Technice (5:4), dvakrát skóroval v Chotěboři (8:2). „Padá to tam. Perfektně jsme se sehráli s Káňou, i když se sestava občas protočí,“ libuje si Plachý.

Pětatřicetiletý forvard v září začínal ve „veteránské“ lajně právě s Michalem Kaňkou (38 let) a Lubošem Kunstmüllerem (31let). „Něco jsme si vyslechli, když nám kluci v kabině sečetli, kolik nám dohromady je,“ směje se Plachý. V posledních zápasech pořádně omládli. Kunstmüllera nahradil dvaadvacetiletý David Vítek.

„My jsme chodiči a on jezdí,“ říká na adresu mladíka, který plní roli bránícího křídla. „My už takovou rychlost nemáme a je dobře, že jeden z nás je takový aktivnější. Teď se nám daří, bodujeme, ale není to o dvou hráčích, body jsou rozložené na víc lidí,“ těší Plachého.

Jiří Plachý
#55 útočník, 34let, 178cm / 82kg
Černý kašel Plachého nezastavil

Když se loni skoro celou sezonu trápil, posílali jej fanoušci do hokejového důchodu, letos zase patří mezi opory. „Hokejky mám stejné jako loni, v nich to není,“ komentuje s úsměvem. Přesto má loňský ročník stále v hlavě. „Snažil jsem se to udělat jinak, ale když člověk sleduje víc věci a diskuze kolem sebe, trápí se ještě víc,“ vzpomíná. Zato teď ho neproměněné šance nerozhází a hokejem se zase baví.

I když musel v nové sezoně pět zápasů vynechat kvůli černému kašli, je s Kaňkou nejproduktivnějším hráčem SKLH Žďár. Série pěti vítězných zápasů vynesla Plameny až na třetí místo. „Když se prohrává, mančaft je v krizi, když se vyhrává, zase máme v hlavě, kdy série skončí,“ přemítá kapitán. „Tohle si samozřejmě užíváme, tréninky jsou na pohodu, nálada v kabině je super. Ale pokud je někdo na hrušce, musí z ní rychle dolů, jedeme dál,“ dodává.

Díky formě si Žďárští nenechali utéct elitní týmy, Hodonín a Techniku. „Je to příjemné, spodek tabulky se odděluje, nám se takhle lépe dýchá. Každá série jednou končí, uvidíme, jak rychle se pak z porážky vzpamatujeme,“ vyhlíží další zápasy Plachý.

Série ve středu ukončena (nebo přerušena?) - Pozn.redakce www.hokejzr.cz

Plameny nastoupily ve středu v Kolíně již po uzávěrce tohoto rozhovoru. A Kolín skutečně Plachému a spol. vítěznou sérii ukončil. Ovšem již v neděli ve šlágru kola, vyrazí se svými spoluhráči do přímého souboje o druhou příčku, proti brněnské Technice. Atraktivní duel vypukne na žďárských Bouchalkách v neděli v 17.30.