„Snad se to konečně prolomí“, doufá David Vítek

Zveřejněno 02.11.2012 | mk
B R N O - Odchovanec žďárského hokeje David Vítek, je další z talentů hokejové líhně na místních Bouchalkách. V dorosteneckém věku odešel do nedaleké Třebíče, kde prošel dorosteneckou a juniorskou extraligou. Od sezóny 2008-2009 začal nastupovat za „A“ tým Horácké Slávie v první hokejové lize. Zároveň však odehrál vždy část zápasů i za rodný Žďár ve 2.lize. V nedávné době se mu však nevyhýbala zranění, což ho pro letošní sezónu stálo místo v kádru třebíčského „áčka“ a tak nastupuje v dresu Plamenů pravidelně. Ve středu přispěl velmi důležitou brankou k cenné výhře na ledě brněnské Techniky.

Foto: Tomáš Marek

K tomu, proč letos nehájí barvy Horácké Slávie, se před začátkem soutěže vyjádřil na třebíčských klubových stránkách i sportovní manažer Kamil Pokorný: “David Vítek u nás působí už delší dobu, ale bohužel ho provázela zranění, díky kterým se nedostal do stabilnější a dlouhodobější formy. Proto jsme mu vyřídili střídavé starty do druholigového Žďáru nad Sázavou. I David sám cítí, že potřebuje hodně hrát a pracovat. Ve Žďáře by měl dostat hodně prostoru a měl by být více vytěžovaný. Je možné, že pokud se mu bude dařit, můžeme ho v průběhu sezóny k některým zápasům povolat.“

David Vítek
#74 útočník, 22let, 180cm / 83kg
David Vítek nepatří a nikdy nepatřil ke hráčům lámajícím rekordy statistik kanadského bodování. Zato však odvádí na ledě spoustu poctivé práce, plní i defenzivní úkoly a patří k rychlým a aktivním bruslařům. Ovšem chtě nechtě u útočníka se body počítají a vloni si jich v sedmi zápasech připsal čtyři za gól a tři nahrávky.

Letos se však v klubových statistikách po devíti zápasech objevovala u jeho jména pouze jednička za jednu nahrávku při zápase v Jindřichově Hradci. Šancí měl přitom rychlý útočník řadu, ale ne a ne to zlomit. Snad to ale nezakřikneme, když napíšeme, že se začíná karta obracet. V obou posledních zápasech dokázal bodovat. V neděli měl zásadní podíl na gólu Ondřeje Březiny a ve středu důležitou trefou zvyšoval na 1:3. A tak se snad začne více přibližovat bodovým hranicím, kterých dosahoval jeho předchůdce s číslem 74 na zádech.

I na toto téma jsme s ním hovořili po zápase v Brně: „Šancí mám dost, ale nedávám to, tak snad se to teď už konečně prolomí a bude těch gólů víc,“ doufá David a popisuje svůj celkově druhý gólový zápis v dresu Plamenů: „Vyšlo nám celé střídání, měli jsme tam už dvě vyložené šance, ale pak jsme ztratili puk, jenže Pepa Kolda to zachytil na modré čáře, posunul mi to a mě už nezbývalo, než jen vystřelit na bránu a naštěstí to tam propadlo.“

Nutno však poznamenat, že výraz „propadlo“ je velmi skromný až zavádějící, neboť to byla naprosto parádní a dá se říci nechytatelná prudká trefa přímo pod horní tyčku.

Plamenům se utkání proti Technice náramně vydařilo a mezi hráči panovala veselá nálada. A tak „Víty“ neunikl během našeho povídání vtipným poznámkám od kapitána Plachého a některých dalších spoluhráčů třeba na téma zápisné za první gól.

Pozitivní bylo samozřejmě i hodnocení zápasu očima tohoto mladého forvarda: „Na začátku jsme byli pod tlakem a mohli jsme dostat tak tři góly, ale díky Vopimu (Petr Opršal – pozn.redakce) to byl jen jeden,“ pochválil svého gólmana a pokračoval: „Od desáté minuty se naše hra už hodně zlepšila a druhou třetinu jsme byli jasně lepší. Škoda jen toho gólu na konci na 2:3,“ zalitoval David, ale nakonec to nemrzelo. „Třetí třetina byla taky dobrá i když jsme z toho na konci udělali drama, ale dopadlo to dobře a je to paráda,“ radoval se po středečním mimořádně cenném vítězství David Vítek.