Plameny v sobotu přivítá posílený Vajgar

Zveřejněno 28.09.2012 | mk
KLH Vajgar Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
4., sobota 29.9.2012 18:00
KLH Vajgar Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C – Druhá hokejová liga tento týden zvolnila tempo a má na svém programu pouze jedno kolo. Žďárské Plameny pocestují k druhému zápasu v řadě na led soupeře. V sobotu se postaví v Jindřichově Hradci proti místnímu Vajgaru, který těsně před tímto zápasem získal významnou ofenzivní posilu Petra Šachla.
Loňskou sezónu Jihočechů lze jistě nakonec označit za poměrně úspěšnou i když fanoušci byli namlsaní z předchozích suverénních úspěchů, kdy Vajgar vyhrál play-off a v baráži bojoval o účast ve vyšší soutěži. Modrožlutí prochází vždy sezónou jako podle kopíráku rok co rok. Jednou jsme v našem článku přirovnali tento tým k parnímu válci, který se jen těžko a velmi pomalu rozjíždí, ale ve chvíli kdy nabere obrátky je k nezastavení a převálcuje každého, kdo se mu postaví do cesty.

Pravdou však je, že vloni se již nepodařilo naplno dohnat ztrátu z úvodu soutěže a navíc i v závěru se soukolí stroje poněkud zadrhlo, což nakonec stálo Vajgar umístění v elitní čtyřce a po dlouhé době se play-off nezačínalo na jihu Čech. Přesto dokázali hradečtí hokejisté přejít jasně 3:0 na zápasy přes Nymburk do semifinále, kde však již nestačili na silný Hodonín.

Po sezóně se po roční pauze vrátil k týmu staronový kouč Miloslav Čech a tým naznal určitých změn směrem k omlazení kádru. Některé zkušené hráče nahradili mladíci z juniorky, ale těsně před sobotním duelem proti Žďáru se k Vajgaru vrátila zosobněná zkušenost a vysoká kvalita jménem Petr Šachl. Odchovanec hradeckého hokeje je pravým hokejovým světoběžníkem, který má obrovské zkušenosti s hokejem na těch nejvyšších úrovních.

Kromě nedalekých Českých Budějovic si domácí extraligu zahrál i v Liberci. Působil v nejvyšších soutěžích Finska a Švédska. Se slovenskými Košicemi získal mistrovský titul. Byl sice draftován Islanders, ale startu v NHL se nedočkal, přesto několik let v zámoří působil. Do Vajgaru se vrací ze svého posledního angažmá v EBELligové Ljublani po třech letech, kdy na jihu Čech odehrál čtyři zápasy. Jeden z nich i proti Žďáru, ve kterém přispěl gólem a asistencí k výhře svého týmu 4:1.

Také letos zůstal Jindřichův Hradec věrný své tradici a vstup do sezóny mu opět nevyšel nejlépe. Již v přípravě si Vajgar připsal debakl od Pelhřimova a dvě vysoké porážky od nováčka Moravských Budějovic, které si úspěšný recept na Jihočechy přenesly i do soutěže a hned v prvním mistrovském zápase zametly s Vajgarem 5:1. Zdá se však, že tady již podobnost s předchozími rozpačitými starty končí. V dalším zápase již Čechův tým naplno bodoval doma s Břeclaví (3:1) a pak si odvezl dva body z Pelhřimova po výhře 2:3 na nájezdy.

Naopak fanoušci Plamenů si zvykli na každoročně dobrý vstup do soutěže. Letos to však zatím tak nevychází a i když svůj zatím jediný domácí zápas žďárští vyhráli na nájezdy, ze dvou venkovních klání se vraceli bez jediného bodu. Deváté místo se dvěma body po prvních třech kolech je zatím nejhorší vstup do druhé ligy od návratu v roce 2008.

Ovšem je pravdou, že úvodní úspěchy obvykle vystřídalo následné výsledkové trápení, takže třeba to bude letos obráceně a SKLH napodobí onen pozvolný rozjezd Vajgaru do velkých obrátek. Sezóna teprve začíná a rozhodně není důvod k nějaké panice. Další příležitost k vylepšení současné pozice bude mít tým Martina Sobotky v sobotu v 18:00 u rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci.

Bohužel také na jih Čech pojedou Plameny nekompletní. Stále chybí kapitán Jiří Plachý postižený černým kašlem, stejně jako Jan Kočan, který svůj návrat na led poněkud uspěchal. Zraněné rameno Ondry Březiny si vyžádá ještě asi dva týdny léčení a absolutního klidu. Tento týden zkoušel začít trénovat Jiří Sláma, ale po pár minutách zjistil, že to nejde a bolest mu stále neumožňuje plnou zátěž.

Dosavadní výsledky KLH Vajgar jindřichův Hradec:
16.9.2012 HC Moravské Budějovice 2005 - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 5:1
19.9.2012 KLH Vajgar Jindřichův Hradec - HC Lvi Břeclav 3:1
22.9.2012 Spartak Pelhřimov - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 2:3(SN)

Kompletní program 4.kola:
Sobota 29.9.2012
VSK Technika Brno - HC Chotěboř 17:00
KLH Vajgar Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou 18:00
Spartak Pelhřimov - SHK Hodonín 18:00
Neděle 30.9.2012
HC Moravské Budějovice 2005 - NED Hockey Nymburk 17:00
TJ SC Kolín - HC Lvi Břeclav 18:00

Zápas začíná v sobotu 29. září v 18:00 na zimním stadionu v Jindřichově Hradci. Pro toho, kdo nepojede podpořit Plameny přímo do místa utkání, bude připraven onlajn přenos.