Okresní derby pro Žďár!

Zveřejněno 17.09.2008 | Ondřej Kubát, Martin Krásný
SKLH Žďár nad Sázavou Velké Meziříčí
2., středa 17.9.2008
SKLH Žďár nad Sázavou - Velké Meziříčí ZNS - VEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner (Sláma) - Pleva, Koželuh, Fibikar, Jelínek, Popela, Souček - P. Burián, M. Sobotka, Fila - Dítě, Křišťan, Plachý "C" - Kaut, Řehoř, Mühlfait - Štěpánek, Ptáček, Šulc.
Velké Meziříčí: Kousal (Betinec) - Smejkal, Stráňovský "C", Heřmanský, Konta, Pálka, Plch, Vlašín, Kochánek - Bukáček, Kunsmüller, Foltýn - Nekvasil, Bula, L. Sobotka - Krča, J. Burian, Jánský - Bašnár, Dostál, Janda.
Branky a nahrávky: 8. Křišťan (Plachý), 35. M. Sobotka (Koželuh), 42. Plachý (Křišťan), 46. Štěpánek (Fila) - 3. Foltýn (Vlašín), 45. L. Sobotka (Stráňovský). Rozhodčí: Petr Úlehla - Josef Ježek, Jakub Plch. Vyloučení: 8:8, Souček 2 + 10min. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1000. Střely na branku: 20:36. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Ž Ď Á R N. S Á Z. - Hokejisté Žďáru nad Sázavou si do tabulky druhé ligy připsali první vítězství za tři body. V okresním derby porazili svého rivala z Velkého Meziříčí 4:2. Od úvodních minut se hrálo vyrovnané utkání. Hosté šli do vedení, ale Radim Křišťan rychle vyrovnal. Od poloviny duelu se prosazovali aktivnější domácí. Na branky Martina Sobotky a Plachého sice zareagoval hostující Lukáš Sobotka, poslední slovo měl ovšem žďárský Štěpánek.

Reportáž

V úvodu svazovala domácím ruce nervozita, navrch díky tomu měli hosté. Ti se také ujali hned ve třetí minutě vedení, když početní výhodu zužitkoval Petr Foltýn. Domácí však dokázali už po pěti minutách odpovědět. Průnik Plachého ještě domácí obrana odvrátila, ale dojíždějící Radim Křišťan už měl s dorážkou snadnou práci. Hosté i nadále vytrvale zaměstnávali domácí obranu, jenomže Vajner v domácí brance mužstvo několika skvělými zákroky podržel a i díky nedůslednosti hostujících hráčů v koncovce se nakonec odcházelo do kabin za nerozhodného stavu.

Od druhé dvacetiminutovky se karta začala obracet. V pětadvacáté minutě měli sice domácí štěstí, hosté totiž v ojedinělé šanci nastřelili tyč branky Žďáru. Domácí zlepšili svou hru a výsledkem byla vedoucí branka. Ta padla díky využité přesilové hře. Brankáře Kousala prostřelil od modré Martin Sobotka - 2:1. Domácí byli aktivnější, ale pokud se hokejisté Velkého Meziříčí dostali do zakončení, bylo před kasou Vajnera vždy nebezpečno. Dvě minuty před druhou sirénou mohli hosté srovnat, ale z kruhu se jim nepodařilo zamířit do poloprázdné svatyně Žďárských.

Start do třetího dějství vyšel Žďáru nad Sázavou na jedničku. Už po minutě od buly ve středovém kruhu zakončil chladnokrevně samostatný nájezd Jiří Plachý. Následně hráli hosté přesilovku, ale byl to znovu Plachý, který se v oslabení ocitl sám před Kousalem. Tentokrát však neuspěl. Navíc se hostům nakonec podařilo přesilovku využít. Z mezikruží se trefil Lukáš Sobotka. Hosté tak najednou byli Žďáru na dostřel. Naději Velkého Meziříčí na vyrovnání ovšem vzápětí utnul Radim Štěpánek, který ránou z ostrého úhlu počtvrté propálil hostujícího Kousala. V závěrečné desetiminutovce ještě hostům svitla naděje, když hráli dvojnásobnou přesilovku, ale obětavě bojující domácí si už cenné vítězství pohlídali.

 

Ohlasy po utkání

Jaroslav Benc (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

"Vypjatý zápas, derby, jako každé jiné derby. V první třetině jsme byli nervózní, potom to polevilo. V první třetině nás mezříčští trošku přehrávali lepším bruslením a my dělali chyby z nervozity. Ve druhé třetině se vše srovnalo, šli jsme dopředu a ve třetí už jsme zápas kontrolovali, dali jsme dvě branky navrch, ale bohužel jednu inkasovali. Byl to dobrý zápas, až na chyby, které jsme vytvořili. Ale víme o nich, budeme je řešit s jednotlivými hráči a v tréninku se na ně zaměříme, aby se neopakovaly. Příště to snad bude ještě lepší. Celkově zatím dva zápasy, pět bodů, takže spokojenost. Dva body se silným soupeřem z Nového Jičína, který vloni vyhrál základní část II.ligy - skupina východ...dobrý...pochvala celému mančaftu !!!"

Bohumil Prachař (trenér HHK Velké Meziříčí) :

"No tak podle mě je samozřejmě škoda, že jsme prohráli – bylo to derby. Ale myslím si, že jsme za zápas udělali čtyři chyby a dostali čtyři góly, což by se nemělo stávat. Měli jsme mraky šancí – hlavně v první třetině, která rozhodla o utkání. Měli jme ji vyhrát 5:1 a skončila 1:1. Mraky oslabení, přesilovek, ty jsme neproměnili a to byla příčina porážky."

.

Jiří Plachý (kapitán SKLH Žďár nad Sázavou) :

"Super, super, super...! Na tenhle zápas jsme se těšili od té doby, co jsme znali rozlosování. Bylo to samozřejmě vyhecované, my jsme hráli proti klukům, kteří se rozhodli, že nás letos do druhé ligy neposílí a o to to bylo vyhecovanější. Každý si uvědomoval o co se hraje – i ti mladí kluci – a táhli jsme za jeden provaz jako správný mančaft. V tom si myslím, že byla naše síla a v tom jsme VelMez přehráli."

Fotogalerie