Plameny vstoupily do čtvrtfinále vítězně a jednoznačně porazily Kolín

Zveřejněno 14.03.2018 | Tomáš Masař
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
ČF1, středa 14.3.2018
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Radosta) – Pleva, Klodner, Peslar, Lojek, Sedláček, Marek, Hort, – Štěpánek, Vítek, Pytlík, Jícha, Bureš, Kuřítko, Střecha, Stehlík, Beneš, Gregar, Nagy, Kunstmüller
Kolín: Sejpal (Martínek) – Pýcha, Březina, Hlaveš, Hanzl, Barták, Voženílek, Sladký – Malý, Semirád, Panna, Kozák, Morkes, Zumr, Kysela, Němec, Prokop, Pilný, Kadlec Antonín ml., Černý, Kadlec Jiří st.
Branky a nahrávky: 9. Vítek (Peslar, Štěpánek), 12. Štěpánek (Stehlík, Beneš), 31. Kuřítko (Klodner, Bureš), 36. Peslar (Štěpánek), 45. Pytlík (Štěpánek), 51. Bureš (Kuřítko, Klodner) – 17. Březina (Pýcha), 39. Zumr (Hanzl, Kozák). Rozhodčí: Čuňočka, Vrba – Vašíček, Král. Vyloučení: 5:6. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1292. Střely na branku: 25:37 (7:12, 7:18, 11:7). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 6:2.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Vstup do čtvrtfinále se žďárským hokejistům povedl. Hosté z Kolína, které přijela podpořit i početná skupina fanoušků, vzdorovali více než dvě třetiny a jejich odpor zlomil až gól na 5:2 v úvodu třetí třetiny. Výrazným poměrem k tomu přispěli navrátilec do sestavy Petr Štěpánek, který si připsal 4 kanadské body (1+3), a spolehlivý Jiří Sláma v bráně. V pátek čeká Plameny odveta v Kolíně, kde se svěřenci trenérského dua Končený - Biegl pokusí zlomit letošní nepříznivou bilanci z kolínského ledu.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Začátek utkání se nesl v opatrném duchu a obě mužstva se soustředila především na obranu. Jako první se osmělili domácí, když na začátku 4. minuty domácí kapitán Martin Pleva chytře našel na útočné modré nejatého Martina Gregara, ten však Sejpala v hostující brance nepřekonal. O dvě minuty později si Plameny zahrály první přesilovou hru, když Kozlové byli potrestáni za hru v šesti, využít se jim ji však nepodařilo. V čase 8:44 měli domácí šanci na reparát a tentokrát byli mnohem úspěšnější, již po 4 vteřinách početní výhodu proměnil David Vítek, poté co se prosadil z předbrankového prostoru - 1:0. Žďárští hokejisté se dále tlačili do útoku a o další necelou minutu později šli kolínští znovu do čtyř. Proměnění další přesilovky tentokrát Plamenům trvalo trochu déle, ale 17 vteřin před návratem vyloučeného hráče na led prostřelil Sejpala ranou zápěstí z pravého kruhu Petr Štěpánek, přihrávku si připsali Ondřej Stehlík a Peter Beneš - 2:0. Kozlové pod dojmem nepříznivého výsledku přidali na tempu a několikrát nebezpečně prověřili Slámu v domácí brance. Odměnou jim byla přesilovka, po faulu domácího Lojka na konci 16. minuty. Také kolínští hokejisté ukázali, že jim využití početní výhody nedělá problémy. Střelu Petra Pýchy od modré za záda domácího gólmana dorazil Marek Březina - 2:1. Do kabin tak šly s těsným vedením domácí Plameny.

Do druhé třetiny vstoupili Kozlové v početní výhodě, jelikož se domácí 8 sekund před koncem první části provinili hraním v šesti. Nabídnutou příležitost ale hosté nevyužili a hned po svém návratu z trestné lavice zahrozil domácí Kunstmüller, ale Sejpal byl pozorný. Hosté se i nadále tlačili do útoku a Sláma měl v domácí brance plné ruce a nohy práce. Plameny hrozily spíše z protiútoků jako v 29. minutě PYtlík, ale v bezprostřední blízkosti před Sejpalem nestihl přesněji zakončit. V čase 30:24 už se ale žďárští hokejisté radovali, Klodnerovu střelu od modré tečoval Martin Kuřítko, druhou asistenci si připsal Lukáš Bureš - 3:1. V 35. minutě byl vyloučen kolínský Morkes a jeho prohřešek potrestal domácí Jakub Peslar, jehož střela od modré prošla klubkem hráčů a mezi Sejpalovými betony, nahrával Petr Štěpánek - 4:1. O minutu později se ale Plameny opět provinili hrou v šesti a Kozlové znovu dokázali, že jim přesilovky jdou. Kozákovu střelu od modré ještě Sláma dokázal vyrazit, na dorážku Dominika Zumra však již byl krátký - 4:2. Do kabin se tak po druhé třetině odcházelo za dvougólového vedení domácích.

Také do třetí periody vstupovali Kozlové v početní převaze, když ještě dobíhal trest domácího Klodnera z konce druhé části. Skóre se ale nezměnilo. Chvíli poté měli výhodu přesilovky pro změnu Plameny, domácí Pytlík však vyprášil jen Sejpalovy betony. Další početní výhodu při vyloučení kolínského Malého za nedovolené bránění už ale žďárští hokejisté proměnili. Jaromír Pytlík už se tentokrát nemýlil a bez problému zavěsil krásnou přihrávku Petra Štěpánka zpoza branky - 5:2. Plameny se v tu chvíli vezly na vlně euforie a kontrolovaly hru. V dalších šancích se objevili znovu Pytlík a Jícha, ale skóre se měnilo až v čase 50:03. Na konci pěkné kombinace domácích se před odkrytou hostující brankou zjevil Lukáš Bureš, který již neměl problém kotouč uklidit za Sejpala, nahrávali Martin Kuřítko a Jan Klodner - 6:2. Zbytek zápasu se prakticky už jen dohrával. Oba týmy s vědomím, že za dva dny série pokračuje, se už nepouštěly do žádných větších akcí a zápas tak skončil jasným vítězstvím Plamenů 6:2.

 

Ohlasy po utkání


Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Myslím si, že výsledek je pro hosty možná trochu krutý. Nehráli špatně, ale přesilovky dnes byli klíčové. Nás dnes zase podržel Jirka Sláma v bráně a po pátém gólu jsme soupeře už k ničemu nepustili a v pohodě zápas dohráli. Vedeme 1:0 a musíme se nachystat na pátek, protože nás v Kolíně nečeká nic jednoduchého. V play off je jedno jestli se vyhraje 6:2 nebo 2:1, stále je to jen 1:0 v sérii.“

Petr Martínek (SC Kolín):
„Gratuluji domácímu mužstvu k prvnímu bodu v sérii. Byli dnes lepší od první třetiny. Ve druhé třetině si myslím, že jsme hru vyrovnali, možná jsme byli i mírně lepší, ale bohužel jsme udělali fatální chybu a dostali gól na 3:1, chvíli na to přišla přesilovka a 4:1 a i když jsme se ještě zvedli a snížili na 4:2, tak se dá říci, že Žďár už držel zápas ve svých rukou. My určitě neskládáme zbraně a pokusíme se doma sérii zdramatizovat. Ve druhé třetině jsme se přesvědčili, že to jde, ale bohužel nám to tam dneska nepadalo, a také jsme udělali triviální chyby a triviální fauly, za které jsme byli tvrdě potrestáni.“

Fotogalerie