Ani napodruhé se Plamenům nepodařilo z havlíčkobrodské Kotliny přivézt body

Zveřejněno 07.02.2018 | Tomáš Masař
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
32., středa 7.2.2018
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Novák (D. Marek) – T. Semrád, Šmíd, Vala, Kulhánek, Kopic, Kříž, Balgalvis – Přidal, Třetina "C", Endál – Voříšek, Milfait "A", Šuhaj – Chlubna, Kuchta, Kozlík – F. Beneš, Ludvík, Michálek.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Radosta) – Pleva "C", Hort, Lojek, Klodner, Poizl, Sedláček, Kolda, P. Beneš – Štěpánek, D. Vítek, Pytlík – Kuřítko, Bureš, Jícha – Gregar, Stehlík, Kunstmüller "A" – Krupka, Dospěl, Kovářů.
Branky a nahrávky: 19. Milfait (Kulhánel), 47. Šmíd (Michálek), 57. Chlubna – 31. Stehlík (Krupka, Kolda) . Rozhodčí: Tomáš Micka – Michal Tasch, Ondřej Žídek. Vyloučení: 5:7, navíc Kuřítko 10 minut OT (ZNS). Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1304. Střely na branku: 47:21 (13:7, 23:8, 11:6). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Poslední derby letošní základní části opět ovládl domácí tým. Před velmi dobrou diváckou kulisou byl k vidění hokej nadstandartní kvality, ve kterém Plameny bohužel po většinu času tahaly za kratší konec. I přes enormní snahu žďárských hráčů se domácím Bruslařům přece jen nakonec podařilo zužitkovat jejich výraznou střeleckou převahu a ve 3. třetině havlíčkobrodští dvěma góly rozhodli o svém vítězství.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Předehrou k samotnému utkání byla gratulace k sedmdesátým narozeninám dlouholetému havlíčkobrodskému trenérovi Jaroslavu Bencovi, jenž se nesmazatelně zapsal i do historie žďárského hokeje, když v sezóně 2007/2008 dovedl tým Plamenů zpět do 2. ligy.

Úvodní minuty utkání se nesly ve znamení snahy obou týmů, ale na vážnější ohrožení jedné z branek si diváci museli počkat až do poloviny sedmé minuty, kdy v nadějné pozici po šťastném odrazu puku od zadního mantinelu promáchl žďárský Lukáš Bureš. V 9. minutě se ocitl v dobré příležitosti Ondřej Kovářů, ale ani on, ani na druhé straně o chvíli později domácí Lukáš Endál se nedokázali gólově prosadit. V čase 10:42 dostaly Plameny výhodu první přesilové hry a málem jí využily díky teči Jaromíra Pytlíka, ale kotouč nakonec těsně minul domácí svatyni. Zanedlouho hráli přesilovku i domácí, a to dokonce dvojnásobnou, když krátce po sobě byli vyloučeni Josef Kolda a Lukáš Bureš, ale Jiří Sláma tlaku Bruslařů dále odolával. Nakonec však přece jen v 1. třetině kapituloval 62 sekund před koncem první periody na něj vyzrál Jan Milfait po asistenci Kryštofa Kulhánka - 1:0. Domácí tak nakonec přece jen zužitkovali svůj tlak v druhé polovině první třetiny a do kabin odcházeli spokojenější.

Druhou třetinu zahájily Plameny aktivně a hned po půl minutě hry se do samostatného úniku řítil Jaromír Pytlík, na Nováka v domácí brance však nevyzrál. Následně domácí opět několikrát vyzkoušeli Slámovi pozornost, ale žďárský gólman jejich střely dál s úspěchem kryl. Byli to však znovu hosté, kdo měl na začátku 28. minuty další velkou šanci. Střelu Lukáše Bureše však opět pokryl Novák. Ani domácí se po souhře Třetiny a Semráda v 29. minutě nedokázali prosadit, a tak udeřilo na druhé straně. Po přihrávkách Lukáše Krupky a Josefa Koldy v čase 30:29 srovnal Ondřej Stehlík - 1:1. V 34. minutě měly Plameny možnost opět si zahrát v početní výhodě, tu však po vyloučení Lukáše Krupky poměrně brzy ztratily. Ani další vyloučení domácích v 38. minutě nedokázali žďárští hokejisté potrestat, naopak z rychlého protiútoku zahrozili domácí Třetina a Endál. V závěrečných vteřinách druhé části byl ještě vyloučen hostující Josef Kolda. K němu se na trestné lavici bohužel přidal i Martin Kuřítko, který dostal desetiminutový osobní trest. Skoré po dvou třetinách tak bylo vyrovnané.

Na začátku třetí periody nejprve Plameny úspěšně přečkaly Koldovo vyloučení a následně mohly z protiútoku samy udeřit, ale Lukáše Jíchu vychytal domácí brankář. Jen o minutu později šli žďárští hokejisté znovu do čtyř, a ačkoliv se jim i toto oslabení podařilo ubránit, z následného tlaku již Bruslaři skórovali. Průnik Davida Michálka ještě dokázal Sláma betonem zastavit, ale na dorážku nové posily domácích Vojtěcha Šmída již byl krátký - 2:1. Na konci 50. minuty šel na trestnou lavici domácí Kulhánek, ale přesilovka se Plamenům příliš nevyvedla a Nováka v domácí svatyni prakticky neohrozily. Naopak při domácí přesilovce po vyloučení Petera Beneše z konce 53. minuty málem zvýšil havlíčkobrodský Patrik Přidal, který orazítkoval tyčku Slámovy branky. Obrovskou šanci na vyrovnání pak na konci 56. minuty propásl Josef Kolda, který promáchl krásnou přihrávku Ondřeje Kovářů. Podle staré pravdy "nedáš, dostaneš" pak udeřilo na druhé straně. Zaváhání hostující obrany potrestal v čase 56:38 přesnou ranou nad Slámovo rameno Tomáš Chlubna - 3:1. Plameny se ještě snažily kontaktním gólem utkání zdramatizovat, ale domácí Bruslaři je již k ničemi nepustili a i podruhé se na domácím ledě v derby radovali ze 3 bodů.

 

Ohlasy po utkání


Václav Adam (trenér BK Havlíčkův Brod):

„Na zápas jsme se pečlivě připravovali a apelovali jsme na hráče, že jsme dostali v předešlých utkání hodně branek. Dneska jsme vycházeli ze zajištěné obrany a dobrého útoku. Myslím si, že jsme si dneska vítězství zasloužili, jelikož jsme byli aktivní. V obraně jsme měli několik okének, ale soupeře jsme zamkli a přestříleli jsme ho. Myslím si, že to byla otázka času, kdy nám to tam spadne. Měli jsme množství šancí, které jsme nedali, ovšem z naší strany byla parádní poslední třetina. Chtěl bych poděkovat všem čtyřem pětkám, které vytvořily tlak a hráli jsme jako jeden muž."

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Domácí si dneska šli za vítězstvím a jejich klíčoví hráči byli hodně vidět. My jsme nehráli v první třetině dobře, ale to bylo způsobeno především dobrou hrou Bruslařů. Domácí zaslouženě zvítězili a moc nás nepouštěli do šancí. Nás neskutečně držel Jiří Sláma, který si zaslouží absolutorium. Měli jsme v sestavě spoustu mladých hráčů, pro které to byl nesmírně těžký zápas. Nejsem zklamaný, kluci to odehráli se ctí. Havlíčkův Brod byl zkrátka lepší. V první třetině se objevily problémy u Petra Štěpánka, který kvůli zranění ruky nedohrál. Chyběli nám navíc Martin Lojek a Jakub Peslar. Na to se však nechci vymlouvat, protože máme široký kádr a můžeme jej doplňovat mladými hráči. To bylo vidět především v přesilovkách, kde jsme hodně kombinovali sestavu. Pro kluky to je jen dobrá zkušenost. Ještě jednou gratuluji domácím k dobrému výkonu a zaslouženým bodům."