Mladý pušky válí v přípravce Plamenů, Starý pušky letí do Kanady na MS v rybníkovém hokeji!

Zveřejněno 17.01.2018 | Ondřej Krásný
P R A H A / Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Teprve půl hodiny před uzávěrkou přihlášek na turnaj v Praze v rybníkovém hokeji, daly žďárské Staré pušky dohromady mančaft, který v konkurenci 24 týmů z Česka a Slovenska celý turnaj ovládl, čímž si vysloužil pozvánku na šestnáctý ročník World Pond Hockey Championship v kanadském Plaster Rock! Rybníkový hokej má svoje specifická pravidla. Ovšem krása kanadské přírody a atmosféra hokeje na jezeře je nenahraditelná. Skvadra žďárské party vyráží na jezero Roulston, které se nachází přibližně 500 kilometrů východně od Québecu, na začátku února.

Foto: Jiří Plachý

Chybělo jen třicet minut a žďárská parta na turnaj v rybníkovém hokeji do pražské PADOK IceRink haly neodcestovala, čímž by se připravila o jeden z nejlepší zážitků ve svém životě. „Domluvili jsme se na poslední chvíli, a nakonec jsme to všem vyfoukli," směje se legenda žďárských Plamenů Jiří Plachý, který se svými dalšími spoluhráči ovládli celý turnaj. V kompletní sestavě týmu Starých pušek, které nosily staré dresy Plamenů nastoupil kromě Jiřího Plachého také Ondřej Mařata, Miroslav Bukáček, Pavel Pelán, Aleš Stoček a Petr Janda. Většina z nich má syny v přípravce Plamenů. „Oni jsou mladé pušky, my Staré pušky. Jsme rádi, můžou na nás být hrdí, že pojedeme na mistrovství světa," dodává Jirka Plachý.

Rybníkový hokej má svoje specifika. Nesmí se hrát prakticky vůbec kontaktně, co je ale složitější nesmí se zvedat ani puk. Hraje se na nízké branky. „Když někoho trefíte do kotníku, znamená to, že to je faul. Nanejvýš někoho můžete trefit do nože," popisuje úskalí Plachý. Ba co víc, pokud faulujete, automaticky inkasujete branku. „Což v praxi znamená, že pokud vystřelím, dám branku ale přitom soupeře trefím například do kotníku, tak nejenom, že nám se nepočítá, ale přičte se soupeři," vysvětluje pravidla rybníkového hokeje dlouholetá opora Plamenů. „Ještě horší ale je, že vy o tom ani nevíte, protože tam není rozhodčí, ale jen zapisovatel. Takže si myslíte, že vyhráváte 7:5, přitom jste třeba 7:5 prohráli," směje se.

| Krásný záběr na jezero Roulston v Plaster Rock. Od 8. do 11. února se na něm budou prohánět i Staré pušky ze Žďáru.

  

Ve finále porazily Staré pušky tým Vltavínu, to už ale měly postup na mistrovství světa v rybníkovém hokeji jisté, z Česka a Slovenska tam jedou tři celky. „Velký rozdíl je v tom, že tady jsme hráli na stadionu na šířku. V Kanadě je to jen vyhrnutý sníh bez mantinelu, takže puk zahučí do sněhu," připomíná Jiří Plachý. Mistrovství světa v kanadském Plaster Rocku se koná od roku 2002, při čemž začínal na 40 týmech. Letos se sjede na jezero Roulston na 120 týmů z celého světa.

I proto bude konkurence obrovská, navíc se zde utkávají týmy, které tento typ hokeje hrají několik let. „Organizátoři nás tipovali na nejvyšší příčky, ale popravdě nevíme co od toho očekávat," přiznává bývalý útočník Žďáru. Staré pušky se budou prát o co nejlepší výsledek. „Rozhodně tam nejedeme na výlet," ujišťuje.

Leckdo může této partě závidět, kanadské jezero připravené na hokej, kousek od nejhokejovější provincie světa Québecu. „Dostali jsme se do kolébky hokeje, my všichni hrajeme hokej od mala a tohle je sen pro každého hokejistu," přemítá v hlavě Plachý. „Klasickým hokejem to nikdy nevyšlo se někam podívat, tohle je skvělý pocit."