Vítěznou sérii Plamenů uhasila Žihadla z Moravských Budějovic. Žďár padl vysoko 10:4

Zveřejněno 04.10.2017 | Pavla Dolíhalová
Moravské Budějovice SKLH Žďár nad Sázavou
6., středa 4.10.2017
Moravské Budějovice - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
Moravské Budějovice: Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Wasserbauer, Sobotka, Pelikán, Kliment, Peroutka, Pucher ml. – Pucher st., Mikeš, Horký, Rytnauer, Matějka, Lupač, Kusý, Hačecký, Niederhafner, J. Bulín, Juráň, P. Bulín.
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva, Lojek, Staněk, Smejkal, Marek, Poizl, Kolda – Štěpánek, Vítek, Kunstmüller, Gregar, Kuřítko, Bureš, Jícha, Beneš, Pytlík, Střecha, Krupka, Kovářů, Nečas.
Branky a nahrávky: 5. Juráň (Lupač), 18. Mikeš (st.), 28. Matějka (Kusý, Pelikán), 33. st. (Čermák, Mikeš), 38. Kusý (Matějka), 48. Kusý (Brož), 51. Čermák (Rytnauer, Mikeš), 52. Kusý (Wasserbauer, Matějka), 54. Kabelka (st.), 60. Rytnauer (Kusý, Sobotka) – 14. Kunstmüller (Lojek, Štěpánek), 29. Vítek (Lojek), 40. Jícha (Kuřítko), 49. Bureš (TS) Rozhodčí: Mgr. Zdeněk Pokorný – Daniel Horažďovský, Bc. Roman Komínek Vyloučení: 2:4 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0 Diváci: 478 Střely na branku: 39:25 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3, 5:4, 10:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Na dnešní zápas nebude žďárské mužstvo vzpomínat nejlépe. Do Moravských Budějovic vyjelo s ambicemi pokračovat na vítězné šňůře, Žihadla ale měla jiný plán. Do zápasu vlétli domácí s vervou a potrestali vše, co jim Plameny dovolily. Ty se tak musejí srovnávat s první porážkou letošní sezony.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Úvod utkání neměl jednoduchý hostující Řehoř, na nějž šla od začátku většina střel. O otevření skóre se tak postaraly domácí Moravské Budějovice, když v páté minutě zachytil Lupač rozehrávku hostů, našel volného Marcela Juráně a ten se svoji střelou nemýlil - 1:0. Pokračovalo se dlouhou hrou ve střední třetině, změna nastala až ve 13. minutě, kdy byl vyloučen domácí hráč za podražení a Plameny přesilovku využily takřka vzápětí. Střelu od modré stačil domácí Brož vyrazit, ale s dorážkou Luboše Kunstmüllera si už poradit nedokázal a Žďár tak srovnal stav utkání - 1:1. I nadále se hrálo vyrovnaně, ovšem domácí si pojistili první třetinu střelou Romana Mikeše, který poslal kotouč nad beton Řehoře a dostal tak Moravské Budějovice opět do vedení - 2:1. Velkou šanci si v závěru první třetiny vytvořil domácí Kusý, hostující brankář ale se štěstím puk vyrazil a Plameny tak odcházely do kabin s jednobrankovou ztrátou.

Začátek druhého dějství přihrál šanci na dvoubrankové vedení na stranu domácích. Ve 21. minutě se Kusý dostal sám přes celé hřiště, byl faulován a nařízeno bylo trestné střílení. S tím si ale naštěstí pro Plameny domácí hráč neporadil - puk mu sklouzl z čepele a skórovat mezi betony se mu tak nepodařilo. I tak pokračovala druhá třetina střelecky bohatě. Ve 27. minutě překvapil Filip Matějka střelou švihem z levého kruhu hostujícího Řehoře a zvýšil náskok domácích na 3:1. Téměř o minutu později ale odpověděl Žďár - střelu od modré tečoval před brankovištěm David Vítek a upravil tak skóre na 3:2. Radost ale Plamenům nevydržela příliš dlouho a domácím se zase podařilo dostat se zásluhou Petera Puchera do dvoubrankového vedení. Ten se ve 32. minutě trefoval do poloprázdné brány - 4:2. Ve 36. minutě se Plamenům podařilo přečkat dvouminutové oslabení, tím ale žďárská pozitiva prozatím skončila. Denis Kusý objel branku, pod Řehořovým betonem zasunul kotouč do sítě a zajistil domácím vyšší vedení - 5:2. S takovým výsledkem po druhé třetině ale nechtěl do kabin odcházet Lukáš Jícha - svou bekhendovou střelou dokázal snížit náskok Moravských Budějovic a druhé dějství uzavřel výsledkem 5:3 z pohledu domácích.

Do třetí třetiny nastoupily Plameny se Slámou v bráně a současně díky vyloučení Horkého za provinění hrou vysokou holí odehrály přesilovku. Tu bohužel nedokázaly využít a domácí se jali prověřovat formu Slámy. Ačkoli se Žďár pokoušel hru obrátit ve svůj prospěch, Žihadla nechtěla nechat nic náhodě a střílela dál. Ve 47. minutě se opět prosazoval David Kusý, který převzal puk za vlastní bránou, objel všechny protihráče, udělal Slámovi blafák a zavěsil do prázdné klece - 6:3. Šanci na snížení posléze využil Lukáš Bureš, jenž byl v úniku podražen a ve 49. minutě proměnil trestné střílení bekhendovým blafákem - 6:4. Trápení Plamenů ale pokračovalo - těsně před druhou polovinou třetí třetiny musely díky vyloučení Jíchy a Smejkala čelit přesilovce domácích 5 na 3. Tu Žihadla dokázala využít za pomoci Romana Čermáka, který pod betonem gólmana poslal puk do sítě - 7:4. Obzvlášť ve formě byl dnes Denis Kusý. Dostal nabídku před brankou a jeho střela rozvlnila síť soupeřy klece už podruhé - 8:4. Ani tímto gólem to ale nekončilo a Sláma dnes zřejmě nebude mít dobré spaní. V 54. minutě se prosadil Daniel Kabelka a definitivně tak potvrdil první letošní porážku Žďáru - 9:4. Snad už jen symbolicky se z branky zaradoval Ladislav Rytnauer, který zavěšoval nad Slámovo rameno a uzavřel tak dnešní vysokou porážku Plamenů poměrem 10:4.

Velké poděkování a uznání si zaslouží žďárští fanoušci, kteří v čele s fanklubem Šakal Patriots vytrvale povzbuzovali Plameny v jejich, tentokrát marném, snažení za jakéhokoli stavu až do posledních okamžiků zápasu. V duchu svého hesla tak byli v sobotu hrdí a ve středu věrní!

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou): "Od začátku bylo vidět, že nás domácí přehrávali. Trošku mě mrzí, že u některých našich hráčů tam ta bojovnost je, ale u něktěrých se mi nelíbí, že ten zápas zabalili, když se nedařilo. I když jsme dali konktaktní gól, domácí byli po všech stránkách lepší a musíme jim pogratulovat k dobrému výkonu. Tenhle zápas je potřeba hodit rychle za hlavu."

Augustin Žák (trenér HC Moravské Budějovice 2005): "My jsme hráli poslední dva tři zápasy dobře. Potřebovali jsme tři body, takže jsme možná chtěli trošku víc, ale vždycky jsme Žďár dostali do hry nějakou hrubou chybou. Pak už jsme to zvládli, protože Žďár trošku odpadl, ačkoli dotahoval. Bylo to dobré utkání, jsme rádi, že jsme vyhráli, protože každý zápas je jiný. Žďár porazil Havlíčkův Brod a to je vždycky pro nás trošku výhoda, ti hráči jsou vždycky malinko na hrušce, to nám nahrálo. Za stavu 7:4 se to už dohrávalo."