Základ je v poctivém přístupu, vysvětluje stabilní výkony Luboš Kunstmüller

Zveřejněno 15.07.2017 | Ondřej Krásný
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - I ve 36 letech je Luboš Kunstmüller jedním z lídrů žďárských Plamenů. Následující sezona pro něj bude již devátá v řadě zpět doma na Bouchalkách. Druhý muž historických tabulek novodobé historie bude v příštím ročníku útočit na třístý kanadský bod, prozatím jich má na kontě 278. „Kuzma“ od nové sezony očekává opět zlepšení výsledku z předešlých let, zároveň si je ale vědom, že o osudu rozhodne hlavně play-off. O tom jak se on sám udržuje v kondici, o letní přípravě, ale také o starších žácích, které bude i v další sezoně trénovat se rozpovídal v našem rozhovoru.

Foto: René Rámiš

V následující sezoně budete načínat svou devátou sezonu v dresu Plamenů po návratu domů v řadě, co od ní očekáváte?
Já pevně věřím, že se opět posuneme dále a že ta sezona bude minimálně stejná a snad i lepší než předešlá. Tým se skládá dohromady, posílili jsme, takže by to určitě bylo zklamání, pokud bychom se neposunuli zase o kousek dopředu.

Mnozí hovoří o tom, že se skládá jeden z nejlepších týmů posledních let…
Prozatím se posílila hlavně obrana, útok zůstal přibližně stejný. Uvidíme, kde se budeme pohybovat, skupina bude hodně náročná a těžko můžeme čekat, že budeme hned bojovat o první nebo druhé místo. Jak jsem říkal, rozhodne o úspěchu nebo neúspěchu play-off, žádný tlak si nemůžeme připouštět.

Stabilita vašich výkonů je jedinečná, každým rokem týmu přispějete minimálně třiceti kanadskými body, v čem to vězí?
Velice důležité je, že jsem zdravý a že se mi vyhýbala nějaká větší zranění. Také musíte mít štěstí na spoluhráče, když se jim daří, jde to vždycky lépe.

Co dělat pro to, aby byl hráč i ve 36 letech jedním z lídrů týmu?
Snažím se poctivě chodit na všechny tréninky a všechno dělat poctivě tak, aby to pro moje tělo bylo nejlepší. Důležité je udržovat se, fyzičku trénovat v rámci věku. Asi pro to musíte mít i předpoklady, že to tělo je v pořádku, ale základ je v poctivém přístupu.

Luboš Kunstmüller loni překonal soupeřova brankáře devětkrát, k tomu přidal 20 asistencí a stal se nejlepší nahrávačem týmu. V play-off vstřelil tři branky a na jednu přihrál. Zde neuspěl proti v jasné šanci proti Koutskému. Foto: Petr Nedvěd

Letos poprvé vedl letní přípravu Michal Konečný, v čem byla jiná než ty předešlé?
Podle mě nebyla o moc jiná, než ty roky předtím. Je pravda, že Michal Konečný přidal do tréninků skákání v písku na Piláku a prokládal to jinými novinkami, ale ten základ je přibližně stejný.

Během čtrnácti dnů vyjedete na led, jak se na něj po pauze těšíte?
Já se těším vždycky, ale ty začátky jsou náročné. Než si člověk zvykne po pauze na výstroj, vždycky to chvilku trvá, navíc je to jiný pohyb, ještě po dovolené se člověku do toho hůře dostává. Ale těším se.

Společně s panem Kulíškem a Doležalem budete v následující sezoně trénovat starší žáky. Má Žďár v této kategorii vycházející talenty?
Pořád to jsou ještě děti, každý má něco. Uvidíme, jak se poperou s touto sezonou, co z nich vyroste. Podle mého se tady láme chleba, za rok budou bojovat o sestavu v extralize dorostu a musí na sobě pracovat.

Co je podle vás ve věku těchto mladých hráčů nejdůležitější, na čem mají nejvíc pracovat?
V tomto věku ještě fyzičku a nějakou posilovnu nemohou. Rozvíjet musí hlavně bruslení, techniku a šikovnost. Rok před vstupem do dorostu by už měli zapojovat i herní myšlení a přemýšlet nad tím hokejem. Musí na sobě pracovat i mimo led doma, trénovat střelbu nebo cokoliv, v tomhle věku je to znát.

Chystáte se jít ve stopách Martina Sobotky, tedy až jednou pověsíte brusle na hřebík, začnete se naplno věnovat trenérství?
Takhle to asi úplně neplánuju. Mě to spíše baví u těch dětí a dokážu si představit, že bych u toho zůstal. Já hlavně ale doufám, že ještě než pověsím brusle na hřebík tak to nějakou dobu bude trvat.