Plameny dnes na Bruslaře nestačily a v sobotu budou bojovat o udržení ve hře

Zveřejněno 16.03.2017 | mk
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
ČF3, čtvrtek 16.3.2017
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Novák – T. Semrád "A", M. Semrád, Duben "C", Lacina, Vala, Kulhánek, Kříž – Přidal, Michálek, Endál "A" – Navrátil, Kozlík, Teplý – Chlubna, Ludvík, Kuchta – Beneš, Szilva, Cejpek – Křížek
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva "C", Beneš, M. Vítek, Smejkal, Staněk "A", Rašner, Kolda, Hort – Červenka, Kunstmüller "A", D. Vítek, Bureš, Gregar, Čech, Střecha, Kaňka, Juráň, Jícha
Branky a nahrávky: 26. Lacina (Endál, Michálek), 36. Chlubna (Kozlík, Kulhánek), 38. Teplý (Navrátil, Kozlík), 59. Přidal (Endál) – 15. Kunstmüller (Červenka, D. Vítek)
Rozhodčí: Würtherle, Jechoutek – Žídek, Horažďovský
Vyloučení: 5:6 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1782
Střely na branku: 41:27 (17:6, 18:5, 6:15)
Průběh utkání: 0:1, 4:1
Stav série: 2:1
H A V L Í Č K Ů V   B R O D – Nesmírně důležitý třetí zápas čtvrtfinálové série dnes mnohem lépe zvládli hokejisté Havlíčkova Brodu. Od prvních minut byli hosté pod velkým tlakem, ale paradoxně to byli oni, kteří první třetinu vyhráli 0:1. Ve druhé se však již Brodští začali prosazovat, svůj nápor ještě zesílili a zjevnou herní převahu projevili i brankově a otočili stav na 3:1. V závěrečné dvacetiminutovce se Plameny vzchopily k odporu a vytvořili si šance na zdramatizování zápasu, ale nedokázaly vsítit kontaktní branku. Domácí v závěru zpečetili své vítězství trefou do opuštěné žďárské klece. Havlíčkův Brod se tak ujal vedení 2:1 na zápasy a Plevova parta bude v sobotu na Bouchalkách bojovat o prodloužení sezóny.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Díky rozmáhající se marodce, byl dnes trenér Michal Konečný nucen stáhnou sestavu na tři pětky. Kvůli viróze neodcestoval do Brodu vůbec Martin Kuřítko, na rozbruslení to zkoušel Lukáš Krupka, ale bolestivost zranění z minulého zápasu ho do hry nakonec nepustila. Podobně na tom byl Tomáš Střecha, který sice hodně chtěl, ale přetrvávající potíže po úterním střetu, nakonec jeho dnešní vystoupení omezilo jen na pár „štěků“ v přesilovkách. Tím však výčet marodů nekončí a se zraněním a souvisejícím herním omezením hráli další dva hráči, které z taktických důvodů nebudeme jmenovat. Naopak domácí se museli obejít bez distancovaného Miroslava Třetiny.

To však Bruslařům vůbec nevadilo, spíše naopak. Dnes předvedli nejlepší výkon proti Žďáru ze všech sedmi zápasů sezóny. Od prvních okamžiků svírali Plameny v obranném pásmu a šance střídala šanci. Jenomže ve žďárské brance byl Milan Řehoř a ten předváděl jeden fantastický zákrok za druhým a neskutečným způsobem držel hosty ve hře.

Domácí nejen, že nedokázali svojí zjevnou herní převahu využít, ale v 15. minutě z jedné ze sporadických šancí Plamenů šokoval Kotlinu Luboš Kunstmüller, jenž se po nahrávkách Martina Červenky a Davida Vítka prosmýkl na modré do brejku a svoji akci zakončil trefou mezi Novákovy betony 0:1.

Domácí tým však inkasovaná branka nijak nerozhodila a dál opanovávali útočné pásmo. Ovšem dvě minuty před první sirénou se do další brejkové situace dostal Juráň, jehož však dokázal zneškodnit rychle se vracející Lacina. Přesto, že domácí měli zřetelně více ze hry, odcházeli do kabin s jednobrankovým mankem.

Prostřední dějství začalo znovu náporem Bruslařů, kteří svým pohybem a přesností přihrávek dělali Plamenům značné problémy a vynutili si tím alespoň faul a následnou přesilovku. Ani v té však nedokázali Řehoře překonat a naopak byli to hokejisté Žďáru, kteří byli nejblíž ke skórování při přečíslení dva na jednoho, ale tentokrát předvedl své kvality také brodský gólman Novák, jenž zatím neměl příliš práce.

Co se však Brodským nepovedlo v přesilovce, to napravili při hře čtyři na čtyři ve 26. minutě. Endál vybídl přihrávkou mezi kruhy Jakuba Lacinu, jehož rána, byť se štěstím, ale přece, skončila v brance – 1:1. A to byla voda na brodský mlýn. Bruslaři v tu chvíli ještě více ožili a dobrých deset minut Plameny doslova drtili v obranném pásmu. Byl jich plný led, byli rychlejší a všude byli dřív. Žďárští přes nepopiratelnou snahu a bojovnost nebyli s to se dostat před Nováka a už vůbec ne jej jakkoli ohrozit.

Naopak Milan Řehoř si musel připadat jako na střelnici a jen díky jeho obrovskému nasazení a fantastickým zákrokům svítilo na ukazateli stále nerozhodné skóre. Ovšem jen do 36. minuty, kdy už kapituloval a pohotovou střelou poslal Bruslaře do vedení exžďárák Tomáš Chlubna - 2:1. Za pouhé dvě minuty dodal na brodské hokejky ještě větší klid a pohodu teprve patnáctiletý dorostenec Michal Teplý - 3:1.

Při pohledu na herní projev obou mužstev bylo všem jasné, že jen malý zázrak a hlavně zásadní změna hry by mohly přinést ještě nějaké překvapení. Ale ani ta nestačila (chyběl ten zázrak). Plameny totiž v závěrečné dvacetiminutovce přeci jen dokázaly soupeři vzdorovat, vytvářet si šance a to i hodně nadějné, dokázaly pohybem přehrávat domácí ve vlastním pásmu a vynutit si vyloučení. Čas se však krátil a vytoužený kontaktní gól nepřicházel. Ale také domácí měli řadu šancí definitivně utkání rozhodnout, ale Řehoř stále držel naději. Při další přesilovce v závěru zápasu se pokusili o gól naděje Žďárští se šesti hráči v poli a Řehoř odjel na střídačku. Ani tudy však cesta za zdramatizováním koncovky nevedla a minutu před závěrečnou sirénou definitivně potvrdil zaslouženou výhru Bruslařů Patrik Přidal - 4:1.

Ani dnes v Havlíčkově Brodě nechyběla velká skupina žďárských fanoušků, ale ani jejich neutuchající podpora k úspěchu nevedla. Tu však budou nyní potřebovat Plameny ve čtvrtém zápase, v němž čeká Konečného družinu těžký úkol: Ještě jednou uhájit Bouchalky a domácí neporazitelnost a tím si vynutit pátý rozhodující zápas.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Díky Milanovi Řehořovi jsme přečkali úvodní nápor domácích a pak jsme se dostali do vedení. Rozhodla to ale ta druhá třetina, kdy se domácí i díky těm přesilovkám dostali do velkého tlaku a přehrávali nás. My jsme přežili ve třech ve čtyřech, ale pak jsme dostali rychle ten druhý a třetí gól a to bylo asi zlomové. Ve třetí třetině jsme pak nějaké šance měli a ke gólu to bylo blízko, možná kdybychom tu braku dali, tak by domácí znervózněli a dalo by se s tím něco dělat. Ale to jsou kdyby, a na kdyby se nehraje. Takže se nedá nic dělat a jdeme dál, máme před sebou domácí zápas a na ten se musíme připravit a Brodu ten očekávaný postup ještě zkomplikovat.“