První překážka Plamenů – HC BAK Trutnov. Seznamte se…

Zveřejněno 24.02.2017 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC BAK Trutnov
OF1, sobota 25.2.2017 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - HC BAK Trutnov ZNS - TRU
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Od návratu Plamenů do druhé ligy v roce 2008 se ani jednou neobešlo play-off bez jejich účasti. Ani letos nejsou žďárští hokejoví příznivci o tento vrchol sezóny ochuzeni. Herní systém v této sezóně připravil divákům velmi atraktivní základní část s velice napínavým závěrem až do posledních minut posledních zápasů, kdy se teprve rozhodlo o konečném pořadí a soupeřích pro vyřazovací boje. Semifinále hrané do kříže mezi skupinami Střed a Západ a čtvrté místo SKLH mu předurčilo jako protivníka pátý tým západní skupiny HC BAK Trutnov.

Pohled do historie

Trutnov je soupeř, se kterým se Plameny ve vyřazovacích bojích doposud nikdy nepotkaly. Ovšem v mistrovských zápasech se v předchozích letech setkávali oba soupeři celkem pravidelně. Poslední vzájemné měření sil se odehrálo 2.prosince 2015, na žďárských Bouchalkách. Tehdy si žďárští hokejisté, po brankách Kaňky, Krupky a Štěpánka, připsali tři body za výhru 3:2. V téže sezóně vyhrály Plameny předtím i v Podkrkonoší a to stejným poměrem (2:3), kde se střelecky prosadili Rašner, Střecha a Gregar.

Vůbec poprvé se oba soupeři utkali 25. října 2009 a tehdy Plameny deklasovaly na Bouchalkách Trutnov vysoko 9:1, což je doposud rekordní výsledek všech vzájemných utkání. Z dnešního kádru SKLH se v tomto utkání představili dva hráči a oba na něj mohou mít dobré vzpomínky. Gól a asistenci si připsal dnešní kapitán Martin Pleva a pěti body za hattrick a dvě nahrávky se blýskl Luboš Kunstmüller. Na trutnovské straně se utkání zúčastnil Ondřej Poul. Celková bilance hovoří vcelku jasně pro tým z Vysočiny, který zvítězil v třinácti zápasech, zatímco krkonošský protivník se radoval ve čtyřech případech.

Skvělý finiš Draků

To je však již hluboká minulost a nyní patří trutnovští Draci k velmi silným a nepříjemným soupeřům a Plameny nečeká v osmifinále rozhodně snadný protivník. Vstup Trutnova do letošní soutěže nebyl nijak oslnivý a Draci víceméně pravidelně střídali výhry s porážkami. To se od listopadu změnilo na delší úspěšné a neúspěšné série. Začalo to tou nejhorší, kdy od poloviny listopadu do začátku prosince museli trutnovští hokejisté i jejich fanoušci skousnout šňůru šesti porážek v řadě. Tu si vynahradili čtyřzápasovou sérií výher, aby ji vystřídaly čtyři prohry. Zdá se však, že závěr základní části zastihnul BAK ve vynikající formě, když z posledních devíti utkání vyšel sedmkrát vítězně a nestačil jen na největšího rivala Vrchlabí a na vítěze západní skupiny Kobru Praha.

Silný kádr prošpikovaný zkušenostmi z extraligy KHL i NHL

Nejen výsledky, ale také pohled na soupisku Trutnova vzbuzuje oprávněný respekt. Hlavní trenér Aleš Půlpán starší se svým asistentem Lubošem Peterou, mají k dispozici široký a vyrovnaný kádr, v jehož středu se nachází velmi zajímavá jména. Největšími oporami týmu jsou synové hlavního kouče Aleš (21+21) a Tomáš (10+18) Půlpánové. Žďárští fanoušci i hráči si jistě dobře pamatují velkou trutnovskou stálici Petra Chytráčka (9+17) a nelze opomenout ani Lukáše Kastnera (12+13). Od minulé sezóny posílil podkrkonošský celek ruský útočník Pavel Fedulov (8+16), který již v osmnácti letech okusil věhlasnou KHL v dresu CSKA Moskva a řadu let působil ve druhé nejvyšší ruské soutěži.

Největší hvězdou Draků je však hokejista, kterého není nutné zvlášť představovat. Čtyřicetiletý obránce Aleš Píša (5+16) má na svém kontě více než úctyhodných 774 startů v české extralize, ve které vždy oblékal pouze dres Pardubic a nasbíral zde 249 kanadských bodů. Dvě sezóny působil tento nesmlouvavý a obávaný bek v nejslavnější soutěži světa NHL v týmech Edmonton Oilers a New York Rangers, další tři sezóny strávil v KHL. Do jeho bohatého životopisu patří také pětadvacet reprezentačních startů. Stejně jako to, že jej doprovází pověst bouřliváka, který na ledě nejde pro ránu daleko. Dalším velmi produktivním obráncem je Lukáš Abraham (6+13), jenž před letošní sezónou přišel do Trutnova z Jablonce. Také v brankovišti mohou žďárští hokejisté očekávat silného protivníka. Oba brankáři Oto Jeschke a František Veselý se mohou pyšnit úspěšností zásahů převyšující 91%.

Plameny čeká těžká série

Je tedy zřejmé, že tato osmifinálová série, která právě startuje, bude velmi náročná, vyrovnaná a zřejmě i dlouhá, ale určitě zajímavá a atraktivní. Poprvé ve druhé lize bude totiž postupující tým muset svého soupeře porazit ve čtyřech zápasech. Plameny mají drobnou výhodu v tom, že první a případné sedmé rozhodující utkání budou hrát na domácím stadionu, ale jen těžko by se dalo říci, že jsou favority.

K osmifinálovému soupeři se bezprostředně po jeho objasnění vyjádřil také žďárský kouč Michal Konečný: „Já si Trutnov pamatuju ještě z mého působení v Břeclavi, když jsme jej měli ve skupině. Samozřejmě neznám je podrobně v současné době, ale podle těch výsledků a informací, které mám k dispozici, tak bych řekl, že jsou to dvě naprosto vyrovnaná mužstva. V tom play-off budou rozhodovat detaily, chyby, zodpovědnost, štěstí, zranění… Je to na čtyři vítězné zápasy, takže to bude hodně náročné. Každopádně jsem přesvědčen, že šance na postup jsou. Máme silný mančaft, nemáme se koho bát a mužeme, kohokoli porazit, ale také s kýmkoli prohrát. Věřím, že naší velkou posilou budou opět skvělí žďárští diváci. My se teď musíme hlavně dobře připravit a uvidíme…“

Přijďte včas

Zápasy play-off přináší neopakovatelnou až elektrizující atmosféru, o kterou se budou zajisté starat jak žďárští fanoušci a zaplněné tribuny Bouchalek, tak příznivci soupeře, kteří se do Žďáru v hojném počtu chystají. Vstupenky jsou v předprodeji, pokladna bude otevřená dvě hodiny před začátkem utkání a posílené budou opět parkovací plochy (viz minulý článek). Přesto vedení klubu vyzývá diváky, aby na stadion přišli s určitým předstihem a mohli si tak vychutnat atmosféru utkání od samého začátku včetně slavnostního nástupu mužstev a oficiálního zahájení.

Se Šakaly autobusem do Trutnova

Pro fanoušky, kteří si nechtějí nechat uniknout ani zápasy Plamenů na ledě soupeře, připravil fanklub Šakal Patriots autobusový výjezd na druhé utkání osmifinálové série do Trutnova v pondělí 27. února. Cena výjezdu je 100,- Kč včetně vstupenky na utkání. Zájemci si mohou rezervovat místa na e-mailu fanklubSklh@seznam.cz nebo na tel. čísle 742 574 667 (pouze SMS).

VYBAVTE SE VE FANSHOPU NA PLAY-OFF

Play-off je vrcholem sezóny, je to svátek pro hokejisty, funkcionáře, ale především pro fanoušky. A naplno si užít zápasy vyřazovací části lze v dresu, se šálou či jinými předměty vyjadřujícími sounáležitost a podporu svému klubu. Pro fanoušky bude opět připraven stánek s programy a klubovými suvenýry. Kromě těch tradičních z letošní kolekce „Hoříme hokejem“ jako jsou parádní značková trička, nové šály, kšiltovky, propisky, řehtačky a další pěkné věcičky, jsou k dispozici také nové dresy přímo k zakoupení nebo na objednávku s vlastním jménem a číslem.