Žďár vydřel dva body v nájezdech, ale o čtyřku musí ještě bojovat

Zveřejněno 18.02.2017 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
35., sobota 18.2.2017
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Beneš, Vítek M., Smejkal, Staněk, Rašner, Kolda, Hort – Červenka, Kunstmüller, Vítek D., Bureš, Kuřítko, Gregar, Kovářů, Střecha T., Krupka, Kaňka, Juráň
Nymburk: Brázdil – Hes, Kříž, Saňa, Rittig – Stehlík, Ječný, Smejkal, Kuzďas, Eis, Ježek, Barbora, Šimek, Knesl, Dyrynk
Branky a nahrávky: 41. Červenka (Rašner, Vítek D.), rozh. náj. Střecha T. – 16. Eis (Kuzďas, Ježek)
Rozhodčí: Honza – Musil, Komínek
Vyloučení: 5:9 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 810
Střely na branku: 40:33 (11:13, 11:11, 13:8 - 5:1)
Průběh utkání: 0:1, 2:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Osm stovek diváků na žďárských Bouchalkách dnes sledovalo velmi dramatické utkání, kterému kralovali oba brankáři. Během šedesáti minut základní hrací doby padlo do každé branky po jednom gólu, nerozhodlo ani prodloužení a druhý bod pro Žďár zajistil až v sedmé sérii samostatných nájezdů Tomáš Střecha. Dvoubodový zisk pro Plameny znamená, že k jistotě udržení elitní čtyřky potřebuje Konečného družina získat ve středu v Českých Budějovicích alespoň bod.

Foto: Jan Škárka

Reportáž

Hned v úvodu zápasu měli domácí výhodu přesilové hry, ve které byli velmi blízko k otevření skóre. Ve vyložené šanci Krupka dorážel kotouč do odkryté branky, ale univerziádní reprezentační gólman Brázdil jej zázračně vychytal a poprvé upozornil žďárské střelce, že dnes jej budou překonávat jen velmi těžko.

A ve stejném duchu pokračoval dál, když zabránil několika dalším šancím Plamenů. Pozadu nezůstával ani Milan Řehoř ve žďárské brance a tak se na úvodní gól utkání čekalo až do šestnácté minuty, kdy se do brejku dostal nymburský Stanislav Eis, který trefou nad Řehořovu vyrážečku poslal hosty do vedení - 0:1.

Do prostřední dvacetiminutovky nastoupili domácí s viditelnou snahou o vyrovnání, ale stále častěji naráželi na nepřekonatelného Brázdila. Za jeho zády neskončilo ani přečíslení zakončené Gregarem ani Smejkalova střela od modré čáry ani dobrý Kaňkův pokus z mezikruží. Ve 27. minutě zachránila Nymburk po Červenkově teči Smejkalovy střely tyčka a o minutu později vytěsnil betonem opět Brázdil Střechovu střelu z mezikruží.

Následovala Burešova šance, kdy se prokličkoval až před branku, ale Brázdil opět čaroval. Sporadicky zahrozili z protiútoku také Středočeši, ale také Milan Řehoř odváděl bezchybný výkon. Zejména ve 35. minutě, kdy hrál NED více než minutu dvojnásobnou přesilovku, se žďárský brankář měl co ohánět a kritickou situaci domácí ustáli bez úhony. Dvě minuty před druhou sirénou po Střechově střele znovu zazvonila tyč Brázdilovy branky a tak i po dvou třetinách drželi hosté nejtěsnější vedení 0:1.

Třetí dějství zahajovali domácí přesilovou hrou a v té Brázdil poprvé kapituloval, když neudržel Rašnerovu střelu a Martin Červenka dorazil kotouč za jeho záda – 1:1. Série vyloučení na obou stranách přinesla několik šancí, ale oba brankáři drželi své týmy a nerozhodný stav. Obrovskou šanci strhnout zpět vedení na stranu Polabanu měl ve 49. minutě Stehlík v samostatném úniku, ale Milan Řehoř skvěle betonem vytěsnil kotouč mimo tři tyče.

V závěrečných minutách stupňovali Žďárští svůj tlak ve snaze zajistit si tři body. Všechny pokusy však končily znovu a znovu ve výstroji hostujícího brankáře a nepomohla jim ani přesilová hra v 57. minutě. Nebezpečné protiútoky řešil na druhé straně bezchybně Řehoř a tak po šedesáti minutách svítilo na ukazateli skóre nerozhodných 1:1.

Nic nevyřešilo ani následné pětiminutové prodloužení, ve kterém měli blíže k zisku druhého bodu domácí, kteří i díky početní výhodě v poslední minutě a půl měli více ze hry, ale k rozhodující brance to nestačilo. O vítězi tím pádem musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ale i ty přinesly nebývalou vyrovnanost.

Diváci si užili této dovednostní disciplíny do sytosti, když mohli sledovat celkem čtrnáct soubojů střelce versus brankář. Do vedení v nájezdech poslal Plameny Beneš, ale za hosty srovnal Šimek, pak opět kralovali gólmani až do šesté série, kdy svůj nájezd proměnil Střecha, načež jej napodobil opět Šimek. V sedmé sérii konečně rozhodl o zisku nesmírně důležitého druhého bodu stejný střelec Tomáš Střecha a následně Milan Řehoř vychytal Šimka a na Bouchalkách se mohlo znovu slavit, tak jako pokaždé od 1.října.

Dvoubodový zisk v kontextu s výhrou Moravských Budějovic nad Havlíčkovým Brodem a horší vzájemnou bilancí právě s Žihadly a Nymburkem, znamená, že o jistotu umístění v elitní čtyřce musí Plameny zabojovat ještě ve středu v Českých Budějovicích, odkud potřebují vytěžit minimálně jeden bod. Aby se mohl Žďár po základní části pyšnit bronzovou příčkou, musí na jihu Čech vyhrát a Moravské Budějovice v posledním zápase získat alespoň o bod míň než Plameny.

V případě, že tyto plány Konečného družině vyjdou a Plameny v závěrečném účtování skončí do čtvrtého místa, vstoupí do nadcházejícího play-off příští sobotu na domácím ledě. Pokud nikoli, představí se Žďárští na Bouchalkách až ve druhém zápase úvodní série v pondělí 27. února. Škála potencionálních soupeřů je před posledním kolem stále velmi široká. Při postupu ze třetí nebo čtvrté příčky, se jako nejpravděpodobnější v tuto chvíli jeví někdo z dvojice Klášterec, Trutnov, ale může to být i Děčín. V případě postupu z pátého místa by se Plameny téměř s určitostí utkaly s Vrchlabím, ale teoretická možnost hovoří ještě také pro Klatovy. Přesnou odpověď na tyto otázky však dostaneme až ve středu.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Musím klukům poděkovat, odpracovali to naplno. Byl to poslední domácí zápas a bylo na nás asi trochu vidět, že to potřebné vítězství nás trochu svazovalo v té první třetině, která z naší strany nebyla moc dobrá. Od druhé třetiny jsme si ale vytvořili neuvěřitelné množství šancí, ale hostující gólman podal opravdu výborný výkon. Řekl bych, že rozhodly přesilové hry, kterých jsme hráli hodně a kromě té jedné jsme je nedokázali využít. Paradoxně jsme se jim teď hodně věnovali na tréninku, ale asi to byla chyba (smích), protože jsme se moc soustředili na to co jsme si řekli a pak tam bylo málo střelby a to si myslím, že dnes asi hodně ten zápas ovlivnilo. Kluci ale do toho šli opravdu naplno, bojovali do poslední vteřiny. Nymburk je ale silný tým a jsou právem tam, kde jsou, navíc skvěle podpořený odzadu. Nás ale taky Milan hodně podržel, takže asi nakonec ta remíza zasloužená. Je super, že jsme to strhli na nájezdy a udrželi tu dlouhou domácí neporazitelnost. Nicméně teď musíme jet dobře připravení do Budějovic a bodovat tam, abychom se v té čtyřce udrželi. “

.

Pavel Bičiště
Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):
„V první třetině měli asi do jedenácté minuty převahu domácí, ale pak se to srovnalo a začali jsme si vytvářet šance. Pro nás bylo důležité, že Žďár neproměnil v úvodu při přesilovce tutovou šanci. My jsme pak dokázali dát gól, takže to bylo příjemné. Druhá třetina byla vyrovnaná, bez branek, i když šance tam byly na obou stranách. Bylo tam hodně vyloučení a nás ty oslabení stály asi víc sil, byli jsme tu ve čtrnácti lidech jen s pěti beky a ještě když je jeden z nich vyloučený, tak je to problém. Nevyužili jsme ale přesilovku pět na tři. Do třetí třetiny jsme šli s vedením, ale věděli jsme, že není nic rozhodnuto. Kdyby se nám podařilo dát druhý gól, tak bychom to asi dokázali zvládnout. To se ale nepovedlo a v oslabení jsme inkasovali, kdy jsme tam nechali hráče dorazit puk. Honza Stehlík jel pak sám na bránu a ještě nějaké šance tam byly. No, je to sport a řekl bych, že zaslouženě to skončilo remízou. V prodloužení měl Žďár přesilovku, ale z naší strany to bylo dobře ubráněné. Nájezdy jsou už vabank, kluci tam pak chodili stejní, jak náš Martin Šimek, tak ten domácí a nakonec byl Žďár šťastnější. Řekl bych, ale že to byl hezký zápas, sice málo gólů, ale skvělá atmosféra. My si to tady vždycky užíváme a všechny ty zápasy se Žďárem jsou výborné a vždycky se sem těšíme.“

Fotogalerie