Petr Štěpánek k derby: „Není mi osmnáct, abych se z toho rozklepal.“

Zveřejněno 24.11.2015 | Barbora Hronková, mk
H A V L Í Č K Ů V   B R O D - V sobotním utkání navštívili žďárští hokejisté arénu v havlíčkobrodské Kotlině, kde sehráli opravdu vyrovnaný zápas. Derby bylo celé dvě třetiny bez vstřelené branky a nakonec se gólově odehrálo všechno až v poslední třetině zápasu, kde se ukázalo, že přece jenom mají trochu navrch domácí. Zápas skončil 3:2 a na jeho průběh jsme se zeptali žďárského útočníka Petra Štěpánka, který v Havlíčkově odehrál několik sezón.

Svižný hokej přelévající se ze strany na stranu. Tak v sobotu vypadal souboj mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem. Gólmani, jak na straně domácích tak hostů, předvedli výborný výkon a fanoušci obou rivalů pomáhali svým týmům k vítězství. „Bylo to utkání, derby, kde se celou dobu čekalo na nějakou chybu, která pak přišla a spustila gólovou smršť. Bohužel byl soupeř dneska šťastnější. Nemyslím si, že by nás přehráli, ale ten první gól ani nebyla chyba. To byla spíše smůla, která nastane jednou, dvakrát za život a zrovna se to stane v takovém zápase a za takového stavu. A je škoda, že se to stalo nám a ne jim,“ poznamenal smutně Petr Štěpánek při vzpomínce na první branku, kterou domácí vsítili za pomoci kaluže vody.

Do třetí třetiny se opravdu nedalo čekat, jak zápas dopadne. Proto bylo napínavé sledovat, jak se ve vstřelování branek střídal Brod s Plameny. Jen, co Brod stihl uskočit, Plameny dorovnaly a jen, co se Plamenům podařilo vyrovnat, dostaly gól. Toto rozhodně pohne s psychikou hráčů. „Tak určitě nepomůže, že místo toho abychom gól dali, tak ho dostaneme. A když člověk ví, že ho musí dát, že už nemůže “čekat“, tak to není příjemný. Ale zase je lepší ho dostat takhle z kraje třetiny, než pár vteřin před koncem,“ vrátil se ještě plamenný útočník k úvodní smolné brance.

Protože Petr několik sezón v Havlíčkově Brodě hostoval, nemohli jsme se nezeptat na to, jak se cítil a jak se mu v Brodě hrálo. Na to nám odpověděl toto: „Není mi osmnáct, abych se z toho rozklepal. Těšil jsem se, ale čekal jsem o malinko víc lidí na to, jak se o tom mluvilo. Nemůžu říct, že by mě fanoušci zklamali. Kotle byli výborné, domácí i náš vytvořili fantastickou atmosféru, která je k derby důstojná. Ale ta návštěvnost. Čekal jsem ji o něco větší, když tam přijede Žďár po tolika letech, navíc jsme byli přímý soupeř v tabulce. Ale že bych byl nějak přemotivovaný, to určitě ne. To jsem nebyl, ani když jsem tam pak přijel s Jihlavou.“ (Petr Štěpánek působil rovněž v Dukle Jihlava – pozn. redakce)

Petr byl donucen vynechat několik zápasů kvůli svému zranění. Zápas s Havlíčkovým Brodem pro něj byl třetí zápas po dlouhé době, proto jsme se ho zeptali, jak svůj návrat zvládá a jak je těžké, dostat se zpátky do formy. „Myslím si, že každý vidí, že to není žádná sláva. Nebudeme si nic nalhávat. Čekám od sebe víc a všichni ode mě čekají víc. Já doufám, že se to teď zlomí. Dneska už jsem to ani tak necítil, jako ten zápas předtím. To jsem hrál jenom na vůli. Nechtěl jsem odstoupit, protože jsem věděl, že se hraje dneska s Brodem. Tak jsem si řekl, že to koleno buď nevydrží a nebudu hrát, nebo to půjde a můžu to zkusit. Dneska jsem byl překvapený, bylo to dobré. Ale pořád se člověk na tom ledě určitým situacím vyhýbá a snaží se, aby tu sezónu nějak dohrál. Já doufám, že to bude jen a jen lepší. To je možná to jediné pozitivum na tom, že hrajeme jenom jednou za týden,“ říká kriticky Petr Štěpánek. A ačkoli o sobě tvrdí, že se mu nedaří, musíme nesouhlasit. V prvním utkání se po návratu na led střetly Plameny s Pískem. Hned v tomto zápase dal Petr jeden gól. Tím to ale nekončí. Zápas s Vajgarem rozhodl v prodloužení, a ačkoli mu utkání s Brodem žádný gól nepřineslo, rozhodně by si pochvalu zasloužil, stejně jako celý tým.

Tímto zápasem si Žďárští odbyli svoji polovinu zápasů, které měli v seznamu. Ve svém snažení prožili slabší i světlejší chvilky a i to ovlivnilo to, jak postupovali v tabulce. Nyní jim svítí jedenácté místo, což rozhodně pro Žďár není dostačující. Jak to vidí Petr? „Určitě špatně! Já si myslím, že bychom měli být výš. Jsou tam týmy, asi čtyři nebo pět, které jsou opravdu našlapané, a proti nim je opravdu těžké hrát. Například Klatovy, Kolín, Tábor nebo Kobra. Ale my bychom měli být minimálně tak na šestém místě, těsně v závěsu. Pak jsou týmy, jako jsme my, Brod, … a s nimi bychom měli hrát lépe,“ říká útočník. Pravdou je, že se Plamenům mnohdy vedly lépe zápasy s těžšími soupeři a s těmi, se kterými by měly vyhrát snadno, měly potíže. „Tady se hrálo play off na 16 týmů a to jsme si v klidu uhráli vepředu. Ale letos mám docela vítr, abychom se do té desítky vůbec dostali. Doufám, že se to zvedne. Přijdou nám občas pomoct hráči z Jihlavy, a tak si myslím, že to by nás mohlo i nakopnout. A dnes se zase některým hráčům včetně mně tak úplně nedařilo. Tak doufám, že se to zlomí, protože přišel Beny (Beneš), Slámič (Sláma) se rozchytal a i Bláža (Blažíček) podal dneska výborný výkon,“ pokračuje Petr.

Ale ačkoli prožívaly chvíli Plameny opravdu těžké časy, tak posledních několik zápasů to vypadá, že se dostaly zpět do formy, jak ukazuje i tabulka naší skupiny. Ale asi není cílem hrát jenom klidný střed tabulky. Mančaft, (ale i fanoušci) pevně věří, že z formy se stane famózní forma, a borci z Bouchalek budou atakovat vyšší příčky. „Taky jde hodně o soupeře. Nechci shazovat Sokolov, nebo Pelhřimov, ale určitě to nebyly zápasy, jako Klatovy v prvním kole. A i když jsem je nehrál, viděl jsem to, a postavení v tabulce tomu odpovídá. Ale přijel Hradec a ztratili jsme bod, v Děčíně jsme ztratili bod. A tohle všechno se nakupí a pak aby nám ty body nechyběly. Já doufám, že do play off se dostaneme. Že tady nebudeme poslední zápas doma proti Brodu honit postup. A i když by to byla hezká pozvánka pro lidi, tak já doufám, že už budeme mít play off jistý a bude to už jenom derby, kde nebudeme mít nůž na krku,“ okomentoval situaci žďárský hráč.

Ale i když sobotní zápas nevyšel podle představ, bylo to velice těsné a budeme doufat, že se Plamenům bude dařit lépe. V příštím utkání Žďár pojede do Klatov, které jsou překvapením soutěže a určitě budou favoritem. „Nevím, jestli to zní nějak namyšleně, ale já ať hraju cokoliv – člověče, nezlob se, nebo hokej, ve všem jdu vyhrát. I kdybychom jeli třeba do Detroitu, tak já tam zkusím vyhrát. Tak proč ne Klatovy. Jsou to jenom lidi a minulý rok jsme je také porazili. Samozřejmě, jsou to čtyři hodiny cesty a nikomu se tam nechce, oni jsou mladý a navíc mají velice silnou motivaci - hrají o šanci v extraligové Plzni. Je to takový soupeř, který nám moc nevyhovuje, ale je to hokej a může vyhrát kdokoliv s kýmkoliv a já si nemyslím, že bychom tam jeli odevzdaně prohrát. I když padají občas vtípky, tak každý má v sobě to, že chce vyhrát, ať už jedem do Klatov, Pelhřimova nebo do Brodu. Myslím, že to tak má drtivá většina hráčů, nikdo tam nejede čtyři hodiny, aby tam prohrál. Chceme vyhrát, ať jedeme kamkoliv,“ zaznělo odhodlaně z úst Petra Štěpánka. Rozhodně se ale vyhrává líp s velkou podporou, tak neváhejte a choďte Plamenům fandit!