Po parádním derby se radoval Havlíčkův Brod

Zveřejněno 21.11.2015 | mk
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
17., sobota 21.11.2015
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Novák – Lacina, Duben "A", Vala, Kolda, Kořínek, Loginovskij, Pecen, Kulhánek – Chlubna, Kondratěv, Vlasov – Přidal, Třetina "C", Endál "A" – Kuchta, Jelínek, Ludvík – Hlídek, Cejpek, Abbrent
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Beneš, P. Staněk "A", Pleva "A", L. Střecha, Smejkal "C", Rašner – Kunstmüller, Kaňka, Krupka, Březina, P. Štěpánek, Kovářů, D. Vítek, Bureš, T. Střecha
Branky a nahrávky: 41. Endál (Třetina, Vala), 51. Třetina (Endál, Přidal), 57. Přidal (Kolda, Endál) – 43. Kunstmüller (Beneš, Kaňka), 56. Kaňka (Beneš)
Rozhodčí: Battěk – Laczko, Tasch
Vyloučení: 5:3+TS Využití: 0:1 V oslabení: 1:0
Diváci: 1050 Střely na branku: 26:35 (9:8, 9:12, 8:15)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2
H A V L Í Č K Ů V   B R O D – Fantastická atmosféra, parádní ofenzivní hokej, důrazné souboje, krásné akce, dechberoucí zákroky brankářů a nakonec i pěkné branky, to vše bylo dnes k vidění v havlíčkobrodské Kotlině při derby Vysočiny. Prvním dvěma třetinám kralovali oba brankáři, kteří nepustili za svá záda ani jediný kotouč. Až v poslední třetině se prosadili také hráči v poli. Brodští šli do vedení a Plameny vyrovnávaly, to se dvakrát opakovalo, ale na třetí branku Bruslařů již Žďárští nedokázali najít odpověď. Domácí uhájili těsné vedení a po polovině základní části se Havlíčkův Brod stal druholigovým králem Vysočiny.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Záznam celého komentovaného utkání můžete shlédnout na vysilamezive.cz. Zápas najdete po otevření záložek ARCHIV a pak SPORT v pravém menu.

Do derby vstoupili lépe hosté z horního toku Sázavy a prvních deset minut soupeře zatlačili do defenzivy, ale přes několik obrovských šancí se vedoucí branky nedočkali. Proti byl totiž brodský brankář Čeněk Novák, jenž fantastickými zákroky držel svůj tým. Už po pětačtyřiceti sekundách vychytal v brejkové situaci Ondřeje Kovářů. Ve třetí minutě ramenem vytáhl skvělou Krupkovu ránu z pravého kruhu. O chvíli později zase Novák špičkou betonu vytěsnil tutovku úplně volného Březiny z mezikruží a hbitým pohybem dokázal zlikvidovat i následnou dorážku.

Díky svému brankáři tak Brodští přečkali úvodní nápor Plamenů bez úhony a i díky přesilové hře, postupně vyrovnávali hru a vypracovali si také několik zajímavých šancí. Ke slovu se tak dostával i brankář hostů Robin Blažíček. Ten nezůstával za svým protějškem pozadu a předváděl rovněž parádní zákroky. Zejména se blýskl v 19. minutě při akci Endála, který se prokličkoval do útočného pásma a před brankou našel volného Třetinu, jehož pokus zakončit mezi betony Blažíček vystihnul.

Ve druhé dvacetiminutovce pokračovala „two-men show“ obou gólmanů. Zahájil ji domácí Novák, když po minutě hry uháněl při vlastním oslabení na brodskou branku Březina, ale jeho bekhendový blafák brodský brankář vystihnul. Podobně skvěle si o pět minut později na druhé straně počínal Blažíček, když se na něj řítila ruská střela Kondratěv. Ve 29. minutě měl na hokejce úvodní branku Třetina, který po Přidalově perfektní nahrávce nedokázal trefit odkrytou bránu. V tu chvíli přebrali útočnou aktivitu na svoje hokejky Bruslaři a Blažíček se musel v brance hodně ohánět, aby nadále držel bezbrankový stav.

Až ve 34. minutě se zase do nadějné situace dostali Žďárští, ale Střechovo zakončení po přečíslení dva na jednoho, opět zneškodnil fantastický Novák. V závěru prostředního dějství hráli hosté z Bouchalek přesilovou hru, při které si vytvořili několik střeleckých příležitostí, ale všechny končily ve výstroji brodského brankáře. V posledních sekundách pak nebezpečně pálil z pravého kruhu Beneš, ale Novák svůj přístup nezměnil a svoji mrštnou lapačkou udělal tečku za druhou dvacetiminutovkou.

Když k překonání kteréhokoli z brankářů nestačil um hráčů obou mužstev, vzala si slovo paní štěstěna (nebo smůla, zaleží z jakého pohledu). Nahozený puk na branku chtěl brankář Blažíček posunout za branku na obránce Plevu, černá guma se však nečekaně zastavila v kaluži vody, čehož pohotově využil Třetina a nahrál před branku volnému Lukáši Endálovi, jenž neměl problém zavěsit do poloodkryté branky – 1:0. Tahle smolná branky hostující hráče na několik chvil úplně ochromila a nebyli schopni se vymanit z pokračujícího tlaku soupeře.

Netrvalo to však dlouho a ve 43. minutě sehrály Plameny překrásnou kombinaci po rychlých nahrávkách z hole na hůl od Kaňky na Beneše a z předbrankového prostoru zakončoval Luboš Kunstmüller, jenž konečně odčaroval Novákovu branku – 1:1. Po úvodních brankách zápasu opět následovala přehlídka šancí, které likvidovali gólmani obou celků. Nejprve Novák pokryl Kaňkovu svižnou střelu z levého kruhu. Následně nedokázali v přečíslení Blažíčka překonat Chlubna s Kondratěvem a vzápětí žďárský brankář vychytal Jelínka v jeho velké šanci z mezikruží.

Ve 46. minutě se do úniku prosmýkl Endál a za záchrannou brzdu zatáhl Smejkal, který jeho akci „přerušil“ nedovoleným způsobem. Při pádu se Endál střetnul s Blažíčkem a oba pak skončili na brankové konstrukci. Zároveň oba zůstali ležet na ledové ploše a přišlo na řadu ošetřování. Mezi tím rozhodčí signalizoval trestné střílení. To však po srážce zraněný Endál nebyl schopen provést a tak se exekuce ujal jeho parťák Miroslav Třetina. Otřesený Robin Blažíček však mezi tyčemi zůstal a dobře udělal. Skvěle Třetinu vybruslil a nedovolil mu přesně zakončit.

Ve 48. minutě hrály Plameny přesilovku a obrovskou šanci poslat svůj tým do vedení měl Štěpánek, když jeho rána z úhlu těsně minula odkrytou Novákovu branku. Hosté v těchto chvílích měli mírně navrch a vytvářeli si tlak, ovšem bez větších šancí k ohrožení Novákovy branky. Proto druhý gól Havlíčkova Brodu znamenal hodně studenou sprchu. V 51. minutě objel Endál branku a našel před ní volného kapitána Bruslařů Miroslava Třetinu, jenž pohotově jeho nabídku proměnil a poslal svůj tým podruhé v zápase do vedení 2:1.

Sobotkovu družina však ani tento direkt neknokautoval a nadále drželi aktivitu na svých hokejkách a o to více šli za vyrovnáním. Jenomže to by v brance domácích nesměl stát Novák, který byl obrovskou jistotu týmu z Kotliny. Největší šanci zlikvidoval v 55. minutě při přesilovce Žďáru, kdy si mezi kruhy sjel Beneš, tam ho našel skvěle Kaňka, ale dobře mířená střela pod horní tyčku skončila v hbité Novákově lapačce. Plamenům se však nakonec, k velké radosti početné skupiny svých fanoušků, přeci jen podařilo početní výhodu zužitkovat. Petr Beneš parádně našel u levé tyče volného Michala Kaňku, jenž zavěsil za záda bezmocného Nováka – 2:2.

Jenomže časomíra odkrojila z utkání pouhou půlminutu a radost se v Kotlině přesunula opět ze sektoru hostů k domácím fanouškům. Od modré čáry vypálil exPlamen Kolda, cloněný Blažíček sice jeho ránu vyrazil, ale na dorážku Patrika Přidala již nedosáhl – 3:2. Žďárským tak opět nezbývalo nic jiného, než se pokusit do třetice dotáhnout náskok soupeře. Jenomže čas běžel rychle, ale blízko ke kýženému vyrovnání byl Štěpánek, který po Kaňkově nahrávce pálil z blízkosti, ale Novák opět podržel brodské naděje na tři body. V poslední minutě to ještě zkoušely Plameny v šesti bez brankáře, ale ani to k vyrovnání nevedlo. A tak po zaznění sirény mohla vypuknout v Kotlině obrovská radost z vyhraného derby a mohutné oslavy včetně pyrotechnických efektů.

Sobotní večer přinesl hokej vynikající úrovně, hraný před fantastickou diváckou kulisou, což znovu oživilo úvahy nad nesmyslností současného herního systému, který neumožní více takovýchto derby, namísto cestování napříč republikou. Na tom se shodli i oba trenéři na pozápasové tiskové konferenci. Plameny po dnešní porážce zakončí první polovinu základní časti na 11.místě. Druhou půli zahájí časově nejnáročnější cestou do Klatov, kde se pokusí zaskočit černého koně letošního ročníku a jednoho z aspirantů na postup.

 

Ohlasy po utkání

Záznam celé pozápasové tiskové konference k přehrání zde.

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Zápas měl vysokou úroveň i dobrou kulisu. Samozřejmě mě mrzí porážka, protože si myslím, že na remízu jsme měli. Řekl bych, že dnes rozhodl větší důraz před brankama, kdy soupeř dvakrát z dorážky skóroval, zatímco my jsme to tam dorazit nedokázali nebo to zůstalo někde na brankovišti. Nezbývá mi než soupeři pogratulovat a připravit se na další zápasy a snažit se bodovat jinde. Jen škoda, že je takhle málo zápasů, na které mohou jet fanoušci, protože do Klášterce, do Sokolova nebo do Děčína s námi nikdo nepojede. Doufám, že pánové na svazu se nad tím třeba zamyslí. Protože ty stadiony mají být plné, aby tam bylo kolem tisíce lidí a ne abychom jezdili tři a půl hodiny do Klášterce a tam přišlo sto lidí bez jediného fanouška soupeře.“

.

Aleš Totter (trenér BK Havlíčkův Brod):

Aleš Totter
„Výborná atmosféra, výborný zápas a korektní oba soupeři. Jen škoda, že se nehrají tři skupiny a kdyby ti lidé, kteří o tom rozhodují, přemýšleli, tak bychom si takovýchto zápasů užívali víc a měli by se zeptat těch lidí, kteří tady byli. Jinak zápas to byl dobrý. Soupeř to dával rychle ze třetiny, měli z toho šance a podržel nás Čenda (Novák). Mysleli jsme si, že padne víc gólu. Řekl bych, že ještě před třemi týdny bychom ten zápas nezvládli, když nám soupeř takhle vyrovná na 1:1 nebo šest minut před koncem na 2:2, ale hned jsme tu energii změnili a ten závěr už jsme dohráli.“
Foto: Havlíčkobrodský deník

Fotogalerie