Mladší dorostence nezastavila ani ztráta klíčových hráčů. Olomouc porazili 5:2

Zveřejněno 04.01.2015 | RR
SKLH Žďár nad Sázavou Olomouc
26., neděle 4.1.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Olomouc ZNS - OLO
SKLH Žďár nad Sázavou: Kulich - Trejbal, Kukla (A), Geba (C), Nepokoj, Marek, Jirčík, Melichar, Donda, Březina, Kadleček (A), Poul, Caha, Pytlík, Pachl, Nečas, Kyncl
Olomouc: Galuška - Galvas (C), Dajčar, Krejčí, Mader, Vosátko, Holiš, Klesla, Skopal, Podlaha (A), Pěcha (A), Spatharis, Urban, Janečko, Palinek, Kořenek, Wolf, Štefka
Branky a nahrávky: 18. Nečas J. (Kyncl, Marek), 37. Donda (Poul), 56. Caha (Nepokoj), 57. Nečas J. (Kyncl), 59. Donda (Kadleček) – 2. Skopal (Podlaha, Pěcha), 58. Podlaha
Vyloučení: 7:2 Využití: 1:1 V oslabení: 1:0
Diváci: 231
Střely na branku: 17:51 (8:14, 3:20, 6:17)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Přestože se kouč Sobotka musí potýkat se ztrátou tří klíčových hráčů, jeho svěřenci válcují extraligové rivaly i nadále. Po zdolání dalekých Vítkovic na jejich vlastním ledě, kde v samostatných nájezdech rozhodl nový kapitán Karel Geba, si mladé pušky připsaly další 3 body za výhru nad Olomoucí. Tu v neděli na žďárských Bouchalkách přestřílely 5:2. Velkou roli sehrál gólman Kulich, který z 51 střel pustil pouze 2, z toho jednu v trestném střílení. Oproti tomu Žďár vystřelil na bránu Kohoutů v uvozovkách pouze sedmnáctkrát. Součástí utkání bylo i poděkování Martinu Nečasovi, Martinu Kautovi a Ondřeji Trejbalovi, kteří po dlouhých letech opouštějí mateřský SKLH a přestupují do slavnějších klubů.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Rozloučení s přestupujícími reprezentanty

Před zahájením druhé třetiny extraligového mače s Olomoucí se fanoušci, spoluhráči i vedení klubu rozloučilo s třemi reprezentanty do šestnácti let, kteří mají velkou zásluhu na rozšíření dobrého jména žďárského hokeje v České republice. Bývalý kapitán Martin Nečas, který stál i v čele národního mužstva na několika mezinárodních turnajích, již první zápas za nový klub HC Kometa Brno odehrál a na konto mu přistál první bod.

Útočník Martin Kaut, který pokračuje ve šlépějích svého staršího bratra Tomáše, který si v září připsal první extraligový gól, odchází do Pardubic. Poslední z trojice talentů, obránce Ondřej Trejbal, si v neděli zahrál ještě naposledy v dresu Plamenů, přestupuje taktéž do východočeského klubu. Oproti němu oba Martinové naposledy oblékly dres SKLH na konci minulého roku v domácím duelu s Třincem.

Těžký duel bez klíčových hráčů zvládli na výbornou

Úvodní minuty zápasu se odehrály u olomoucké brány. Hra se však rychle vyrovnala a o několik nebezpečných střel se postarali i hosté, kteří byli nejblíže prvnímu gólu. V deváté minutě se pokoušel z těsné blízkosti dorazit do žďárské klece odražený puk olomoucký Miroslav Skopal, jenže Kulich byl na střelu již připraven.

Hra byla vyrovnaná a souvislá bez častého přerušování. První přesilovka zápasu připadla domácím Plamenům, jenže Mora zvládla oslabení na výbornou a protivníka k puku téměř nepustila. Avšak Žďárští pokračovali v tlaku na Galuškovu bránu a to se jim vyplatilo dvě minuty před koncem. Zmatku se podařilo využít Jakubu Nečasovi, který dostal kotouč až za brankovou čáru – 1:0.

Prostřední dvacetiminutovka byla pro Plameny náročná. Na trestné lavici se postupně vystřídalo 5 jejich hráčů a následná oslabení je stála množství sil. Za podražení byl jako první potrestán Trejbal, ke kterému vzápětí přisednul Nepokoj. Kulich zažíval horké chvíle a předváděl úžasné zákroky. Při jednom z nich ale přišel o hůl. Miroslav Kukla se mu ji snažil podat, jenže kvůli hrozícímu nebezpečí ze strany Olomouce si v tom všem zmatku s Kulichem hokejky vyměnili. Za to obdržel žďárský obránce dvouminutový trest a Plameny čekala další složitá hra ve třech.

Stálé ostřelování žďárského hradu přeci jen přineslo Kohoutům srovnávací branku. Před Kulichovou klecí zůstal samotný Miroslav Skopal, který obdržel přihrávku od Josefa Podlahy a vystřelil za Kulicha, který se marně snažil přesunout a střelu polapit.

Několikrát pohrozili i Sobotkovi svěřenci, jenže přišel další trest a hra se opět přesunula k žďárské svatyni. Toto oslabení ale zvládli domácí o poznání lépe, než ty předchozí. Dokonce 7 sekund před jeho koncem se kotouče zmocnil David Donda, který si to namířil přímo ke Galuškově bráně. Samostatný únik zakončil dělovkou z mezikruží, na kterou byl Petr Galuška krátký – 2:1.

V poslední třetině domácí zvýšili na 3:1. Robin Caha zachytil dlouhý pas od Nepokoje a jelikož byl vracející se útočník zrovna těsně u olomoucké brány, když kotouč obdržel, poslal ho do mezírky mezi pravým betonem a levou tyčí.

A aby těch gólů nebylo málo, přidaly Plameny za 22 sekund další! Tentokrát stál u zrodu čtvrté branky Michal Kyncl, který nahrával na Jakuba Nečase – 4:1. V čase 57:37 svitla Kohoutům naděje, když olomoucký Josef Podlaha proměnil trestné střílení. Hosté se pustili na led v šesti, ale jejich plány jim nevyšli. Rozjetým hráčům překazil útok Slavomír Kadleček, který jim vypíchl kotouč přímo z hole a následně předal puk Davidu Dondovi, který zavěsil do prázdné – 5:2.

Mladší dorostenci dokázali, že i bez dvou nejproduktivnějších útočníku dovedou porážet hokejisty slavnějších a větších klubů. Po Vítkovicích převálcovali žďárští dorostenci i Olomouc! Další utkání odehrají mladé Plameny ve čtvrtek, kdy na Vysočinu přijede brněnská Kometa. Utkání začíná v 16:30.