MD: Žďár těsně prohrál s Libercem. Postup do další části soutěže má ale zajištěn.

Zveřejněno 23.11.2014 | RR
SKLH Žďár nad Sázavou Bílí Tygři Liberec
18., neděle 23.11.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Bílí Tygři Liberec ZNS - LIB
SKLH Žďár nad Sázavou: Joska - Trejbal, Kukla, Marek, Nepokoj, Jirčík, Melichar, Donda, Nečas M., Kaut, Kadleček, Březina, Pytlík, Nečas J., Poul, Kyncl
Bílí Tygři Liberec: Novák - Kunst, Turský, Bednář, Bálik, Krejsa, Ira, Šíp, Čermák, Chrtek, Mocek, Šír, Verbický, Šafařovský, Charvát, Kotyza
Branky a nahrávky: 22 Nečas J. (Poul, Kyncl), 37 Nečas M., 41 Kaut (Kukla) - 7 Čermák, 28 Charvát (Vrbický, Krejsa), 46 Šíp (Chrtek), 57 Mocek (Šír, Kunst)
Rozhodčí: Paulík, Ryšavý A., Ryšavý V.
Vyloučení: 3 : 5
Střely na branku: 31 : 27
Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U – V neděli se mělo rozhodnout, zda žďárský celek postoupí mezi hokejovou elitu své kategorie v České republice. Díky výhře Hradce Králové nad pražskými Letňany bylo ale jasné, že se Nečasovu týmu skutečně postoupit podařilo a žďárští dorostenci si připsali další historický úspěch. Nedělní utkání už mělo jen rozhodnout, z jaké pozice bude Žďár postupovat. Aby se Plameny posunuly na stříbrnou příčku extraligové tabulky a zároveň přeskočily brněnskou Kometu a Pardubice, stačilo vybojovat dva body. To se jim ale nepodařilo a tři body ze Žďáru veze předposlední Liberec. Za 18 odehraných kol se žďárskému kapitánovi Martinu Nečasovi podařilo nasbírat neuvěřitelných dvaapadesát kanadských bodů. Jeho asistent Martin Kaut se pyšní s bodovým ziskem 46 bodů! Oba Martinové mají díky svým úžasným výsledkům nejvíce kanadských bodů ze všech hráčů ELIOD Extraligy mladšího dorostu!

Foto: René Rámiš

Reportáž

Na začátku utkání diktovaly tempo domácí Plameny. Svižná hra chvílemi připomínala přesilovku žďárského týmu. Rozčarování ale přinesl po necelých sedmi minutách hry gól v podání hostujícího Matěje Čermáka . Liberecký útočník s přehledem z mezikruží propálil Ondřeje Josku, kterému černé kolečko prolétlo mezírkou mezi jeho betony – 0:1.

V polovině první dvacetiminutovky bylo před žďárskou bránou pořádně horko. Několik nebezpečných kombinací předvedli Bílí Tygři, jenže stav utkání se jim změnit nepodařilo.

Ke srovnávací brance nepomohly Plamenům ani dvě přesilovky. V jedné z nich překvapivě pohrozili hosté, kteří se rychlým únikem dostali až k Joskově bráně.

Ve druhé minutě prostřední třetiny srovnal na 1:1 Jakub Nečas , jemuž asistovali Ondřej Poul a Michal Kyncl.

Do velké šance se dostal žďárský kapitán Martin Nečas, jenže jeho pokus ztroskotal na pohotovém Kristiánu Novákovi a chybějící dorážce. Nečas byl ale vzápětí faulován a domácí si zahráli další dvouminutovou přesilovku.

Liberecký forvard Dominik Verbický rychle vystartoval ke žďárské bráně, ale domácí obranou byl vytlačen z dobré střelecké pozice. Poté nahrál na volného Krejsu, jenž předal na Adama Charváta . Ten už byl nachystaný před bránou a po předávce puku bez váhání poslal svůj tým do vedení – 1:2.

Žďár se na druhou branku Liberce snažil ihned odpovědět, avšak jeho série následných útoků srovnání nepřinesla. Naopak. Na druhé straně kluziště bylo opět nebezpečno.

Během jedné z přesilovek domácího celku se do velké šance dostal Mirek Březina. Brankář byl u levé tyče a žďárský útočník měl před sebou téměř prázdnou bránu. Jenže puk jen těsně netrefil a Novák se stihl zavčas přesunout a zakrýt ohrožený prostor.

Vše se změnilo v čase 36:22. Domácí kormidelník Martin Nečas se dostal k nahozenému kotouči před Libereckou bránou. Jelikož se nestihli liberečtí obránci dostat před nebezpečného útočníka, byl to souboj jen mezi Nečasem a Novákem, ze kterého vyšel vítězně domácí útočník a srovnal stav utkání na 2:2.

Na začátku třetí třetiny způsobil pozdvižení mezi dvěma stovkami přihlížejících fanoušků žďárský asistent Martin Kaut . Jeho nájezd na Nováka skončil překvapivým gólem. Už se zdála být liberecká brána ochráněna, když se vystřelený puk potkal s Novákovým levým ramenem, jenže kotouč pokračoval v cestě do hostující klece. Vyletěl nahoru a poté spadl až za brankovou čáru – 3:2.

Po dalších pěti minutách na druhé straně skóroval Patrik Šíp . Tlak hostů se přeci jen vyplatil – 3:3.

Žďár měl opět namále, když se k puku dostal liberecký Adam Charvát. Ten se pokoušel zavěsit z ostrého úhlu v těsné blízkosti žďárské svatyně, ale Ondřej Joska včasně napřáhl hůl a vychýlil puk za bránu.

Necelé čtyři minuty před koncem napínavého utkání se trefil Václav Mocek , který, byť vytlačován domácími hráči, úspěšně zacílil a následně vypálil k horní tyči – 3:4.

V padesáté sedmé minutě hlasitě zazvonila Kautova střela. Ani následná hra bez brankáře a devatenácti sekundová hra v šesti hráčích na čtyři gól nepřinesla. Sobotkovým svěřencům se gólové manko dorovnat nepodařilo a tři body si připsali Bílí Tygři.

V další části mládežnické extraligy se čtyři nejlepší týmy skupiny Střed rozdělí. Dva budou hrát se čtyřmi nejúspěšnějšími kluby z východní a další dva ze západní konference. Vzhledem ke vzdálenostem ke zbylým postupujícím celkům se Žďár s největší pravděpodobností připojí k týmům východní skupiny.

Body vybojované v základní části extraligy týmům zůstávají. Další jistou věcí je udržení nejvyšší soutěže mladších dorostenců v rámci České republiky i pro nadcházející sezonu.