„Kvalita druhé ligy šla jednoznačně nahoru,“ je přesvědčen Miloslav Šeba

Zveřejněno 13.01.2014 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Když byl v létě svazem vyhlášen nový model letošního ročníku druholigové soutěže, vyvolal hodně polemik, diskusí, ale také kritiky. Mezi ty nejhlasitější patřil i žďárský SKLH. Proto jsme využili přítomnosti duchovního otce současného herního modelu 2.ligy pana Miloslava Šeby na sobotním zápase, kde jako trenér vedl pražskou Kobru. Požádali jsme jej o rozhovor a zeptali se právě na jeho současný názor na tento model a na to jaké jsou ohlasy a zkušenosti po odehrání více než poloviny základní části.

Ilustrační foto: René Rámiš

Je odehrána podstatná část soutěže. Vy jste jedním z autorů a svazový funkcionář, který prosadil nový model 2.ligy pro letošní ročník. Jak jej nyní hodnotíte?
Kam přijedu, především pak u těch horních osmi mužstev, ale i třeba Jablonec nebo Řisuty, tak si to chválí, protože je to daleko kvalitnější hokej, tak jak jsem to říkal od začátku. Speciálně třeba v Sokolově, kde nyní trénuje pan Antonik, který působil i v extralize. Ten říkal, že první liga šla kvalitativně dost dolů a nyní když to může srovnat, tak tvrdí, že naopak druhá liga se hodně zlepšila. Takže si myslím, že z hlediska kvality je to jasný posun nahoru.

Miloslav Šeba
Trenér HC Kobra Praha
Viceprezident VV ČSLH
odpovědný za výkonnostní hokej
Foto: www.cslh.cz
Kritizován byl také nízký počet zápasů, kterých je v západní skupině jen 32. Vždyť i některé krajské přebory hrají víc…
Já vím, my bychom to rádi navýšili, ale je to limitováno návazností na baráže. Jsme tím závislí na extralize a následně první lize, podle toho jak oni skončí, tak to musí navazovat. Takže musí skončit základní část druhé ligy v nějakém termínu, aby ti vítězové, kteří se vygenerují, mohli hrát baráž s první ligou. Dokud budou baráže, tak bude problém s počtem zápasů, s tím nic neuděláme.

Nevidíte jako nešťastné, když ze sedmnácti mužstev jde šestnáct do play-off, není to určitá degradace té dlouhodobé soutěže?
To si nemyslím. Záměr té skupiny, ve které jsme to připravovali, byl v tomto hlavně ekonomický. Druhá liga potřebuje peníze, které přinesou diváci, sponzoři a partneři. A proto jsme zvolili tuhle variantu, protože nejzajímavější pro diváky a potažmo pro sponzory je play-off. Jedině kvůli tomu se zvolilo šestnáct postupujících. Jakmile se řekne play-off a objeví se to na plakátech, tak všude začne chodit víc lidí. Tady u vás nebo v Sokolově třeba chodí dost lidí i tak, ale všichni říkají, že lidi přijdou hlavně na play-off. Bude se to hrát na tři vítězné zápasy a bude to mít šťávu.

Necítíte jako problém ty obrovské dojezdové vzdálenosti, které nejvíc zatěžují především ty kluby na okraji, jako právě Žďár, Moravské Budějovice a podobně?
Pro nás bylo hlavní sportovní hledisko, aby ta soutěž byla pestrá, pokaždé se hraje s jiným soupeřem a nehrajete čtyřikrát s tím stejným. Já vím, že Moravské Budějovice a Žďár byli proti tomu, ale většina klubů jednoznačně chtěla velkou soutěž. Ty vzdálenosti jsou, to je pravda, ale když to propočítáte, tak zjistíte, že v průměru je ten nárůst asi třicet tisíc korun. A to podle mě není nic hrozného, když si uvědomíte, že hokejka stojí tři a půl tisíce, brusle deset a tak dále. Takže když si spočítáte všechny tyhle náklady, tak těch třicet tisíc nehraje roli.

Jenomže pro Žďár je to zrovna podstatně víc, ale budiž. Ovšem větší problém je to, že je to amatérská soutěž, hráči chodí do práce a když se vrátí v jednu hodinu v noci z Klášterce a ráno mají jít do práce, tak je to trochu problém…
Ale proto jsme zavedli hrací dny v sobotu. A tam se také vyčistily ty věci, že řada mužstev měla hodně hráčů na střídavý start z první ligy. Pak se stávalo, že když nehrála první liga, tak se ty mančafty úplně proměnily. To si myslím, že se pro regulérnost soutěže udělalo správně. Problém je středa. A to jsme zase u toho počtu zápasů. Když chcete udělat soutěž, která bude mít dostatečný počet zápasů, alespoň těch 32, tak nemůžete vyloučit středy. Teď je druhá liga téměř stejně náročná na cestování jako první liga, kde se hraje taky středa – sobota. Dokud se někdy v budoucnu nepodaří prosadit přímé postupy a sestupy bez baráží, tak s tím nic nenaděláme. Kdyby tomu tak nebylo, tak bychom si pak s tím mohli hrát, se základní částí, s play-off… a upravit si to podle potřeby, ale za současného stavu to nejde. Já jsem to zažil, trénuju 35 let. Dnes je mi 63 roků a všechny tyhle modely jsem zažil a hrál jsem i druhou ligu. Vím, že teď to opravdu je kvalita, skutečně ty zápasy mají daleko vyšší kvalitu.

Souhlasím s tím, že pro cestování jsou soboty mnohem příjemnější. Na druhou stranu, je to problém pro diváky. Lidé byli zvyklí na neděle, o víkendech jsou často pryč, jsou různé rodinné akce, oslavy, zábavy, plesy… Na víkendy jezdí na chaty, chalupy, zahrádky, takže se to třeba u nás na návštěvnosti hodně podepsalo, ale to je asi spíše náš problém. Spíš by mě zajímal ten argument se střídavými starty… Většinou se jedná o hráče, kteří hrají v první lize na čtvrté lajně a do zápasu se moc nebo vůbec nedostanou, jsou to mladí hráči, kteří potřebují hrát a tímhle jim znemožníte hrát alespoň druhou ligu. Nemyslím, že by na střídavé starty chodili hráči, kteří rozhodují zápasy a ovlivňují regulérnost soutěže. Není to podle Vás krok proti svazové politice, která chce mladé hráče prosazovat a podporovat, aby co nejvíce hráli? Aby si mohli v sobotu odsedět čtvrtou lajnu v první lize a v neděli si pořádně zahráli a získávali zkušenosti ve druhé lize?
K tomu jsou od letoška svazem nastavené podmínky v extralize a v první lize, aby tam ti mladí v tom nastaveném věkovém limitu hráli. Pokud ale v té první lize je tlak třeba na to, aby nespadli do baráže, tak stejně tam budou hrát ty tři zkušené lajny a tu čtvrtou mladou vám klidně do té druhé ligy pošlou. Já v tom nevidím žádný problém. Příklad je třeba ten Sokolov, o kterém jsem mluvil. Oni trénují dvoufázově a je to favorit soutěže. Tam už to nastavil Rulík velmi dobře. Je to dnes „béčko“ Karlových Varů a chtějí postoupit. Vy jste s nimi tady hráli posledně nerozhodně, máte dobrý tým, máte tady taky několik zkušených kluků. Ale ti mladí, ti se musejí vyhrát a je jedno jestli v první nebo ve druhé lize. Protože ten rozdíl tam opravdu není velký. Ta první liga šla skutečně dolů, alespoň těch pět šest mančaftů určitě. Můžu s klidem říct, že Sokolov až narazí v baráži na Beroun nebo Kadaň nebo na kohokoli, tak to budou vyrovnané zápasy a řeknu, že Sokolov bude lepší.

Děkuji za rozhovor