„Tři vyrovnané pětky jsem nikde nezažil,“ říká Michal Kaňka

Zveřejněno 25.01.2013 | Jiří Bárta / týdeník 5+2 dny
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - S velkým očekáváním přicházel do Žďáru benešovský útočník Michal Kaňka. Osmatřicetiletý hokejista, který v posledních čtyřech sezonách nasbíral 258 kanadských bodů, svoji kvalitu prokazuje i v dresu druholigových Plamenů. Krátké povídání s centrem elitní žďárské formace přinesl týdeník 5 + 2 dny, nyní jej se souhlasem autora nabízíme i pro naše čtenáře.

Foto: Jiří Bárta (5+2 dny)

Šestadvacet zápasů, šestadvacet bodů (9+17), to je i při jeho menším vytížení solidní počin. Kaňka ale má před očima jediný cíl. Uhrát s týmem první čtyřku a konečně začínat play off na domácím ledě.

„Tabulka je vyrovnaná od druhého do šestého místa, ale byla by věčná škoda přijít o postavení, když celou sezonu hrajeme o druhé, třetí místo. Všichni nějaké zápasy prohrají, myslím, že první čtyřku uhrajeme, pokud zvládneme zbývající domácí zápasy,“ říká centr první lajny.

Michal Kaňka
#29 útočník, 38let, 183cm / 93kg
Letos týmu hodně pomáhá, že kouč Martin Sobotka může zátěž rozložit na všechny tři lajny. „Já to nikde nezažil, aby byly tři vyrovnané pětky. Snad jen ve Vsetíně byly samé hvězdy. V Benešově jsme hráli na jednu pětku, občas na dvě, i z toho vyplývaly moje body. Je dobře, že každý zápas rozhoduje jiná pětka,“ poukazuje Kaňka.

V neděli proti Nymburku (5:2) zařídil přihrávkami čtvrtý a pátý gól, minulou středu proti Hodonínu (3:4) nechal promluvit svoje kouzelné zápěstí, i když jeho gól nakonec vítězný nebyl. „To byla spíš zoufalost. Vyjel jsem si od mantinelu, už jsem neměl komu nahrát, vystřelil jsem přes hráče po ledě,“ popisoval trefu, kterou nachytal gólmana Drtičů.

„Už to není to, co bejvávalo, netrénuji tolik, co bych měl, byl jsem zvyklý dávat více gólů. Ale hodně to vyplývá ze systému hry, dřív jsem víc zakončoval, teď šance spíš vytvářím pro kluky,“ srovnává centr.

Po volné středě čeká SKLH povinnost. Přivézt body z Chotěboře.