Jiří Plachý: „Trenér vnáší do naší hry nový modernější styl“

Zveřejněno 24.01.2013 | Jiří Bubák / Žďárský deník - Vysočina
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Jednou jsi dole, jednou jsi nahoře. Stará sportovní pravda znovu vyšla na povrch. V průběhu loňské sezony se úderné křídlo první formace hokejistů Žďáru utápělo v problémech se zraněními, střeleckou formou, propadalo se sestavou a s tím šla ruku v ruce i kritika od náročných „fanoušků“ SKLH. Jiří Plachý, hráč, který toho ve žďárském dresu zažil hodně, stál ve svých 34 letech na možném sportovním rozcestí. Žádné věšení bruslí na hřebík se ale nekonalo. Už v květnu se pravé křídlo s pětapadesátkou na zádech postavilo k další letní přípravě čelem a od září jako znovu zvolený kapitán dokazuje, že hokej hrát nezapomněl. Rozhovor vyšel ve včerejší příloze Žďárského deníku Vysočina, my jej se souhlasem autora přinášíme i pro naše čtenáře.

Foto: Veronika Marková

„Nechci nikomu nic dokazovat, hokej i sezonu si užívám,“ říká pětatřicátník, kterému nikdo neřekne jinak než Plášek."

Naposledy zazářil v neděli proti Nymburku. V důležitém utkání, po němž mohly Plameny odskočit svému soupeři na pět bodů a udržet třetí místo, nebo se také propadnout až na pátou příčku, se trefil hned dvakrát a přispěl k výhře 5:2. Nejlepší hráč zápasu tak rozšířil svou bilanci na 17 branek a 14 asistencí a drží post střelecké i produktivní jedničky týmu.

Máte za sebou tři velmi těžké zápasy v Pelhřimově, s Hodonínem a s Nymburkem. Jak jste spokojen se ziskem pěti bodů?
Spokojení jsme. Samozřejmě je škoda prohry s Hodonínem, měli jsme ten nerozhodný stav v závěru udržet. Na druhou stranu v Pelhřimově jsme to naštěstí otočili, takže se to vyrovnalo. S Nymburkem jsme se dvě třetiny hledali, ale ve třetí části už jsme to zase byli my a hokej se musel divákům líbit.

Vy sám jste k těm bodům přispěl třemi góly. V Pelhřimově jste vykřesal prodloužení a teď s Nymburkem jste svůj tým dvakrát uklidnil...
Po novém roce jsem bojoval s lehkými zraněními. Jsem proto rád, že mi to tam teď zase napadalo. Ale vše vyplývá z výborné spolupráce s mým útokem.

Porážka s Nymburkem vás mohla odsunout až na páté místo. Jak moc důležité vítězství to bylo?
Nejde jen body s Nymburkem. Tabulka je hrozně vyrovnaná a už další zápas nás zase může poslat dolů. V kabině se naštěstí na tabulku nikdo moc nedívá, takže se z ničeho věda nedělá. A musím uznat, že při nás letos i trochu stojí štěstí. Velký rozdíl je rovněž v tom, že už se po inkasované brance venku nesesypeme jako loni. Daří se nám vracet do zápasů a otáčet je.

Jste nejproduktivnější hráč a střelec týmu, přitom v listopadu jste oslavil 35 narozeniny. Jak to děláte, že si letos udržujete stabilní a tak vysokou výkonnost?
To nevím. (smích) Loni mi to tam nepadalo. Zaobíral jsem se tím, četl jsem věci, které se o mě napsaly, trápila mě zranění. Byl jsem z toho psychicky trochu dole. Navíc ze všech stran byl cítit tlak na obměnu a omlazení týmu. Změny od letošní sezony nastaly a já jsem hlavně rád, že mančaft je tam, kde je. Navíc mně to padá, což je pro pravé křídlo hrozně důležité.

Jiří Plachý
#55 útočník, 35let, 178cm / 82kg
Berete to jako jakési zadostiučinění po tom, co vás část fanoušků loni hodila přes palubu?
Pokud o sobě čtete pomluvy, které byly dost osobní, tak vám to samozřejmě nikdy nepřidá. Já ale nechci nikomu nic dokazovat, hokej i sezonu si užívám.

Nyní je před vámi nepříjemné derby v Chotěboři, kde se od vás nečeká jen vítězství, ale dokonce i to, že domácím naložíte pořádný výprask. Vlastně můžete jen ztratit, což bývá hodně ošemetné.
Určitě hrozí podcenění. Ale na druhou stranu po loňských zkušenostech víme, co dokážeme s Chotěboří předvést. (smích) Nepříjemné je na soupeři hlavně to, že když k němu jedeme, tak nikdy nevíme, proti komu budeme hrát. Nicméně si troufám tvrdit, že ten zápas nepodceníme.

Už osm kol před koncem základní části je na 99 procent jasné, že postoupíte do play off. Čekal jste to na začátku sezony?
Nečekal. Sob (kouč Martin Sobotka) cíle nechtěl vytyčovat. Ale všichni si přáli dojít dál než loni, kdy jsme vypadli ve čtvrtfinále. Naše postavení v tabulce je příjemné, ale polevit nechceme.

Čemu průběžné třetí místo přisuzujete?
Některé věci se změnily. Trenér do toho svým studiem licence A vnáší nový modernější styl. Snažíme se dělat hodně věcí na malém prostoru, dva na jednoho, tři na dva. Vše je o dodržování systému, který do nás trenér tlačí.

Je nějaký tým, na který byste si vy osobně přál ve čtvrtfinále narazit?
Ne. Jsou zimáky, kde se nám nehraje dobře, ale nikoho si vybírat nebudu. Řeknu jen, že bych nerad narazil na Kolín, který mi svým stylem hokeje příliš nesedí.

Zahájíte vyřazovací část poprvé od návratu do druhé ligy doma?
Doufám v to.