Plameny sahaly po bodovém zisku do poslední minuty. Jurásek byl však proti

Zveřejněno 16.01.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Hodonín
27., středa 16.1.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Hodonín ZNS - HOD
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Střecha - Pleva, Šír - Smejkal, Kolda - Vítek, Kaňka, Plachý (C) - Kunstmüller, Březina, Dítě - Ježek, Kotlík, Man
Hodonín: Barus - Pokorný (C), Miklík, Šťastný, Směřička, Popela, Oško, Polesný, Horinka - Sajdl, Kříž, Špok, Peš, Jurásek, Stejskal, Charvát, Fiedler, Kuba, Smetana, Tomi, Duchoslav
Branky a nahrávky: 17. Dítě (Staněk, Střecha), 31. Šír (Kaňka), 39. Kaňka (Plachý) - 13. Fiedler (Stejskal), 24. Fiedler (Charvát), 42. Kuba, 59. Jurásek (Pokorný, Stejskal)
Rozhodčí: Stolín - Zídek, Kotlík Vyloučení: 7:8 navíc Peš (HOD) 10 min OT Využití: 2:0 V oslabení: 0:1
Diváci: 761
Střely na branku: 29:39 (11:9, 9:16, 9:14)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4
Hráč zápasu: Jiří Dítě (ZNS), Ondřej Fiedler (HOD)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Na žďárské Bouchalky dnes dorazil rekordní počet diváků v očekávání špičkového druholigového hokeje. A skutečně byly jejich předpoklady naplněny a na ledové ploše se odehrál nádherný duel splňující parametry šlágru kola. Množství nádherných kombinací i individuálních akcí, stejně jako tvrdých osobních soubojů, skvělé zákroky brankářů a vše okořeněno sedmi brankami. Tyto ingredience namíchali do dnešního svátečního hokejového menu hokejisté druhého Žďáru a vedoucího Hodonína. Po rozhodující trefě hostujícího Juráska pouhých 69 sekund před závěrečnou sirénou, však zůstala nakonec žďárským příznivcům, po této labužnické chuťovce, přeci jen mírně nahořklá příchuť.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

V úvodních sekundách diktoval tempo zápasu lídr centrální divize. Ovšem pouze do druhé minuty, kdy putoval na trestnou lavici hostující Matěj Charvát. Oranžovomodří početní nevýhodu zvládli, ale ztratili svoji převahu. Do první vážnější šance se dostal domácí Kaňka, který po své individuální akci na pravém křídle málem otevřel skóre utkání. Barus vystihl jeho ránu hranou lapačky a vytěsnil ji do ochranné sítě.

Od této chvíle mohli diváci v ochozech sledovat jednu pohlednou akci za druhou. Více si jich vytvořili domácí, kteří do poloviny první části začali přehrávat favorita. V 11. minutě se nechal vyloučit hostující Martin Špok. Ale po několika šancích domácího celku vystihl přihrávku ve středním pásmu Vladimír Stejskal a vybídl do samostatného úniku Ondřeje Fiedlera, který bekhendovou kličkou překonal Slámu – 0:1.

Plameny se z překvapivého šoku vzpamatovaly až při dalším střídání elitní formace. Kaňka na sebe natáhl hostující obránce, Plachý však sám před Barusem neuspěl. Další šance následovaly a v 17. minutě přišel gólový úder. Po fantastickém pasu přes celou polovinu kluziště našel Pavel Staněk na útočné modré najetého Jiřího Dítě, který blafákem do forhendu našel přesně mezírku mezi Barusovým betonem a levou tyčkou – 1:1.

Ve zbývajících minutách se blýskli oba brankáři jistými zákroky. Barus zlikvidoval ránu Koldy od modré i Kotlíkovu dorážku a Sláma čelil Oškovu nebezpečnému zakončení. První část zápasu tak skončila vyrovnaným stavem. V první třetině předváděla obě mužstva, že nejsou na prvních dvou místech náhodou. Obrovská bojovnost, taktika, nasazení a hlavně šance nechyběly. Do další třetiny se měli diváci na co těšit.

Začátek prostřední části byl přehlídkou zahozených šancí domácích, ale také koncertem parádních zákroků Baníkovského gólmana Baruse. A ve 24. minutě za to byli potrestáni. O další vedoucí branku se z ojedinělé šance Hodonína znovu postaral autor úvodního gólu, když se po chybě ve středním pásmu dostali Drtiči do přečíslení. Po Charvátově přihrávce se Ondřej Fiedler neunáhlil a našel si úhel, ze kterého propálil přesouvajícího se a cloněného Slámu – 1:2.

Svěřencům Martina Sobotky ovšem nechyběla v dnešním zápase bojovnost a opět začali dobývat branku soupeře. Ale také Hodonín se vstřelenou brankou probudil po mírně ospalém úvodu třetiny a oba týmy předváděly hokej na velmi vysoké úrovni. Ve 27. minutě se do dalšího brejku dostával opět Dítě, ale při obratu se mu zadrhl kotouč, ztratil stabilitu a jeho téměř dvoumetrový náskok přišel vniveč.

Jen o pár sekund později vychytal Sláma ve vyložené šanci Charváta. Hokejovou arénou se neslo napětí, ale také hlasité fandění a povzbuzování obou táborů, které se sešly ve velkém počtu a vytvářely elektrizující atmosféru vypjatému duelu.

V polovině utkání fauloval hostující Sajdl a v téže chvíli neudržel nervy na uzdě Špok a zbytečným krosčekem po odpískání oslabil své mužstvo do třech. Tento soupeřův „dar“ domácí využili po půl minutě. Na Kaňkovu parádní přihrávku od mantinelu si od modré sjel Vojtěch Šír a nedal Barusovi šanci – 2:2.

Následovala pasáž parádních akcí, kdy se přetahovali oba brankáři s lepšími zákroky. Ovšem v samotném závěru se přiklonilo štěstí na hole Žďárských, když se v přesilové hře po Plachého přihrávce, přesně umístěnou střelou po ledě k bližší tyči prosadil Michal Kaňka – 3:2.

Do závěrečné třetiny vstupovali hráči s vědomím, že je ještě čeká obrovská bitva. Hosté dali hned v prvních sekundách najevo, že se s nepříznivým stavem nehodlají smířit. A po 108 sekundách „zradil“ bíločervené jejich loňský spoluhráč Michal Kuba, který se nečekaně dostal ke kotouči a z ostrého úhlu prostřelil Slámu – 3:3.

Ten však hned vzápětí podržel svůj tým, když se před něj důrazně natlačil Stejskal, ale žďárský gólman se ani vleže nenechal překonat. Na druhé straně se sám před Barusem zjevil Kaňka, ale také on neuspěl. Vyrovnávací branka posadila do sedla Hodonín a jejich možnosti se stupňovaly a především zásluhou Slámy držely Plemeny vidinu bodového zisku. Dokázal zneškodnit gólovou šanci Kříže i brejk Fiedlera, který zaútočil na hattrick, ale Sláma jej skvěle vybruslil.

S přibývajícími minutami se Žďár začal opět osmělovat a sympaticky se pral o cenný skalp lídra a bylo to právě on, kdo mohl rozhodnout. Velkou šanci měl šest minut před koncem Březina a necelé dvě minuty měl stejný hráč na hokejce vítězství. Proti byl ovšem Filip Barus, který svými zákroky vystavil hlavní stopku svému soupeři v šancích na úspěch.

To se nakonec také potvrdilo. Jihomoravané se usadili v útočném pásmu, Stejskal našel na levém kruhu úplně volného Zdeňka Juráska, který 69 sekund před třetí sirénou nechytatelnou bombou propálil domácího brankáře – 3:4.

Všichni tušili, že naděje prakticky uhasly. Celé natěšené Bouchalky však přesto vydržely až do konce se svým týmem, který se nevzdal a po oddechovém čase se pokusil v šesti bez brankáře o malý zázrak. Po zbytek času tlačili diváci své hráče do vyrovnání. Ale přes značný tlak a nadějné pokusy Staňka a Vítka se kýžené branky nedočkali.

Po skončení zápasu byli vyhlášeni hvězdami zápasu autor dvou gólů Drtičů Ondřej Fiedler a na straně domácích střelec úvodní branky Jiří Dítě.

Třetí čtvrtinu základní části zakončili žďárští hokejisté porážkou, ale svým výkonem ukázali, že se mohou rovnat i se suverénem letošního ročníku soutěže. Nulový bodový zisk v kombinaci s výhrou Techniky nad Žihadly, sice stál Plameny druhé místo v tabulce, ale před závěrečnou čtvrtkou se stále drží na třetí pozici.

Medailovou příčku však budou Sobotkovi svěřenci v neděli hájit proti čtvrtému Nymburku opět v domácím prostředí žďárských Bouchalek. Z hlediska pořadí v tabulce a umístění v elitní čtyřce bude mít tento duel ještě vyšší důležitost než ten dnešní, neboť se bude hrát tzv. o šest bodů a Plachého parta bude znovu hodně potřebovat podporu svých fanoušků. Proto bude třeba zmobilizovat síly jak na ledě, tak v hledišti.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Martin Sobotka
„S výsledkem samozřejmě moc velká spokojenost není, protože minimálně po bodu jsme dnes sahali. Ten zápas ale měl obrovskou kvalitu, potvrdilo se, že hraje první s druhým, bylo to vyrovnané utkání, které mělo hodně kvalitní parametry. Hra byla rychlá, přelívala se nahoru – dolů, byly tam pěkné akce, nepostrádala tvrdost. Výborně zachytali oba gólmani. Speciálně Jirku Slámu musím pochválit, který i přes ten jeden nešťastný gól od Michala Kuby zachytal parádně a mnohokrát nás podržel. Z naší strany musím kluky ale celkově pochválit za obrovskou bojovnost a předvedený výkon. Jen škoda toho závěru, kdy jsme tam nezvládli buly a následnou situaci, což nás stálo minimálně bod, který bychom si rozhodně zasloužili. Pokud ale budeme dál podávat takovéhle výkony, tak věřím, že ta sezóna dopadne úspěšně. “

Miroslav Barus
Miroslav Barus (trenér SHK Hodonín):
„Byl to strašně vyrovnaný zápas a bylo vidět, že se potkala dvě přední mužstva. Mělo to náboj, hokej to byl skvělý. V závěru jsme měli víc štěstí, které se k nám přiklonilo. Řekl bych, že remíza by byla spravedlivá, ale tři body jsou naše a to je důležité.“

Foto: www.shkhodonin.cz

Fotogalerie