„Možná je třicítka brána ke zkušenosti, fyzicky se ale cítím skvěle,“ říká oslavenec Smejkal

Zveřejněno 09.01.2013 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Nenápadný obránce ve žďárském dresu se stal pro Martina Sobotku nepostradatelným defenzivním štítem. Není sběratelem bodových zářezů, ale jeho klid, přehled, jednoduchost a jistota ve hře, je to co z něj dělá stabilního člena, letos tak úspěšného týmu žďárských Plamenů. V posledním zápase se blýskl dokonce parádním až fotbalovým brankářským zákrokem, kterým zabránil jistému gólu. Na druhou stranu je nejtrestanějším hráčem, ale někdy jsou na něho rozhodčí hodně přísní. Řeč je o čerstvém třicátníkovi Tomáši Smejkalovi, který včera oslavil své kulatiny. Za redakci mu přejeme pevné zdraví a hodně úspěchů!

Foto: Veronika Marková

Jak jste viděl poslední zápas s Moravskými Budějovicemi?
Byla tam vidět ta delší herní pauza. No a pak ten závěr... Já jsem byl zrovna ten vyloučený, když jsme šli do tří a tam se to zdramatizovalo. Jestli to byl faul nevím, ty dva předtím to bylo jasný, ale u toho třetího fakt nevím, nechci si ale stěžovat na rozhodčí, pískl to a nemá cenu to řešit. Pak jsme se klepali a jsem šťastný, že to takhle dopadlo, protože to by mě opravdu hodně mrzelo, kdybychom kvůli tomu prohráli, protože jsem v tom byl namočený hodně.

Letošní sezónu je na Vás vidět poměrně velké zlepšení, trenér Vás chválí a patříte k nejlepším bekům…?
Nevím, já se nemůžu hodnotit, to musí posoudit jiní. Já bych řekl, že hraju furt stejně, ale pokud je to opravdu vidět, tak jsem rád.

Řekl bych, že je na Vás vidět určitá zkušenost a velký přehled a jistota. Myslíte, že to může být třeba i věkem a s tím spojenou vyzrálostí dnes již třicetiletého Tomáše Smejkala?
Nevím, ale jestli ta třicítka je nějaký ten mezník, tak třeba na tom něco bude (smích). Přeci jen nějaký ten rok už tu ligu hraju, takže možná je to znát.

Jak se cítíte po fyzické stránce, narážím na letní přípravu. Jeden Váš bývalý spoluhráč v novinách argumentoval tím, že jste také neabsolvoval s týmem letní přípravu a jeho trenér, na rozdíl od Vás, do mužstva nevzal.
To teda musím říct, že ač jsem s týmem udělal jen jeden trénink v letní přípravě, cítím se fyzicky velmi dobře a možná nejlíp za poslední roky, takže třeba je to údajné zlepšení také tím. Mám hodně natrénováno z kola, najel jsem v létě přes osm tisíc kilometrů. K tomu srovnání… Před začátkem letní přípravy jsem přišel za trenérem a manažerem, představil jsme jim svůj plán na léto a dohodli jsme se, že budu trénovat a jezdit závody s týmem Cyklo Chlubna. Pravidelně jsem si volal s Martinem Plevou, abych věděl, co trénujou a co dělají. Od Martina Sobotky jsem měl cviky na posilování, což jsem si dělal individuálně, takže to nebylo jen to kolo. Takže jsem byl rád, že mi to takhle umožnili připravit se individuálně a všechno jsem konzultoval.

Tomáš Smejkal
#11 obránce, 30let, 183cm / 88kg
Takže říkáte, že připravený jste po fyzické stránce dobře...
Bylo to pro mě něco jiného, nikdy jsem se sám nepřipravoval, bylo to tenhle rok poprvé. Zatím je to ale z toho kola super a je to fakt fyzicky dobré a cítím se skvěle.

Celkově letos mančaft šlape výborně, nejsou tam ty výpadky jako v minulosti a průběžně se pořád daří. Co myslíte že je jinak, čím to je?
Čím to je nevím. Vstoupili jsme do sezóny dobře, pak se povedla šňůra a pořád to držíme. Myslím, že Sob (trenér Sobotka) nastavil nějakou taktiku, kterou se snažíme dodržovat. Docela se nám to i daří i když ty výpadky tam máme, jako třeba teď v té třetí třetině. Ale na tréninku děláme nějaké věci, které pak i celkem přenášíme do zápasu a asi to nese ovoce. A tak nějak to letos fakt sedlo a snad to i vydrží dál.

Dali jste zapomenout i na loňská trápení se soupeři jako Chotěboř…
Tam taky asi pomohlo, že přišli hráči jako Břízka (Březina), Káňa (Kaňka) a další, kteří nebyli zatíženi tím našim syndromem Chotěboře. Když jsme se s nima o tom bavili, jak to umíme zvorat, tak se jen smáli, protože oni jim dávali desítky a nic si z toho nedělali. Stejné je to třeba s tím naším „předvánočním“ syndromem a pravidelnými krizemi v tomhle období. Navíc je tu super parta, všichni perfektně zapadli, ale ona tady byla vždycky dobrá parta, takže to není nic až tak nového.

Teď vás čeká derby v Pelhřimově, jak to vidíte?
Doufám, že když už ten první zápas po Novém roce máme za sebou, tak se dostaneme do toho zápasového rytmu a nějaké pohody. Sice je tam týden pauza, ale přece jenom přes Vánoce jsme ani do práce většinou nechodili, takže i když jsme trénovali, bylo to jiné a i ten rytmus byl nezvyklý. Teď už je člověk od rána na nohách a je to zase naplno, tak jak to máme zažité. Každopádně to je těžký soupeř, bez ohledu na tu desítku co dostali v Břeclavi. Je to derby a tam se může stát cokoli a je jedno, kdo je na jakém místě v tabulce. Na druhou stranu se hodně dobře navzájem známe a víme, co od sebe můžeme čekat a oba mančafty víme, co asi soupeř bude hrát. Snad se na to připravíme dobře a nějaké body přivezeme.